Inštinkt nám však hovorí, že Garmin vie čo robí! Garmin patrí medzi popredných výrobcov špičkových smart hodiniek, ktoré sú určené najmä pre športovcov, ale veľmi radi ich využívajú aj menej aktívni ľudia.  

Má to jednoduché vysvetlenie, hodinky od tohoto výrobcu ponúkajú výbornú funkcionalitu, dobrú výdrž na batériu, skvelú aplikáciu a v neposlednom rade sú dostatočne odolné na to, aby prežili väčšinu aktivít. To platí takmer o všetkých hodinkách, no doposiaľ bola najviac odolná modelová rada Fénix. To sa však zmenilo, nedávno Garmin predstavil úplne nový model (čo sa nestáva často), ktorý je z pohľadu odolnosti na vrchole, no nechýbajú mu ani pokročilé smart funkcie. Tento model má označenie – Instinct a je dostupný v troch zaujímavých farbách (Flame Red, Tundra a Graphite).

Od oficiálneho predstavenia sme sa veľmi tešili na test týchto hodiniek, ale po ich príchode do redakcie sme mierne ochladli. Odstupom času však môžeme povedať, že ide o podarený model, ale nebola to láska na prvý pohľad. Na fotkách vyzerali pôvabnejšie. Poďme však pekne po poriadku.

Konštrukcia a odolnosť  

Nový model je iný aj po konštrukčnej stránke. Najvyššia rada Fénix sa zväčša spolieha na konštrukciu z ocele, ale táto novinka nie. Garmin stavil na kompozitný materiál – odolný plast s mikrovláknami (fibre-reinforced polymer). Monochromatický displej kryje chemicky tvrdené sklo, ktoré je odolné voči nárazom a škrabancom. Táto kombinácia je zárukou toho, že hodinky vydržia skutočne drsné zaobchádzanie bez toho, aby sa nejako vážne poškodili. Dokonca ani škrabance na nich nie je veľmi vidieť. Samozrejme, hodinky spĺňajú rôzne štandardy, medzi ktoré patrí aj armádny – MIL-STD-810G, ktorý zaručuje odolnosť voči nárazom, plameňom a ponoreniu. Môžete sa s nimi kúpať, plávať a verím, že bez problémov znesú aj slanú vodu (to už je ale na vlastnú zodpovednosť). Osobne sa už dlhšie obzerám po smarthodinkách, ktoré by som používal na dennej báze, ale vždy ma odradí odolnosť, nakoľko mám tendenciu stále hodinky o niečo buchnúť, samozrejme, nie úmyselne.

Aj klasické a naozaj kvalitné hodinky dostávajú na mojej ruke zabrať, pričom tie bežné inteligentné musím veľmi chrániť, aby boli dlhodobo v poriadku. Nedávno som mal pár dní na ruke – Fénix 5X Plus, ktoré testoval kolega a ani tu som si nebol úplne istý tým, že by boli tak pekné aj po roku. Určite by som ich nerozbil, ale škrabance a pod. by vidieť bolo. No a potom prišiel na test model Instinct, ktorý dostával prvé dva týždne naozaj zabrať pri rôznych činnostiach a aktivitách (nie, nesedíme iba za počítačom). Výsledok? Na hodinkách nie je vidieť žiadny náznak poškodenia, žiadne škrabance a to si uvedomujem, že občas dostali „po papuli“. Garmin, dobrá práca, takto si predstavujeme skutočne odolné smart hodinky!

Displej, ovládanie a spracovanie

Monochromatický (duálny TFT MIP) displej je slabšou stránkou zariadenia. Má slabé rozlíšenie, na čo sa dá zvyknúť, ale jeho tvar nie je úplne ideálny. Rozmer zobrazovacej plochy je 23 x 23 mm a rozlíšenie 128 x 128 Px. Displej má dve časti, hlavnú a menšiu, resp. kruh v pravom rohu. Údaje na displeji sa dajú meniť a prispôsobovať podľa potrieb, ale zobrazenie by mohlo byť viac prepracované. Niektoré znaky a detaily zachádzajú za čiernu plochu a časť z nich je skrytá. Síce iba minimálne, ale spomenúť to treba. Celistvý kruhový alebo štvorcový displej by mal podľa nás viac možností. Nie je to však vada funkčnosti a zobrazenie je v 98% prípadov v poriadku, akurát si na to treba zvyknúť. Displej má antireflexný povrch a je krásne čitateľný za každých podmienok, čo je veľkým benefitom. V noci sme ocenili podsvietenie, ktoré sa dá aktivovať manuálne tlačidlom alebo pohybom ruky. Páči sa nám aj nastavenie, ktoré spustí podsvietenie displeja pohybom ruky až po západe slnka, čo šetrí batériu.

Spracovanie je na vysokej úrovni, ale na detailoch vidieť, že ide o lacnejší model. Displej je okrem odolného skla krytý aj vystupujúcim lemom, na ktorom je čiastočne označená funkcionalita hardvérových tlačidiel. Druhé označenie funkcionality tlačidiel je na krycom skle displeja. Ovládacích tlačidiel je celkom 5 – dve na pravej strane a tri na ľavej strane. Sú dostatočne veľké na to, aby ste ich nahmatali aj v rukaviciach, čo je výhodou. Okrem natívnej funkcionality je možné nastaviť na jednotlivé tlačidlá rôzne skratky (dlhé podržanie niektorého tlačidla) alebo prístup k rôznym funkciám za pomoci kombinácie dvoch rôznych tlačidiel.  

V spodnej časti hodiniek je optický snímač tepovej frekvencie a jednoduchý nabíjací konektor. Pochváliť musíme aj veľmi komfortný a zároveň odolný silikónový remienok s klasickým zapínaním a dvojitou aretáciou konca. Neprekáža, resp. nie je nepríjemný ani vtedy, ak nosíte hodinky 24/7. Remienok je vymeniteľný za originálne Garmin remienky, ale podľa nás je toto ideálna kombinácia.

Výbava a možnosti

Ponúkne 300 eurový model to, čo takmer 800 eurová rada Fénix? Z časti áno, ale treba počítať s určitými obmedzeniami. V tomto prípade je vízia jasná, nie všetci potrebujú pokročilé funkcie najvyššieho modelu, pričom ocenia skôr výdrž, odolnosť, kompaktnosť a nižšiu cenu. Modelová rada Instinct ponúka všetky zásadné funkcie, ktoré každý očakáva. V prvom rade je to konektivita – v tomto prípade je základom Bluetooth a následne možnosť prenosu a synchronizácie údajov cez dátový kábel. Wi-Fi chýba, ale nie je to veľká ujma. Po spárovaní s telefónom, resp. s aplikáciou Garmin Connect pracujú hodinky ukážkovo a dosah je tiež na veľmi dobrej úrovni. Hodinky upozorňujú na rôzne udalosti a notifikácie zvukom alebo silnými vibráciami. Môžete si zvoliť oboje, ale iba vibrácie, prípadne zvuk.

„Na hodinkách si môžete meniť vzhľad hlavnej obrazovky a prispôsobovať zobrazenie jednotlivých funkcií. To platí aj pre základné menu, ktoré zobrazuje iba tie informácie, ktoré chcete. Jednotlivé vzhľady sú fajn, ale dalo by sa to spraviť aj lepšie. Od 300 eurových hodiniek by sme v tomto prípade čakali viac možností.“

Zásadnou vlastnosťou a funkciou je podrobné sledovanie bežnej a športovej aktivity. Vďaka technológii MOVE IQ dokážu hodinky rozpoznať štýl aktivity a začať s jej sledovaním. Najčastejšie si však vyberáme záznam konkrétnej športovej aktivity ešte pred jej začiatkom. Výsledkom záznamu je podrobný report aktivity v grafoch. Vďaka kvalitnému snímaču tepovej frekvencie si môžete prezerať v akých momentoch ste boli pod najväčšou záťažou, vidíte čas aktivity, tempo, rýchlosť, prejdenú vzdialenosť, spálené kalórie, prevýšenie, a tiež teplotu. Toto všetko neuvidíte iba v číslach, ale aj v skutočne podrobných grafoch. K podrobnému sledovaniu polohy, rýchlosti a iných údajov prispieva aj GPS modul. Vďaka nemu vidíte prejdenú trasu priamo na mape, kde si môžete prezerať údaje v jednotlivých častiach trasy.

Počas bežnej dennej „prevádzky“ sú zaznamenávané vaše kroky, neustále prebieha meranie tepovej frekvencie (podľa nastavenia), počítanie kalórií, prevýšenia – prejdené poschodia a priemerná teplota okolia. O meranie prevýšenia a počítanie pochodí sa stará barometrický výškomer, ktorý má dobrú funkčnosť, ale občas berie do úvahy aj jazdu výťahom, ktorú zaznamená ako prejdenie niekoľkých poschodí. Okrem bežných záznamov je prítomné aj monitorovanie a analýza plaveckých výkonov. Integrovaný akcelerometer v spojení s ostatnými snímačmi zabezpečuje meranie rôznych údajov (iba pre kryté bazény) – počet dĺžok, celková vzdialenosť, tempo plávania, počet záberov a pod. V reálnom čase dokáže vyhodnocovať index efektivity, určiť vaše SWOLF skóre a rozoznávať 5 plaveckých štýlov.

Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patrí monitorovanie úrovne stresu – Stress Score. Hodinky monitorujú fyziologické zmeny (na základe sledovania variability pulzu), ktoré môžu naznačovať zvýšenie únavy organizmu. Výsledky sú skôr informačné, ale treba uznať, že celkom často je to „zásah do čierneho“. Neodmysliteľnou súčasťou je spomenuté sledovanie dennej aktivity a plnenia denných cieľov – zväčša ide o prejdené kroky a kalórie. Kroky počítajú tieto hodinky celkom presne. Ciele si zadávate sami alebo hodinky odsledujú vašu priemernú aktivitu a nastavia optimálny cieľ, ktorý si môžete časom zvyšovať.

Zaujímavou je aj funkcia Virtual Partner, ktorá umožňuje pretekať proti sebe alebo výkonom zdieľaných inými používateľmi, čo vedie k zvýšenej motivácií. Možno lepšie ako novoročné predsavzatie, nie? V neposlednom rade je k dispozícii aj podrobné monitorovanie spánkovej aktivity s následným vyhodnocovaním v grafoch. Spánková aktivita je zaznamenávaná v štyroch fázach – REM, hlboký, bdelosť a ľahký spánok. Tieto merania naozaj ťažko hodnotiť, nie len v tomto prípade, nakoľko to, či ste sa vyspali dobre alebo nie musíte vedieť a cítiť vy. Nemôžu vám to hovoriť hodinky, tie vám môžu iba z časti vysvetliť, ako daný proces spánku prebiehal.

Samozrejmosťou je príjem rôznych notifikácií z pripojeného smartfónu, vrátane zobrazovania aktuálnych udalostí z kalendára. Notifikácie sú chronologicky zoradené vo vlastnej sekcii, kde si ich môžete prezrieť, vymazať a v niektorých prípadoch na ne aj rýchlo odpovedať. Nechýba ani vzdialený príjem alebo odmietnutie telefonického hovoru. Interná pamäť má kapacitu 16 MB, takže hudbu si sem nenahráte, ale hudobný prehrávač cez hodinky ovládať viete. Taktiež chýba podpora hudobných aplikácií. Poteší však jednoduchá predpoveď počasia s údajmi zo smartfónu, ktorá informuje o vlhkosti, smere a rýchlosti vetra, poveternostných podmienkach a aktuálnej teplote. Dostupná je hodinová predpoveď, plus predpoveď na 4 dni dopredu, vrátane toho aktuálneho. Samozrejmosťou je aj základ, teda zobrazenie času, dátumu, informácií o východe/západe slnka, stav batérie a možnosť hodinového upozornenia – toto radi využívame. Vieme tak, že čas beží a treba všetko postíhať (ale aj oddychovať).

„Tento model podporuje aj bezdrôtové rozhranie ANT+, vďaka čomu môžete k hodinkám pripojiť rôzne snímače – pulzomer, snímač rýchlosti a kadencie, snímač teploty a pod.“

Pár viet venujeme aj funkciám spojením s GPS trekovaním polohy. Model Instinct disponuje citlivým GPS/GLONASS prijímačom s podporou systému GALILEO. Vďaka týmto funkciám hodinky poskytujú detailné informácie o polohe, vzdialenosti, rýchlosti, výške a pod. Za benefit považujeme bezproblémové určovanie polohy v sťažených podmienkach – hustý porast a dokonca vedia z časti načítať polohu aj v budovách. Samotná presnosť záznamu trasy je na veľmi dobrej úrovni. Určité odchýlky záznamu, vzdialenosti a polohy sú, ale iba malé. Ak si nepotrpíte na „100% presnosť“, tak to nebudete považovať za mínus. Počas testu sme ocenili aj rýchle vyhľadávanie GPS satelitov. Samozrejmosťou sú rôzne funkcie spojené s navigáciou – kompas, body na trase, navigácia na štart a archivácia zemepisných bodov (až 100 Waypointov a 30 trás). GPS zaznamenávanie trasy spustíte buď samostatne alebo v rámci nejakej športovej aktivity.

Nabíjanie a výdrž batérie 

Rýchla, ale príjemná kapitola je výdrž a nabíjanie. Obe vlastnosti nás potešili. Hodinky sa dokážu nabiť na 100% do 1 hodiny, pričom v bežnom režime, s aktívnym snímaním tepovej frekvencie a zapnutými notifikáciami vydržia viac ako 12 dní. To je výborné a v teste sa nám to potvrdilo. Ak aktivujete neustále GPS sledovanie polohy, tak sa dostanete na úctyhodnú výdrž 13 až 14 hodín. V extrémne úspornom režime UltraTrac vydržia hodinky so zapnutým GPS záznamom v priemere 30 až 35 hodín (podľa podmienok) 

Aplikácia Garmin Connect  

Hodinky spolupracujú s dobre známou aplikáciou Garmin Connect, ktorá je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. V spojitosti s inými zariadeniami sme o nej písali už veľa, takže sa nebudeme veľmi opakovať. Táto aplikácia patrí medzi najlepšie, resp. je najlepšia, nakoľko žiadne iné zariadenia nemajú takto do detailu prepracovanú a prehľadnú aplikáciu. Ak ste nováčikom, tak základom bude registrácia, informácie o vás a následne sledovanie aktivít v podrobných grafoch. Úvodná plocha zobrazuje „môj deň“, kde vidíte všetky namerané údaje za aktuálny deň. Každý jeden údaj sa dá rozkliknúť do podrobného grafu. V spodnej časti sú zosumarizované údaje z predošlého dňa a následne analýza posledného týždňa s priemernými hodnotami.

Druhá položka sú výzvy, a to buď vlastné alebo sa môžete spojiť s vašimi známymi a ukázať im, že sa viete prekonávať. Nasleduje prehľadný kalendár udalostí, kde v náhľade vidíte všetky aktivity v daný deň. Po otvorení dňa je k dispozícii podrobná analýza v grafoch. Nasleduje prepojenie s priateľmi/výmena správ a posledná položka sú podrobné nastavenia, štatistiky, tvorba dráh na mape, plánovanie tréningov, záznam športového vybavenia a pod. Zaujímavou položkou sú Insights analýzy, kde vidíte, na akej úrovni sú vaše aktivity v porovnaní s inými používateľmi. Okrem aplikácie si môžete všetky zaznamenané údaje prezerať aj vo webovom rozhraní, stačí sa prihlásiť.

S novým modelom môžete využiť aj druhú aplikáciu – Garmin Explore, ktorá je dostupná pre obe mobilné platformy. Táto aplikácia dopĺňa vyššie uvedenú o rôzne funkcie spojené s navigáciou a plánovaním trasy. Môžete si tu naplánovať rôzne trasy a odoslať ich do hodiniek, zdieľať s priateľmi a pod. Aplikácia je prehľadná a veľmi jednoducho spracovaná. Výhodou aplikácie je zobrazenie cyklotrás, rôznych chodníkov pre peších a pod. Spracovaním pripomína turistické mapy. No a keďže ide o nižší model v Garmin hierarchii, tak chýba niekoľko možnosti v súčinnosti s aplikáciou – Connect IQ, ktorá ponúka rôzne vzhľady hodín, aplikácie a pod. 

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: www.garmin.sk

Podrobnú technickú špecifikáciu nájdete – TU

Cena hodiniek: 299 Eur 

Prečítajte si aj:

Recenzia Garmin Vívosmart 4: Minimalistický fitnes náramok s množstvom funkcií

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE