Dlho očakávané hodinky sú oficiálne predstavené a zároveň aj v predaji.

Čakanie je na konci. Garmin oficiálne oznámil vlajkovú loď Fénix 7 a spolu s ňou oživil aj hodinky radu Epix, ktorých druhú generáciu možno definovať ako Garmin Fénix s AMOLED displejom.

Hodinky Garmin Fénix 7 ponúkajú viacero medzigeneračných zlepšení. 5-tlačidlové rozhranie rozširujú o responzívny dotykový displej (majú ho všetky verzie, v prípade potreby ho môžete vypnúť), prinášajú viacpásmové GPS snímače (iba zafírové modely) pre rýchlejšie a presnejšie snímanie GPS súradníc a takisto ponúkajú aj mapy všetkých kontinentov, ktoré si môžete do hodiniek bezplatne stiahnuť.

Kľúčovou novinkou je tiež aplikácia Connect IQ Store ON DEVICE, ktorá umožňuje sťahovať aplikácie z obchodu Connect IQ Store cez Wi-Fi aj bez nutnosti použiť telefón.

Garmin Fénix 7, 7X a 7S
Garmin Fénix 7, 7X a 7S

V troch verziách a s efektívnejším solárnym nabíjaním

Konštrukcia hodiniek je tradične veľmi odolná, najnovšie so zlepšenou ochranou tlačidiel a kovovou ochranou nožičiek tela. Garmin sa chváli aj efektívnejším solárnym nabíjaním v prípade solárnych verzií hodiniek – slnečné zisky sú v porovnaní s Fénixom 6 až dvojnásobné a Fénix 7X Solar tak vydrží až 5 týždňov na jedno nabitie v režime smart hodiniek, resp. až 5 dní v režime s GPS.

Hodinky Garmin Fénix 7 sú k dispozícii v troch veľkostiach a v troch prevedeniach a to konkrétne:

  • Fénix 7S / 7S Solar / 7S Sapphire Solar
  • Fénix 7 / 7 Solar / 7 Sapphire Solar
  • Fénix 7X Solar / 7X Sapphire Solar

Potešiteľné je, že môžete mať v hodinkách súčasne aj solárne dobíjanie aj odolné zafírové sklíčko.

Garmin Fénix 7
Garmin Fénix 7

S novým optickým senzorom

Všetky hodinky radu Garmin Fénix 7 ponúkajú optický senzor tepu Garmin Elevate 4. generácie s meraním okysličenia krvi SpO2 a variability srdcového tepu. Špekulovalo sa, že senzor umožní aj meranie EKG, avšak zatiaľ tomu tak nie je – hoci, môžeme polemizovať, či ide o obmedzenie hardvéru alebo legislatívy. To však ukáže až čas. Každopádne, hodinky zatiaľ EKG nemerajú a výrobca nikde neuvádza, že by sa tak malo v budúcnosti stať.

Hodinky majú štandardné Garmin funkcie, ako je Pulse OX, sledovanie stresu a respirácie, Body Battery, kondičný vek, spánkové skóre, ženské zdravie, bezpečnostné funkcie atď. Nechýbajú ani platby cez Garmin Pay, úložisko na hudbu a podpora služieb Spotify, Deezer a Amazon Music.

Garmin Fénix 7X Sapphire Solar
Garmin Fénix 7X Sapphire Solar

Úroveň vyčerpania počítajú v reálnom čase

Z hľadiska pokročilých tréningových funkcií je k dispozícii funkcia Real-Time Stamina, ktorá umožňuje sledovať úroveň vyčerpania v reálnom čase pri bežeckých a cyklistických aktivitách. Známou funkciou je výpočet času, koľko by vám malo trvať odbehnutie trate s konkrétnou dĺžkou. V rámci výpočtu sa najnovšie do úvahy berie celá bežecká história a celková kondícia a môžete teda sledovať, ako sa menia odhady vášho výkonu.

Hodinky v rámci doby zotavenia berú do úvahy tréningovú intenzitu, ale aj ďalšie faktory, ako sú stres, denná aktivita, spánok a iné. Nechýbajú ani denné odporúčané tréningy, ktoré sú založené na vašej aktuálnej tréningovej záťaži a tréningovom stave.

Garmin Fénix 7S Solar
Garmin Fénix 7S Solar

Fénix 7X so zabudovaným svetlom

Špecialitou verzie Fénix 7X je integrované multi LED svetlo. Prínosom je pri nočnom rozkladaní stanu alebo pri športovaní v tme. Svetlo má červenú a bielu farbu s nastaviteľnou intenzitou. V bežeckom móde sa svetlo dokonca prispôsobí bežcovej kadencii a prepína medzi červenou a bielou pri každom švihnutí ruky.

Hodinky Garmin Fénix 7 sú už v predaji na Slovensku s cenou od 699,99 eur. Ďalšie detaily nájdete na oficiálnom slovenskom webe garmin.sk.

Garmin Fénix 7X
Garmin Fénix 7X so zabudovaným svetlom

Garmin Epix 2 je Fénix 7 s AMOLED displejom

Garmin okrem hodiniek radu Fénix 7 začal predávať aj modely Epix 2. Tie možno definovať ako hodinky Fénix 7 s AMOLED displejom. Jeho veľkosť je 1,3 palca, má zafírové sklíčko a titánovú lunetu. Výdrž batérie dosahuje až 16 dní, pričom z hľadiska funkcionality sú Fénix 7 aj Epix 2 prakticky identické hodinky – či už ide o funkcie na monitorovanie zdravia alebo o pokročilé športové metriky.

Všetky novinky disponujú remienkami, ktoré je možné rýchlo vymeniť. Dostupné sú v kovovom, koženom, semišovom a silikónovom prevedení. Hodinky Garmin Epix 2 štartujú na cene 899,99 eur a sú už v predaji. Ďalšie detaily nájdete na garmin.sk.

Hodinky Garmin Fénix 7 a Epix 2 majú predinštalované lyžiarske mapy SkiView a 42 000 golfových ihrísk. Štandardné a Solar modely umožňujú bezplatný download TopoActive máp akéhokoľvek regiónu sveta. Modely so zafírovým sklíčkom majú predinštalovanú TopoActive mapu vášho regiónu s možnosťou stiahnuť ďalšie kontinenty priamo prostredníctvom Wi-Fi.

V tejto súvislosti treba spomenúť aj novú funkciu Pred vami (UP-AHEAD), ktorá poskytuje presnú lokalizáciu miest s občerstvením, trailov, ďalšej odbočky atď. K dispozícii sú tiež používateľsky definovateľné kontrolné body a dátové stránky zobrazujúce rôzne metriky vrátane nadchádzajúcich vzdialeností a prevýšení so sumarizáciou medzičasov a voliteľným časovačom odpočinku.

Garmin Epix 2
Garmin Epix 2

Technické špecifikácie:

Fénix 7 (Solar)Fénix 7X SolarFénix 7S (Solar)Epix 2. gen
Displej1,3″, transflexný MIP, dotykový, 260 × 260 px1,4″, transflexný MIP, dotykový, 280 × 280 px1,2″, transflexný MIP, dotykový, 240 × 240 px1,3″, AMOLED dotykový, 454 × 454 px
GPSGPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou, QZSS + dvojpásmové GPS (iba zafírové modely)GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou, QZSS + dvojpásmové GPS (iba zafírové modely)GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou, QZSS + dvojpásmové GPS (iba zafírové modely)GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou, QZSS + dvojpásmové GPS (iba zafírové modely)
KompasÁnoÁnoÁnoÁno
KonektivitaWLAN, BT, ANT+WLAN, BT, ANT+WLAN, BT, ANT+WLAN, BT, ANT+
Odolnosť voči vode10 ATM10 ATM10 ATM10 ATM
Výdrž batérie – bežné používanie18 / 22 dní so solárnym nabíjaním28 / 37 dní so solárnym nabíjaním11 / 14 dní so solárnym nabíjaním16 dní
Výdrž batérie – GPS57 / 73 hodín so solánym nabíjaním89 / 122 hodín so solánym nabíjaním37 / 46 hodín so solánym nabíjaním42 hodín
Výdrž batérie – režim Expedition40 / 74 dní so solárnym nabíjaním62 / 139 dní so solárnym nabíjaním26 / 43 dní so solárnym nabíjaním14 dní
Veľkosť a hmotnosť47 mm / 79 g51 mm / 96 g42 mm / 63 g47 mm / 76 g

Prečítajte si aj moje články o funkciách v Garmin hodinkách:

Zdroj: garmin

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ktore-inteligentne-hodinky-si-kupit/372570

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit