Aplikácia Garmin Connect ponúka množstvo odznakov, ktoré môžete zbierať. Stačí iba športovať.

Jednou z kľúčových výhod hodiniek značky Garmin je mobilná aplikácia Garmin Connect. Tá je komplexne a zároveň aj prehľadne spracovaná. Taktiež ponúka viacero pokročilých funkcií, ktoré nie sú v aplikáciách k inteligentným hodinkám samozrejmosťou, resp. nebývajú spracované až do takej hĺbky, ako to ponúka práve Garmin.

Viacerým funkciám v aplikácii Garmin Connect, ako je pokročilá analýza spánku, výpočet telesnej batérie, bezpečnostné funkcie, tvorba vlastných tréningov a tréningového kalendára, som sa už venoval v samostatných článkoch, ktorých zoznam nájdete na konci tohto článku. A v tomto článku sa pozriem na výzvy, odznaky a ďalšie funkcie, ktoré môžu byť pre vás motiváciou k aktivite a pravidelnému cvičeniu.

Odznaky predstavujú hravú formu, ako používateľa motivovať k plneniu konkrétnych úloh. Tento systém je veľmi obľúbený najmä vo svete videohier, kde sa zbieranie všemožných achievementov a trofejí stalo pre mnohých hráčov doslova ich životným cieľom. Podobný nástroj motivácie však ponúkajú aj viaceré služby a takisto inteligentné hodinky.

S odznakmi som sa stretol v mnohých aplikáciách k hodinkám, ktoré som doteraz testoval. Takmer všetky z nich však obsahujú iba základný počet odznakov, ktorý je nemenný a často aj nezáživný – niekedy mám pocit, že niektorí výrobcovia hodiniek zakomponovali odznaky iba, aby sa nepovedalo, pričom ich navrhoval stážista počas jedného odpoludnia.

Garmin výzvy a odznaky
Garmin výzvy a odznaky

Odznaky a výzvy, ktoré pravidelne pribúdajú

Garmin Connect je v tomto smere výrazne popredu oproti konkurencii a ponúka prepracovaný systém výziev a odznakov, ktorý môže byť motiváciou aj pre vás, pokiaľ vás bavia takéto prvky gamifikácie. Funguje to v princípe jednoducho – pri vašej profilovej fotografii v rámci Garmin profilu vidíte číslo od 1 do 5 do 10 (Garmin zvýšil maximálny level na 10 vo februári 2022), ktoré predstavuje váš aktuálny level. Zvyšovať ho môžete zbieraním bodov, ktoré získate za plnenie jednotlivých výziev. A okrem bodov získate aj štýlové odznaky do vašej vitrínky v Garmin profile.

Garmin Connect ponúka nadštandardné množstvo výziev a odznakov, ktoré môžete plniť, resp. zbierať, pričom sú rozdelené na trvalé a dočasné výzvy. K trvalým výzvam sa dostanete cez obrazovku Profil > Všetky ocenenia. K dočasným výzvam sa dostanete cez obrazovku Výzvy a sú aktualizované každý mesiac.

Kľúčová informácia je, že dočasné výzvy je potrebné manuálne prijať, aby ste ich mohli splniť. Ak vás teda baví zbieranie odznakov, ťuknite si na obrazovku Výzvy vždy na prelome mesiacov, resp. na začiatku toho nového. Zoznam mesačných výziev si môžete skontrolovať aj na oficiálnom Garmin blogu. Príklady výziev a odznakov si môžete pozrieť na priložených screenshotoch.

Odznaky môžete získať za určitý počet splnených aktivít, ktoré si pomocou hodiniek budete monitorovať, ako je chôdza, beh, bicyklovanie, HIIT, silové cvičenia, joga, pilates a ďalšie, ale aj za úspechy pri niektorých typoch aktivity (napr. odbehnutie maratónu alebo prejdenie 10-tisíc krokov po dobu 30/60 dní), resp. za monitorovanie aktivity v špecifických dňoch alebo podmienkach (keď mrzne, na Nový rok).

Pravidelné mesačné výzvy fungujú ako motivácia k tomu, aby ste dosiahli určitý počet krokov/odbehnutých kilometrov/na bicykli/hodín cvičenia každý mesiac. Je zrejmé, že nie všetci používatelia budú považovať odznaky a výzvy za pridanú hodnotu, avšak pre veľkú skupinu ľudí môžu predstavovať reálnu motiváciu, ako zvýšiť svoju mieru aktivity, resp. si ju dlhodobo udržať.

Garmin výzvy
Garmin výzvy a odznaky: Všimnite si moju úroveň, počet bodov potrebných do úrovne 5 a dostupné odznaky. Na poslednom screenshote je príklad časovo obmedzenej výzvy

Skupiny a prepojenie s priateľmi

Garmin Connect ponúka aj niekoľko funkcií s dôrazom na socializáciu a prepojenie priateľov medzi sebou, resp. prepojenie používateľov, ktorí obľubujú rovnaký šport, alebo sú z rovnakého mesta. Tieto funkcie je možné nájsť cez ľavý bočný panel (Android – ťuknite na logo troch čiar v ľavom hornom rohu, iOS – tlačidlo Viac v pravom dolnom rohu), pričom ide o funkcie Pripojenia a Skupiny.

Cez Pripojenia môžete nájsť vašich priateľov, ktorí používajú Garmin hodinky, alebo sa spojiť s inými používateľmi, s ktorými sa stanete priateľmi vo svete Garminu. Znamená to, že sa ich zaznamenané aktivity budú zobrazovať na vašej obrazovke Výmena správ (ak ich daní používatelia zdieľajú s priateľmi) a vaše aktivity sa budú zobrazovať na tejto obrazovke u vašich Garmin priateľov (pokiaľ si to nezmeníte v nastaveniach súkromia). Takýmto spôsobom sa môžete navzájom povzbudzovať a podporovať, prípadne porovnávať svoje výkony.

Cez funkciu Skupiny sa môžete pridať do skupín, ktoré sú pre vás atraktívne – svoju skupinu majú napríklad bratislavskí bežci (Bratislava) alebo slovenskí fanúšikovia hodiniek Garmin (Garmin Bratislava). V rámci skupiny môžete vidieť aktivity ostatných členov, ak ich zdieľajú so skupinami (závisí od nastavenia súkromia každého používateľa), reagovať na ne a prípadne si skontrolovať kalendár skupiny, ak sa v skupine plánujú spoločné udalosti.

Funkcie Pripojenia, Skupiny a Výzvy sú navzájom prepojené, nakoľko na obrazovke Výzvy môžete vytvoriť novú výzvu, do ktorej môžete pozvať vašich Garmin priateľov a zároveň sa tu zobrazujú aj pravidelné výzvy/súťaže, ktoré organizujú skupiny, do ktorých ste sa pridali.

Opäť ide o funkciu, ktorá môže byť pre niektorých používateľov motivujúca, ale pre niekoho bude nezaujímavá. Osobne som ten typ používateľa, ktorého baví plnenie Garmin výziev a zbieranie odznakov, avšak súťaže na úrovni Garmin pripojení, resp. skupín, ignorujem. Na druhej strane, s priateľmi si lajkujeme naše aktivity, ktoré si navzájom zdieľame cez obrazovku Výmena správ a potom o nich niekedy aj diskutujeme, keď sa stretneme.

Garmin výzvy
Garmin pripojenia a skupiny: Všimnite si jednotlivé obrazovky, ako je Výmena správ, informácie o aktivitách v skupine a obrazovka Výzvy, kde sú k dispozícii časovo obmedzené výzvy s odznakmi od Garminu a takisto výzvy od pripojení a skupín, ktorých ste členom

Prečítajte si aj moje články o funkciách v Garmin hodinkách:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit