Novinky zo série fēnix môžeme očakávať v auguste 2020.

Nie je preto vôbec prekvapením, že sme o tejto novej generácii toho ešte veľa nepočuli, pričom existuje zopár funkcií, ktoré by sme chceli, aby sa stali realitou. Nižšie sú uvedené informácie o pravdepodobnom dátume vydania a cene, ako aj špekulácie o funkciách a vylepšeniach, ktoré sa od pripravovaných noviniek radu očakávajú.

Dizajnový rukopis sa sériou fēnix ​​nesie od jej vzniku, Garmin fēnix ​​5X Plus v strede

Na začiatok treba však poznamenať aj to, že model Garmin fēnix ​​7 nemusí byť vôbec ďalším v poradí. Je možné, že ešte pred predstavením fēnix 7 spoznáme vylepšenú sériu Garmin fēnix ​​6 Plus.

Prvú alebo druhú možnosť môžeme spoznať  už v auguste, čo aj v roku 2019 bol rovnako mesiac predstavenia série fēnix 6.

Ak sa tento rok uvedie na trh fēnix 6 Plus, potom fēnix 7 môžeme očakávať až koncom roka 2021. Pre lepšiu orientáciu budeme očakávanú novinku označovať ako fēnix 7, ale nižšie spomenuté funkcie sa budú očakávať od akéhokoľvek modelu, ktorý príde po sérii fēnix 6.

Séria Garmin fēnix 6

Pokiaľ sa hneď na začiatku pozrieme na cenu, tak tá by sa ani v prípade fēnix 7 nemala oproti fēnix 6 príliš meniť. Pre pripomenutie, séria fēnix 6 začína so základným modelom na cene 599 eur a končí na cene 1100 eur s model fēnix 6X PRO Solar Titanium.

Oproti sérii fēnix 6 nie je taktiež vylúčená ani nižšia uvádzacia cena jednotlivých modelov. V každom prípade sa môžeme po uvedení novej série tešiť na zníženie cien predchádzajúcich generácií hodiniek fēnix.

Garmin fēnix 6X Pro Solar

Aj keď zatiaľ neexistujú žiadne informácie o fēnix ​​7, už teraz sa môžeme pozrieť na niektoré možné vlastnosti a zmeny, ktoré v budúcnosti môžeme očakávať.

Napríklad je možné, že technológia solárneho nabíjania z modelu fēnix 6X PRO Solar bude k dispozícii pri všetkých budúcich modeloch. Je rovnako pravdepodobné, že Garmin urobí všetko pre to, aby znížil rozmery a hmotnosť hodiniek bez toho, aby ohrozil „outdoorovú identitu“ modelového radu.

Garmin fēnix 6

Nový vzhľad

Jednotlivé verzie zo série fēnix 6 stále predstavujú pomerne objemné zariadenia, aj keď oproti predchodcom prišlo k výraznej redukcii hrúbky. Stále však ide o vkusné outdoorové hodinky, ktoré sú tiež drahé a vlastniť drahé hodinky, ktoré nie sú dostatočne vybavené pre všetky situácie, nie je úplne ideálne (aj keď séria fēnix 6 je skutočne veľmi dobre vybavená).

Aj teraz by sme mohli očakávať, že fēnix ​​7 opäť uberie na svojej robustnosti a získa nový, ešte atraktívnejší vzhľad. Túto požiadavku však necháme na Garmin, pretože nechceme, aby to kompromitovalo jeho základné vlastnosti a odolnosť. Výhrady však máme z dlhodobého používania s tvarom a hmotnosťou, ktorá pri behaní vyžaduje pevné upnutie, inak je hodinky na ruke naozaj cítiť.

Cenovo dostupnejšie

Zatiaľ nemáme žiadny správy o cene, ale jeden fakt si séria fēnix 6 naozaj nemôže nechať zobrať. Cena je naozaj vysoká, no pri pohľade na kvalitu prevedenia a ponúkanú výbavu (a aplikáciu) je však adekvátna, ale mohla by byť o niečo nižšia a stala sa tak príťažlivejšou pre ešte viac ľudí.

Dotyková obrazovka

Fēnix 6 má síce praktické tlačidlá, ale dotykové ovládanie by mohlo byť pri niektorých situáciách prínosom. Na dotykové ovládanie sme si aj v redakcii zvykli už pri používané Suunto 9 Baro a rovnako by sme ho privítali aj pri ďalšej generácii fēnix hodiniek od Garminu.

Rovnako ako pri Suunto hodinkách by bolo ovládanie dotykom skôr voliteľné a nenahrádzalo by ovládanie klasickými tlačidlami, pretože nie vždy je možné pri aktivitách ovládať hodinky napríklad mokrými rukami.

Solárne nabíjanie pre všetky modely

Garmin pridal do svojho radu solárne nabíjanie s modelom fēnix ​​6X Pro Solar, ale väčšina modelov fēnix ​​6 ho vo svojej výbave nemá. Aj z tohto dôvodu by sme privítali, aby sa táto funkcia stala v ďalších modeloch štandardnou. Pri zaradení solárneho nabíjania však máme skôr obavy o zvýšenie ceny, ako reálny prínos pre širokú používateľskú základňu. 

Pridanie funkcie EKG

Aj keď sa rad Garmin fēnix ​​zameriava viac na fitness ako na všeobecné zdravie, nie je dôvod, prečo sa táto funkcia nemôže v hodinkách nachádzať. Túto funkciu sme už videli v Apple Watch a dokáže byť nápomocná aj pri odhaľovaní ochorení srdca.

Displej s jemnejším rozlíšením

Modelový rad fēnix ​​6 používa displeje s  rozlíšením 260 × 260 až 280 × 280 pixelov, čo je celkom akceptovateľná hodnota, ale v porovnaní s niektorými ďalšími inteligentnými hodinkami je stále na čom pracovať. Iba pripomíname, že Garmin používa celkom inú zobrazovaciu technológiu, ktorá ponúka bezkonkurenčné výsledky predovšetkým v exteriéri za jasných slnečných dní.

Displej Garmin fēnix 5X Plus je možné pohodlne používať aj za jasného počasia

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Garmin fēnix 6X Pro Solar: Inteligentné hodinky s najvyššími ambíciami

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.