Doplnené 7. 12.: Akvizíciu oficiálne oznámila spoločnosť Pebble, ktorá takisto potvrdila ostatné skutočnosti. Znamená to teda, že ďalšie hodinky Pebble už nevzniknú a na trh sa dokonca nedostanú ani Pebble Time 2, ktoré nedávno uspeli na Kickstarteri. Používateľom budú vrátené peniaze a spoločnosť taktiež prestala predávať aj svoje existujúce produkty. Časť tímu bude pracovať v spoločnosti Fitbit, ktorá získala softvér, intelektuálne vlastníctvo a ďalšie aktíva.

Pôvodný článok 1. 12.: Hodinky Pebble sa stali hitom Kickstarteru, ale ani to niekedy nestačí.

Inteligentné hodinky Pebble vyzbierali na Kickstarteri celkovo viac ako 40 miliónov dolárov a svojho času išlo o najúspešnejšie inteligentné hodinky na trhu. Kampaň pri uvedení prvej generácie podporili používatelia sumou 10,2 milióna dolárov, v prípade druhej generácie vyzbieralo Pebble dokonca až 20,3 milióna. Posledná verzia hodiniek získala na Kickstarteri takmer 13 miliónov dolárov.

Ani to však nestačí, aby firma z dlhodobého hľadiska profitovala. Hodinky Pebble síce excelovali na Kickstarteri, avšak v bežnom predaji sa im až tak dobre nedarilo. Aj preto sa objavovali správy, že firma má finančné problémy a prepúšťa zamestnancov. Dnešná informácia o akvizícii spoločnosťou Fitbit môže teda niekoho prekvapiť, ale z pohľadu Pebble nejde až o tak šokujúcu novinku.

Portál The Information tvrdí, že Fitbit kupuje Pebble za 34 až 40 miliónov dolárov. To je pomerne málo, Pebble sa však dnes topí v dlhoch a iba s ťažkosťami ich stíha splácať. Pre porovnanie, pred rokom sa špekulovalo aj o akvizícii výrobcom hodiniek Citizen a pokiaľ boli fámy pravdivé, táto spoločnosť bola ochotná kúpiť Pebble až za 740 miliónov dolárov.

Podľa portálu The Information bude výsledkom akvizície ukončenie výroby aj uzavretie spoločnosti. Fitbit získa softvér, intelektuálne vlastníctvo a ďalšie aktíva. V praxi by to teda malo znamenať, že hoci sa už asi ďalších Pebble hodiniek nedočkáme, Fitbit možno vyrobí svoje vlastné zariadenie s displejom s elektronickým atramentom.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Test a video touchIT: Hodinky Pebble Time splnili očakávania (doplnené o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu