Určite ste postrehli, že v rámci natívnej aplikácie fotoaparát máte k dispozícii rôzne zaujímavé obrazové filtre, ktoré často dokážu vaše fotky vylepšiť a odlíšiť od „XY“ iných fotografií (zväčša na sociálnych sieťach)

Ak filtre nepoužívate, tak to určite vyskúšajte, možno vás v dobrom prekvapia. Iné sme ale chceli – ak teda filtre používate, tak ste určite postrehli, že sa nedajú používať v rámci tvorby videa, čo je celkom škoda – aj videám by pomohli viac vyniknúť. Nezúfajte, dá sa to obísť a my vám prezradíme ako. Nie, nepotrebujete aplikácie tretích strán, tie vynechajme, lebo často nepracujú podľa predstáv. Ak chcete mať video záznam s pekným natívnym filtrom, tak využite funkciu QuickTake, pomocou ktorej môžete nahrávať videá bez toho, aby ste museli opustiť režim fotenia.

Ako na to a čo bude výsledkom?

Keď dlhšie podržíte tlačidlo uzávierky, tak nahráte QuickTake video. Uvoľnením tlačidla nahrávanie zastavíte. Ak chcete nahrávať video bez držania tlačidla uzávierky, potiahnite ho doprava a potom ho uvoľnite. Po zablokovaní v režime nahrávania sa vpravo zobrazí tlačidlo uzávierky. Keď naň klepnete, zhotovíte pri nahrávaní videa fotku. Keď budete chcieť nahrávanie zastaviť, klepnite na tlačidlo nahrávania. Fungovať by to malo na všetkých zariadeniach od iPhone X (10) vyššie.

Výsledkom tohoto jednoduchého triku je také malé oklamanie softvéru – v rámci režimu fotoaparát môžete aplikovať požadovaný filter a spustením QuickTake nahrávania zostane zachovaný aj vo videu, čo ho môže podstatne vylepšiť – systém to neregistruje. Samozrejme, nie vždy je filter vhodný, a preto treba mať trošku citu :). Btw: takýmto spôsobom viete nahrávať aj čiernobiele videá, čo bude v „instastorkách“ vyzerať cool :).

A má to ešte jednu výhodu – systém v režime fotenia automaticky nezastavuje prehrávanú hudbu na pozadí, čiže keď použijete tento trik, tak môžete mať v pozadí aktuálne prehrávanú hudbu z vášho zariadenia, a to aj keď je pripojené cez Bluetooth k inému audio zariadeniu.

Kto tento trik pozná, nech zanechá komentár 🙂

Prečítajte si aj:

Fotíme iPhonom: Dlhá expozícia na jeden klik v aplikácii fotoaparát

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE