Importér značky Ford na Slovensku, Summit Motors Slovakia, zorganizoval v predvečer nitrianskeho autosalónu event, na ktorom predstavil viacero noviniek a my sme boli pritom. 

V stredu, 2.októbra, sme spolu so zástupcami spoločnosti Summit Motors Slovakia vyrazili do Nitry, aby sme sa ešte pred oficiálnym otvorením autosalónu zoznámili s novými modelmi úžitkových vozidiel – Ford Transit, Ford Tourneo Custom vo verzii mild-hybrid a Ford Ranger. Naše prvé kroky viedli do hotela, kde sme sa rýchlo ubytovali a vyrazili smer Agrokomplex – na výstavisku nás už čakali všetky novinky!

V úvode sme si vypočuli krátku prezentáciu, vychutnali príjemnú hudobnú vložku, dali pohár dobrého vína, po ktorom nasledovalo skúmanie noviniek a debaty o inováciách. Autosalónové predpredstavenie ceníme, nakoľko sme si mohli všetky novinky v kľude pozrieť, čo je počas klasického dňa na autosalóne takmer nemožné. S novinkami sme ešte nejazdili, ale dostaneme sa aj k tomu. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo všetko nové modely ponúkajú a čím chcú zaujať potencionálnych zákazníkov.  

Ford Transit – v znamení technológií 

Nový Ford Transit neprináša z pohľadu dizajnu extra veľa zmien, ale pod povrchom sa toho zmenilo skutočne veľa. V novom modeli je použitých viac ako 4 600 zmodernizovaných komponentov spolu s pokročilou technológiou pohonných jednotiek a asistenčných systémov. Nový Transit dokáže prepraviť viac, spotrebuje menej paliva, a taktiež sa ľahšie riadi a obsluhuje.

Základom sú motorizácie – nová verzia prichádza s modernizovaným 2,0 litrovým vznetovým motorom EcoBlue, ktorý ponúka až 7% zníženie spotreby paliva oproti svojmu predchodcovi. Nová verzia rozširuje existujúci rad motorov s výkonom 105 koní, 130 koní, 170 koní a pridáva variant s výkonom 185 koní a krútiacim momentom 415 Nm. Novinkou je aj technológia mild-hybrid kombinovateľná s motorom 2.0 EcoBlue. Prvá hybridná pohonná jednotka EcoBlue Hybrid v segmente využíva 48-voltovú mild hybridnú technológiu, ktorá sa podieľa na ďalšom znížení spotreby paliva o 8 percent. Všetky verzie profitujú z vylepšenej konštrukcie turbodúchadla, ktoré zaisťuje krútiaci moment v širšom rozsahu otáčok než doteraz. Koncom roka 2019 sa modelový rad Transit Custom rozšíri o nový inovatívny model s plug-in hybridným pohonom, ktorý umožní jazdiť s nulovými emisiami v mestách a pritom jazdiť aj na dlhšie vzdialenosti bez obáv o nedostatočný dojazd. 

“Modely Transit EcoBlue Hybrid boli špeciálne vyvinuté tak, aby mali maximálnu energetickú účinnosť. Sú vybavené integrovaným štartérom/generátorom poháňaným remeňom, ktorý nahrádza štandardný alternátor a umožňuje rekuperáciu a uskladnenie energie. Počas spomaľovania vozidla sa nabíja 48-voltový lítiovo-iónový akumulátor chladený vzduchom. Uložená energia sa používa na zvýšenie krútiaceho momentu motora pri normálnej jazde a zrýchľovaní, ako aj na chod elektrického príslušenstva vozidla.”

K novým pohonným jednotkám sa pridáva aj 10-stupňová automatická prevodovka, ktorá disponuje možnosťou zmeny režimu jazdy (v štandardnej výbave). Okrem šesťstupňovej automatickej prevodovky, ktorá je dostupná pre modely s pohonom predných kolies, bude od jari 2020 pre modely Transit s pohonom zadných kolies k dispozícii aj mimoriadne úsporná a citlivá 10-stupňová automatická prevodovka Ford so systémom adaptívneho plánovania radenia, ktorý vyhodnocuje individuálne štýly jazdy a optimalizuje časovanie radenia prevodových stupňov.

Všetky pohonné jednotky sú vybavené režimom Normal a Eco. Modely s pohonom zadných a všetkých kolies okrem toho využívajú režim Slippery (klzká vozovka), ktorý zvyšuje priľnavosť na povrchoch ako ľad a sneh. Verzie s pohonom všetkých kolies sú vybavené režimom Mud/Rut (bahno/koľaje). Modely s pohonom zadných kolies s automatickou prevodovkou ponúkajú režim Tow/Haul (ťahanie/vyťahovanie), ktorý zabezpečuje hladký prísun výkonu pri ťahaní veľkých prívesov.

S novou sériou Limited získate model Transit s doteraz najvyššou výbavou, čo sa v tomto segmente bude hodiť. Je pravdou, že iba málo spoločností nakupuje dodávky v plných výbavách, ale nájdu sa aj výnimky, čo svojim vodičom alebo sebe doprajú maximálny komfort. Osobne mám s týmto typom vozidiel dlhoročné praktické skúsenosti a môžem povedať, že komfort a asistenčné systémy sú v tomto segmente veľmi dôležitým faktorom.

“Nový Ford Transit je najefektívnejšou dodávkou Ford v histórií, ktorá bola vyvinutá s cieľom pomôcť firmám prosperovať v modernom prostredí.”

Čo zaujíma prepravcu na novom úžitkovom vozidle najviac? No predsa úžitok, teda max. povolené zaťaženie. Užitočné zaťaženie modelu sa zvýšilo až o 80 kg, k čomu prispela hlavne nová hliníková kapota, nové kolesá, modifikácia výfukového potrubia, nová kompozitná deliaca priečka a prepracovaná kabína vodiča. Znížením hmotnosti trošku stúpla produktivita, čo v praxi znamená, že celková prípustná hmotnosť jazdnej súpravy sa zastavila až na 7 000 kg, takže Transit môže ťahať príves s hmotnosťou až do 3 500 kg. To prepravné spoločnosti určite ocenia. Čisté užitočné zaťaženie sa pre modely s hmotnosťou do 3,5 tony vyšplhalo až na 1418 kg (v závislosti od modely/výbavy). 

Rozpoznateľný exteriér, ale aj praktický a úplne nový interiér

Výrazný exteriér nového Fordu Transit sa vyznačuje vyššou mriežkou chladiča s tromi lištami a prepracovanou dolnou časťou – predné panely a nárazník majú nový profil kvôli lepšej aerodynamike. Modely s vyššou výbavou sú vybavené bi-xenónovými svetlometmi a novými LED dennými svetlami s výrazným svetelným podpisom charakteristickým pre modelový rad Transit.

V súlade s posledným modelom Transit Custom získal nový Transit úplne nový dizajn interiéru s prepracovaným štýlom, praktickými vlastnosťami a komfortom pre vodiča. Na prístrojovej doske sú teraz ďalšie praktické prvky pre vodičov, ktorí kabínu využívajú ako mobilnú kanceláriu, vrátane prepracovaného úložného priestoru s tromi otvorenými schránkami vo vrchnej časti. Nová dokovacia stanica v modeloch z nižších sérií umožňuje vodičom upevniť mobilné telefóny aj väčšie tablety. 

Nové sú aj textílie, teda poťahy sedadiel, ktoré boli podrobené najnáročnejším testom odierania, aké spoločnosť Ford doteraz vykonávala. Nová konštrukcia sedadiel ešte viac zvyšuje pohodlie, pretože využíva upravenú penovú výplň a geometriu pre optimalizovanú podporu. Zákazníci si môžu vyberať z obrovskej škály – viac ako 450 základných variantov. K dispozícii sú modely s pohonom predných kolies, zadných kolies a všetkých kolies, celý rad karosérií a podvozkov vrátane nedávno predstaveného podvozka Skeletal s nízkou výškou.

„Kultový Ford Transit opäť pozdvihuje latku, aby zvýšil produktivitu firiem. Prichádza s vyšším užitočným zaťažením, nižšou spotrebou paliva a pokročilými možnosťami pripojenia, ktoré poskytnú spoločnostiam všetkých veľkostí nástroje na to, aby mohli čo najefektívnejšie vykonávať svoju činnosť,“ povedal Michael McDonagh, hlavný konštruktér globálneho programu Transit spoločnosti Ford of Europe. „Spoločnosť Ford udáva tón v elektrifikácii a ako novinku v segmente ponúka mild-hybridné pohonné jednotky, ktoré sú ideálne na rozvoz tovaru.“

Technologické novinky a asistenčné systémy

Z mnohých všeobecných vylepšení zákazníci určite ocenia aj implementáciu moderných bezpečnostných technológii, ktoré boli doposiaľ dostupné iba v osobných vozidlách Ford. Boli sme skutočne prekvapení, ako sa tento segment posúva dopredu a čo všetko dokáže úžitkové vozidlo ponúknuť. Po nasadnutí nám okamžite padol zrak na 8” dotykový LCD displej so systémom Ford Sync 3, ktorý je výborný a dobre ho poznáme z osobných automobilov tejto značky (viac sa o ňom dozviete – TU). Tento systém ponúka všetky dôležité prvky, vrátane podpory aplikácií Apple Car Play a Android Auto. To ale nie je všetko!  

Nový Ford Transit ponúka komplexnú škálu voliteľných asistenčných systémov a technológií, ktoré pomáhajú predchádzať nehodám alebo zmierňujú ich následky:

  • Systém sledovania mŕtveho uhla so systémom na ťahanie prívesu, ktorý má rozšírenú oblasť mŕtveho uhla – pokrýva vozidlo a príves s dĺžkou do 10 metrov.
  • Inteligentný adaptívny tempomat, ktorý kombinuje funkcie systému rozpoznávania dopravných značiek a adaptívneho tempomatu, aby vodič neprekročil obmedzenie rýchlosti.
  • Pokročilý systém pre zachovanie stopy v jazdnom pruhu (vedenie vozidla v jazdnom pruhu)
  • Proaktívne sledovanie okolia vozidla – bezpečnostný systém s detekciou chodcov teraz dokáže zaznamenať aj chodcov v noci po ich osvetlení svetlometmi vozidla.
  • Predná + zadná širokouhlá kamera, ktorá pomáha pri zaznamenávaní protiidúcich vozidiel pri cúvaní z parkovacieho miesta a pod. 
  • Hore (v zadnej časti) umiestnená spätná kamera, ktorá zaisťuje lepší prehľad pri cúvaní, najmä s otvorenými dverami,
  • Parkovací asistent s vylepšenými dodatočnými bočnými (PDC) senzormi.
  • Aktívny parkovací asistent, ktorý dokáže Transita autonómne zaparkovať pozdĺžne alebo kolmo k ostatným vozidlám.
  • Asistent vychádzania z parkovacieho miesta.
  • Systém upozornenia na križujúce vozidlá varuje vodiča pri cúvaní z parkovacieho miesta pred vozidlami, ktoré môžu o chvíľu križovať jeho dráhu.

Technológia EcoGuide (prvýkrát predstavená v úžitkovom vozidle) ešte viac uľahčuje úsporu paliva. Tento systém využíva GPS súradnice na určenie toho, kedy je potrebné spomaliť a preradiť prevodový stupeň – a to podľa situácie pred vozidlom a dokonca aj mimo dohľadu, ako sú napríklad križovatky, rýchlostné limity a kopce.

Novinkou je aj (voliteľný) výkonný LED reflektor v zadnej časti vozidla, ktorý umožňuje šoférovi pracovať za vozidlom aj za zníženej viditeľnosti. Zaujímavosťou sú v tejto triede aj elektricky ovládané bočné dvere (dostupné od jari 2020), ktoré zaistia jednoduchú manipuláciu pri nakladaní alebo vykladaní tovaru. Uvidíme, ako to bude fungovať v praxi. Na záver nechýba ani voliteľný systém Ford MyKey, ktorý umožňuje správcom vozového parku naprogramovať kľúč tak, aby sa obmedzila rýchlosť jazdy, hlasitosť rádia a natrvalo sa zapli aktívne bezpečnostné prvky. Tešíme sa na test tohto modelu, počas ktorého preveríme všetky jeho vlastnosti dopodrobna. 

Ford Tourneo Custom s mild-hybridnou technológiou

Ford Tourneo Custom je v základe rovnaký, ale novinky predsa len prináša. Tourneo Custom je prvým vozidlom vo svojej kategórii, ktoré ponúka 48-voltovú technológiu mild-hybrid, ktorá by mala používateľovi priniesť ešte výraznejšie zníženie nákladov na palivo. Zdokonalená verzia 2,0-litrového motora EcoBlue poskytuje zníženie spotreby paliva až o 6%. Tento motor bude v ponuke aj ako variant s výkonom 185 koní a krútiacim momentom 415 Nm. Technológia mild-hybrid je založená na implementácii generátora/elektromotora s výkonom 11 kW a lítium-iónovej batérie s kapacitou 10 Ah. Ak vás zaujíma, čo všetko Ford Tourneo Custom ponúka a ako sa s ním “žije”, tak si môžete prečítať našu recenziu – TU. 

Poslednou novinkou je “update” pick-upu: Ford Ranger

Komerčne najúspešnejší pick-up v Európe, Ford Ranger, prichádza na slovenský trh s výrazným technologickým faceliftom (recenzie predošlých verzií nájdete – TU). Modernizáciou prešiel najmä pohon vozidla, a to v záujme plnenia nových európskych emisných noriem. Nový Ranger disponuje najmodernejším vznetovým motor EcoBlue s objemom 1995 cm3, s výkonom 157kW/213 koní a krútiacim momentom až 500 Nm. Nový Ford Ranger je vybavený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo 10-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorú mnohí zákazníci poznajú zo súčasnej generácie legendárneho Fordu Mustang.

Vozidlo bolo vylepšené aj mnohými bezpečnostnými technológiami. Samozrejmosťou je implementácia adaptívneho tempomatu s technológiou aktívneho brzdenia a schopnosťou reagovať aj na chodcov a cyklistov, ako aj systém na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu – LKA. Zákazníci určite ocenia aj nové xenónové svetlomety s LED denným svietením alebo zabudovaný systém KeyFree. Hlavné svetlomety boli v predošlých generáciách veľkou slabinou. Sme radi, že Ford počúva zákazníkov/novinárov a nový model vybavil xenónovými svetlometmi. Mohli to byť LEDky, ale aj takýto posun je fajn. Skvelé správy na záver – Slovenskí zákazníci sa môžu tešiť aj na príchod športovej verzie Ford Ranger – Raptor, ktorá príde na náš trh koncom roka 2019. 

Oficiálne ceny všetkých nových modelov doplníme neskôr, po ich nadobudnutí. 

Za pozvanie na predpredstavenie ďakujeme spoločnosti: Summit Motors Slovakia

Zdroj: Vlastné/Tlačová správa

Prečítajte si aj: 

Ford Tourneo Custom: Vyšší level cestovania a podnikania za dobrú cenu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu