Dva roky po prehliadačoch Chrome a Edge.

Veľa používateľov má pravdepodobne možnosť na svojich počítačoch s Windows 10, a za použitia prehliadačov Chrome alebo Edge, využívať výhody spojené s kodekom AV1. 

Spoločnosti Google a Microsoft už v roku 2020 začali podporovať hardvérovú akceleráciu vo svojich webových prehliadačoch. Na rozdiel od týchto spoločností Mozilla v tom čase nepovažovala za potrebné túto podporu pridať do svojho prehliadača. Je to predovšetkým preto, že kodek AV1 vyžaduje výkonný hardvér s aktuálnym softvérom. Podľa vyjadrení spoločnosti Mozilla vtedy išlo iba o malé percento počítačov.

Portál AndroidPolice teraz informuje, že podpora kodeku AV1 bude zahrnutá vo verzii Firefox 100, ktorá bude dostupná od od 3. mája 2022. Aj napriek vysvetleniu, prečo sa podpora AV1 nenachádza v prehliadači Firefox, zdá sa, že Mozilla mešká.

Zdroj: LEON NEAL/AFP/Getty ImagesZdroj: LEON NEAL

Okrem toho je tento kodek aj “cenovo výhodný”, pretože ide o open-source, čiže sa za neho na rozdiel od kodekov MPEG-2 alebo HEVC nič neplatí. AV1 tiež ponúka kompresiu, ktorá je o 30 % lepšia ako má najlepšia konkurencia. Bonusom je to, že ani v prípade tak vysokej kompresie obraz nestráca na kvalite.

AV1 má dokonca vplyv aj na zníženie spotreby energie. Vďaka tomu dokážu batérie počítačov alebo tabletov dosiahnuť dlhšiu výdrž. Je to spôsobené tým, že AV1 prenáša záťaž zo softvéru na hardvér. 

Onedlho však výhody z tejto novinky v prehliadači Firefox ocenia aj používatelia služieb ako napríklad Netflix, ktorým prehliadač Firefox 100 poskytne lepší zážitok zo streamovaného obsahu.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.