Toto sú hodinky pre športovca telom i dušou, jednoducho športtester ako sa patrí. Ich dizajn je jasne športový, vynikajúco držia na ruke a zápästie pod dierovaným remienkom sa až tak nespotí. Ovládanie majú prispôsobené na sledovanie údajov počas behu, nezľaknú sa vody, dažďa, snehu, blata a ani vysokej teploty. Môžete sa s nimi potápať do hĺbky 50 metrov. Na batériu vydržia aj dlhšie športové udalosti vrátane zapnutého GPS snímača, podporujú prepojenie na smartfón a tiež si ich môžete spojiť s notebookom alebo stolným počítačom. Využiť sa dajú aj pri golfe.

tip_garmin_forerunner_920xt_nowat

 

Výbava tohto modelu umožňuje využitie pri behu, cyklistike, plávaní a triatlone. Dodáva sa v kombinácii s dvoma pásmi na snímanie činnosti srdca, teda pulzomermi. Prvý, HRM-Tri, využijete pri behu, cyklistike a plávaní. Vďaka použitým materiálom je vhodný aj na každodenné nosenie pri tréningu alebo počas celého triatlonového preteku.

Farebný LCD displej veľmi dobre zobrazuje údaje aj pri zníženej viditeľnosti

Farebný LCD displej veľmi dobre zobrazuje údaje aj pri zníženej viditeľnosti

Druhý, HRM-Swim, je špeciálne určený na plávanie. Má vyhotovenie, ktoré neskĺzne z tela ani pri dlhšom a rýchlom plávaní. Znamená to, že budete vedieť váš pulz priamo vo vode, teda so snímačom  ponoreným počas plávania pod hladinu. S touto výbavou nemusíte počítať preplávaný počet dĺžok, zistíte celkovú vzdialenosť, tempo plávania, počet a typ záberov a ďalšie informácie.

Oba pulzomery počas plávania ukladajú namerané hodnoty pulzu do zabudovanej pamäte (20 hodín záznamu) a po spojení s hodinkami sa ihneď prenesú. Hodinky tak pri plávaní môžete, ale aj nemusíte mať na sebe.

Pokiaľ máte pri behu na sebe snímač HRM-Tri, k dispozícii sú aj ďalšie údaje o behu aj vďaka vstavanému akcelerometru – vidíte napr. počet krokov za minútu (v súčte ľavá i pravá noha) a hodinky poskytnú hodnotenie vášho výkonu na farebnej škále. Zistíte aj tzv. vertikálnu osciláciu, ktorá hodnotí váš odraz počas behu. Je to hodnota vertikálneho pohybu tela v centimetroch pri každom kroku. Ďalším údajom je doba kontaktu so zemou, teda hodnota v milisekundách určujúca, ako dlho máte nohu na zemi. Tento údaj tiež vidíte na farebnej škále.

Športtester je kompatibilný s ďalšími bezdrôtovými snímačmi ANT+. Umožňuje tiež pripojenie voliteľných snímačov skutočného výkonu pri cyklistike VECTOR a iných výrobcov ako iBike, PowerTap, Quark a pod.

Hodinky Forerunner 920XT pri pohľade zboku. Sú naozaj ľahké na každodenné nosenie

Hodinky Forerunner 920XT pri pohľade zboku. Sú naozaj ľahké na každodenné nosenie

Balenie je ďalej doplnené aj o univerzálny držiak, teda hodinky si zo zápästia môžete preniesť na riadidlá bicykla. Hmotnosť hodiniek je 61 gramov a podporujú aj intervalový tréning.

Lítium-iónová batéria vydrží pri športe 24 hodín, a to so zapnutým GPS prijímačom. Bez zapnutého GPS prijímača batéria v hodinkách vydrží až 30 dní. Ak chcete realizovať náročnejšie športové výkony (napr. ultramaratón), hodinky sa dajú prepnúť do režimu s rozšíreným šetrením energie a výdrž batérie je do 40 hodín vrátane záznamu z GPS. Zabudovaný gyroskopický akcelerometer v hodinkách zabezpečí analýzu a záznam behu aj v krytých priestoroch ako sú napr. športové haly.

Výhodou Forerunner 920XT je možnosť kombinovať viaceré športové aktivity (plávanie, cyklistika, beh) počas jedného tréningu, či zaznamenávať čas presunu medzi intervalom. Môžete tak analyzovať svoj výkon od štartu až do cieľa a tiež detailne v rámci jednotlivých intervalov. Forerunner 920XT s pripojeným pulzomerom môžete tiež použiť na zobrazenie odhadovaného času úplného zotavenia pred ďalším tréningom.

Po spojení so smartfónom si môžete pozrieť detaily tréningu priamo v teréne

Po spojení so smartfónom si môžete pozrieť detaily tréningu priamo v teréne

Ak prepojíte hodinky so smartfónom cez Bluetooth, máte hneď po skončení tréningu všetky informácie k dispozícii aj v grafickej podobe. Ak chcete, dá sa využiť aj funkcia Live tracking na to, aby aj vaši známi vedeli, cez Facebook alebo Twitter, ako sa vám na tréningu darí. Rovnako si môžete stiahnuť tréningový plán aj v teréne. O všetko sa postará bezplatná aplikácia Garmin Connect Mobile. V hodinkách máte k dispozícii aj budík a alarmy pri športových výkonoch.

Takto vyzerá vyhodnotenie tréningu s detailami na stolnom počítači)

Takto vyzerá vyhodnotenie tréningu s detailami na stolnom počítači

Dáta môžete s týmito hodinkami prenášať aj v rámci domácej Wi-Fi siete. Teda nemusíte ich prepájať cez nabíjaciu/dokovaciu stanicu k počítaču cez USB port, ale dá sa to urobiť aj bezdrôtovo. Cez nakonfigurovanú Wi-Fi si tiež jednoducho nahráte vždy aktuálny softvér hodiniek.

Forerunner 920XT môžete tiež použiť na výpočet odhadovanej hodnoty VO2 max. Je to ukazovateľ maximálneho využitia kyslíka. VO2 max uvádza objem spotrebovaného kyslíka v mililitroch na kilogram telesnej hmotnosti za minútu. Čím je hodnota VO2 max vyššia, tým viac kyslíka sa dostáva do vašich svalov a výsledkom je rýchlejší a dlhší beh alebo iná športová aktivita. Hodinky tiež dokážu odhadnúť trvanie naplánovaného športového výkonu.

Aj o tom, kedy ste boli v stave hlbokého spánku sa dozviete z hodiniek. Musíte ich mať počas noci na ruke

Aj o tom, kedy ste boli v stave hlbokého spánku sa dozviete z hodiniek. Musíte ich mať počas noci na ruke

Forerunner 920XT dokáže tiež monitorovať kvalitu vášho spánku. Stačí pred spaním nastaviť tento režim a následne si štatistiku môžete pozrieť v profile na počítači alebo v mobile. Forerunner 920XT tiež sleduje vašu dennú aktivitu aj keď nešportujete. Po hodine sedenia napr. za počítačom alebo na schôdzi vás upozorní na to, že je čas sa hýbať. Stačí vám pár minút chôdze a hodinky i vaše telo budú spokojné. Na displeji hodiniek potom vidíte, koľko krokov ste za deň urobili a koľko by ste mali urobiť. Hodinky tiež umožňujú na diaľku ovládať kameru Garmin VIRB X/XE. Na hodinách so spárovaným smartfónom vidíte a vibráciou cítite prichádzajúce hovory alebo SMS. Displej hodiniek sa pri ich ovládaní rozsvieti a údaje sú dobre viditeľné aj v noci.

Hodinky sa dajú rozšíriť o aplikácie z obchodu Garmin Connect IQ

Hodinky sa dajú rozšíriť o aplikácie z obchodu Garmin Connect IQ

Z počítačového hľadiska je najlepšia vec Garmin Connect IQ. Je to špeciálny obchod s aplikáciami, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť a nainštalovať. Tieto aplikácie predstavujú napr. rozšírené ciferníky s novými dátovými poľami, ale napr. aj možnosť navigácie k autu, ktoré ste nechali niekde zaparkované. Cez Connect IQ si tak hodinky prispôsobíte podľa seba.

Športtester existuje vo viacerých farbách a dá sa kúpiť aj lacnejšie balenie s jednoduchším pulzomerom. Stačí si len vybrať. Nám sa tento športtester veľmi páčil.

Cena: 619, 90 EUR
Zapožičal: Garmin.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.