Novinka je prioritne určená profesionálnym vodičom na dlhé trate.

Šoférovať vozidlo niekoľko hodín denne a udržať pri tom maximálnu ostražitosť je neľahká úloha. Vedia o tom svoje najmä vodiči kamiónov, ktorí musia veľakrát bojovať s únavou, v krajných prípadoch vyústenou do mikrospánku, rovnajúcemu sa takmer istej nehode. So zaujímavou „vychytávkou“ prichádza americký Ford. Inteligentná šiltovka z jeho dielne vás totiž dokáže počas jazdy upozorniť, že je ten najvyšší čas na prestávku či spánok.

Šiltovka s príznačným názvom „Safe cap“ je dielom brazílskej divízie ťažkých nákladných vozidiel, no svoje využitie si celkom určite nájde u šoférov po celom svete. Automobilka strávila 8 mesiacov jej dôkladným testovaním a analyzovaním u rôznych typov vodičov. Podstatou jej fungovania je integrácia senzorov priamo v šiltovke. Pomocou akcelerometra a gyroskopu čiapka dokáže vyhodnotiť „ospalé“ správanie vodiča a upozorniť ho tromi rôznymi typmi varovných signálov. Šiltovka dokáže vibrovať, vydávať zvuky i blikať pomocou led diód umiestnených na spodnej strane šiltu.

Testovanie Safe cap trvalo 8 mesiacov

Klobúk, či skôr šiltovku dole pred touto zaujímavou sofistikovanou novinkou, ktorá môže na cestách reálne zachrániť početné ľudské životy. Na jej komerčnú distribúciu si ale budeme musieť ešte nejakú tú chvíľu počkať. Ford momentálne len úspešne dokončil testovanie a produkt aktuálne vstupuje do štádiá patentov a certifikácií. Po úspešnom dokončení tejto fázy začne Ford hľadať partnerov, ktorí mu pomôžu masovo vyrábať a ďalej distribuovať „Safe cap“ ku koncovým spotrebiteľom.

Zdroj: Cnet

 

Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO TOUCHIT: Podujatie so skvelou myšlienkou – #jazdimFordpreZivot

Nechajte nám správu