Garmin ukázal, že tá hlavná nevýhoda súčasných inteligentných hodiniek sa odstrániť dá. Hodinky fénix Chronos vyzerajú ako naozajstné hodinky – a to bez výnimky a pokojne ich môžete porovnávať s pravými švajčiarskymi hodinkami.

Zľava fénix Chronix Titan, v strede Steel Vintage Leather a vpravo Steel

Vyhotovenie, za ktoré sa hanbiť určite nebudete

Existuje viacero vyhotovení fénix Chronos – s koženým remienkom a kovovým ciferníkom a tiež hodinky vyrobené celé z titánu. My sme mali na test zlatú strednú cestu, teda hodinky fénix Chronos, Steel. Tie sú vyrobené z chirurgickej ocele 316L, luneta je z brúsenej ocele vybavená tachymetrom. Remienok je kovový s rýchlozapínacím mechanizmom. Dĺžku remienka sme skrátili na náš obvod ruky. Darčekové balenie v drevenej skrinke obsahuje aj čierny silikónový remienok na pohodlné nosenie pri športových aktivitách.

Hodinky fénix Chronos sú vybavené zafírovým sklíčkom, ktoré len tak nepoškriabete. LCD displej má priemer 1,2 palca, je s vysokým rozlíšením a keď použijete podsvietenie, údaje vidíte dobre za úplne všetkých svetelných podmienok. Displej nie je dotykový, ovládanie sa realizuje pomocou piatich tlačidiel a problém tak nerobia ani hrubé rukavice. S hodinkami sa môžete sprchovať, môžete ich namočiť a dokonca s nimi aj plávať. Nie sú však určené na potápanie. Vďaka citlivému GPS/GLONASS prijímaču s oceľovou EXO anténou máte spoľahlivé informácie o vzdialenosti, tempe/rýchlosti, čase, výške, a to aj v náročných podmienkach, napr. na horách.

Sú naozaj aj inteligentné

Zatiaľ to vyzerá tak, že sú to skôr klasické hodinky ako inteligentné, ale všetko, čo potrebujete tu nájdete. Teda notifikácie prichádzajúcich hovorov, SMS správy, facebookové správy, naplánované stretnutia z kalendára a pod. V skutočnosti sú to hodinky zamerané predovšetkým na šport a nájdete tu široké spektrum športovej činnosti.

Notifikácie zo sociálnych služieb, SMS a hovorov

Ak si chcete doinštalovať nejakú funkcionalitu alebo ciferník, ide to, Garmin má svoj aplikačný obchod Connect IQ store. Prakticky všetko je tu zadarmo a napr. vytvorené ciferníky vyzerajú veľmi dobre.

Srdcom športovec

Vaše športové aktivity sú zaznamenané podrobne, spolu s prejdenou trasou a tepom srdca. Okrem toho tu nájdete navigáciu, s ktorou sa bezpečne dostanete na miesto štartu. Signál na navigáciu budete mať prakticky vždy, problém nerobia vysoké budovy, stromy alebo pohoria.

So silikónovým remienkom sú tieto hodinky pohodlné aj pri športovaní

Inteligentné hodinky fénix Chronos sú vybavené zabudovaným optickým snímačom pulzu. Použitá technológia využíva zelené svetlo a pomocou fotodiód sníma jeho absorpciu prietokom krvi. Ak chcete naozaj presné meranie pulzu a tiež ďalšie možnosti ako je napr. vertikálna oscilácia tela pri behu či doba kontaktu so zemou, môžete použiť hrudný pás, s ktorým hodinky fénix Chronos spolupracujú.

Ak sa chcete pretekať a nemáte pri sebe súpera, pomôže vám funkcia Virtual Partner. Tá vám umožní pretekať proti sebe alebo súperiť s inými používateľmi so športovými hodinkami od Garminu.

Okrem bežeckých funkcií fénix Chronos ponúka aj profily pre cyklistiku, lezenie, turistiku, plávanie, triatlon, lyžovanie/snowboarding a tiež golf. V bazéne alebo aj v otvorených vodách máte k dispozícii meranie vzdialenosti, tempa, počtu záberov a pod. Lyžiarsky/snowboardový režim zase meria rýchlosť, vzdialenosť a rýchlosť klesania.

Monitor aktivity vám pritom každé ráno nastaví nový cieľ v počte krokov. Hodinky vás nenechajú pasívnymi ani počas dňa. Po hodine sedenia cez deň vám vibračné upozornenie oznámi, že je čas sa hýbať. Okrem počtu krokov a vzdialenosti meriate aj spálené kalórie a počas noci kvalitu vášho spánku – pokiaľ teda s hodinkami spíte.

Hodinky podporujú aj alarmy pri tréningu a nastaviť si môžete aj budík, všetko zvukovo alebo vibračne.

Výdrž na batériu je prednosťou

Napájanie je zabezpečené nabíjateľnou lítium-iónovou batériou s výdržou až do 2 týždňov v režime hodiniek s optickým pulzomerom. Na nabíjanie treba špeciálny kábel. Pokiaľ budete používať GPS snímač napr. pri behu, doba prevádzky na batériu sa skráti. Stále však môžete počítať pri občasných športových aktivitách s výdržou niekoľko dní.

Garmin má celý ekosystém

Hodinky fénix Chronos sú ďalej vybavené bezdrôtovým rozhraním ANT+, a tak k nim môžete pripojiť externé snímače ako sú pulzomery, wattmeter z pedálov VECTOR, snímače rýchlosti či kadencie a príslušenstvo na bicykel zo série Varia. Z hodiniek sa tiež dá ovládať kamera Virb Elite.

Základné údaje o tréningu si pozriete priamo na smartfóne v aplikácii Garmin Connect

Výsledky si pozriete v mobilnej aplikácii alebo na počítači

Po ukončení tréningu si svoje zaznamenané údaje môžete nahrať cez USB do počítača alebo hneď prezrieť v aplikácii Garmin Connect pre iOS a Android. Prepojenie s počítačom pomocou USB dáva možnosť zálohovania údajov a plánovanie trás nad mapovými podkladmi.

Takto sa dá na počítači naplno analyzovať športová aktivita

Verdikt

Áno, fénix Chronos sú drahé hodinky. Svoju cenu ale obhája. Stojí za nimi detailné prepracovanie, sú elegantné, hlavne tie s kovovým remienkom, a to čo zmerajú, na to sa môžete spoľahnúť. Páči sa nám aj celý systém, ktorý Garmin používa na vyhodnocovanie údajov, nečudujeme sa, že väčšina športovcov používa práve výrobky tejto firmy.

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: Garmin

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.