Obháji si Samsung minuloročné prvenstvo alebo spoznáme nového kráľa mobilnej fotografie?

Fotoaparáty v smartfónoch sa medziročne zlepšujú. Samsung patrí dlhodobo medzi lídrov, vysoké postavenie patrí aj telefónom spoločností HTC a Sony. Nakoľko sa nám nové vlajkové lode týchto výrobcov stretli v redakcii, využili sme to a pripravili sme redakčný fototest.

Fotili sme viacero scén a snažili sme sa kombinovať ideálne svetelné podmienky s tými, ktoré sú menej optimálne. Zamerali sme sa na fotenie objektov, krajiniek, ale aj na detailné makro fotky a portréty. Fotili sme v automatickom režime a s telefónom z ruky. Uznávame, že nám v teste chýba klasická nočná scéna, avšak tento nedostatok plánujeme odstrániť v ďalšom fototeste.

V aktuálnom fototeste nájdete porovnanie telefónov Samsung Galaxy S8 (detailná recenzia), HTC U11 (detailná recenzia) a Sony Xperia XZ Premium (recenziu pripravujeme). V blízkej budúcnosti plánujeme uskutočniť ďalší fototest, v ktorom porovnáme, nakoľko sa odlišuje fotoaparát Honoru 9 od Huawei P10 a ako telefóny týchto spoločností obstoja v konkurencii aktuálne najlepších fotomobilov. Do tohto fototestu zahrnieme aj nočnú scénu.

Pozn. Vo všetkých prípadoch sú fotografie z telefónov zoradené nasledovne – zľava, resp. zhora HTC U11, Samsung Galaxy S8 a Sony Xperia XZ Premium. V prípade priameho porovnania dvoch fotografií je vždy uvedené, o ktoré modely ide. Fotografie si môžete pozrieť vo väčšom rozlíšení priamo na stránke, stačí na ne kliknúť. Alebo si stiahnite originálne fotografie v pôvodnom rozlíšení – nájdete ich na tomto odkaze

Scéna 1:

Výrez:

HTC U11
Samsung Galaxy S8
Sony Xperia XZ Premium

Páči sa nám zachytenie scény na všetkých troch smartfónoch. Všetky tri zariadenia dobre zachytili detaily objektu, ktorý je v tejto scéne dominantný. HTC a Sony má verné podanie farieb, Samsung je trochu jasnejší.

Scéna 2:

Výrez:

HTC U11
Samsung Galaxy S8
Sony Xperia XZ Premium

Opäť, veľmi pekné fotky vo všetkých troch prípadoch. Chválime zachytenie oblohy Xperiou. Scénu ako celok pekne podal Samsung Galaxy S8. Keď si pozriete výrezy v originálnom rozlíšení, môžete si všimnúť, že najviac detailov zachytil HTC U11.

Scéna 3:

Sony Xperia XZ Premium

V tomto prípade sú výsledky viac-menej rovnaké, mení sa iba podanie farby oblohy.

Scéna 4:

Samsung Galaxy S8

Táto scéna dobre zachytáva trochu odlišné podanie zelenej farby v prípade všetkých testovaných modelov. Detailné sú všetky fotky, ktorá sa páči najviac vám?

Scéna 5, výrez:

Škoda, že sa nám túto scénu nepodarilo zachytiť všetkými tromi telefónmi. Výsledkom je preto prvá časť, ktorú sme stihli odfotiť telefónmi HTC a Samsung a druhá časť, ktorú sme odfotili HTC a Xperiou. Prvá časť je naozaj výborná a ukazuje, že vlajkové lode od Samsungu a HTC sú si veľmi rovnocenné.

Množstvo detailov dokáže zachytiť aj Xperia, avšak pri veľkom priblížení sa už začína prejavovať algoritmus post-processingu. V tomto smere však spravilo Sony značný posun smerom vpred oproti predchádzajúcej generácii.

Fototest je rozdelený do troch častí:

1. strana: Úvod a scény 1 – 5
2. strana: Scény 6 – 10
3. strana: Scény 11 – 15 a verdikt

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit