Za prvý kvartál roku 2018 zaznamenali smartfóny v globálnom merítku pokles predaja o 3%. Najviac si polepšilo Xiaomi a naopak, najväčší prepad zaznamenalo Oppo.

Analytická spoločnosť International Data Corporation zverejnila celosvetové predajné čísla smartfónov za obdobie prvého kvartálu tohto roku. Kým minulý rok sa za prvé 3 mesiace predalo celkovo 344,4 miliónov kusov inteligentných telefónov, tento rok to bolo o približne 10 miliónov menej, čo znamená medziročný pokles na úrovni 2,9%. Najmarkantnejšie sa prepadli predaje v Číne, kde sa za prvý kvartál predalo menej ako 100 miliónov zariadení, čo je najhorší výsledok od roku 2013.

Mali by mať producenti smartfónov kvôli týmto číslam hlavy v smútku? Odpoveď je nie. Minimálne, ak je reč o najlepšej pätici. Používatelia sa totiž stávajú čoraz závislejšími na svojich zariadeniach a ziskovosť z ich predaja naďalej stúpa. Máloktorý zo špičkových producentov sa aktuálne, minimálne čo sa týka vlajkových lodí, nepribližuje, alebo v horšom prípade dokonca nepresahuje hranicu 1000 eur za kus. Ziskovosť v segmente smartfónov tak pre mnohých výrobcov naďalej stúpa a najbližšie roky sa na tom s vysokou pravdepodobnosťou nič nezmení.

Podiel TOP 5 výrobcov za 1Q/2018

Komu sa darí najviac? V prvej päťke sa umiestnili Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi a Oppo. Rebríčku aj v tomto roku kraľuje juhokórejský Samsung so 78,2 miliónmi predaných kusov zariadení, ktoré činia 23,4% podiel na trhu. Napriek obhajobe prvej priečky treba povedať, že za rovnaké obdobie v uplynulom roku predal Samsung takmer o 2 milióny viac kusov. Druhú priečku obsadil tradičný konkurent z amerického Sillicon Valley. Apple má za prvé 3 mesiace tohto roku aktuálne 15,6% trhový podiel s počtom predaných 52,2 miliónov iPhonov. Apple si oproti vlaňajšku polepšil o 1,4 milióna predaných iPhonov. Prvú trojku uzatvára čínsky Huawei s 11,8% trhovým podielom, za čo vďačí 39,3 miliónom predaných smartfónov. Medziročne tak narástol o veľmi slušných 4,8 miliónov kusov, respektíve 13,8%.

Medziročné porovnanie výsledkov 1Q/2017 a 1Q/2018

Kto je skutočným víťazom a aktuálne neohrozeným ťahúňom? Čísla hovoria jasne. Xiaomi narástlo oproti vlaňajšku o rekordných 87,8%! Kým v prvom kvartáli 2017 predalo 14,8 miliónov smartfónov, v tom aktuálnom to už bolo výborných 28 miliónov! Vlani sa musela čínska technologická spoločnosť uspokojiť so 4,3% podielom na trhu, tento rok to už bolo 8,4%. Naopak, najväčším prepadákom je aktuálne čínske ZTE. To sa prepadlo až o 46% z 13,3 milióna predaných smartfónov v minulom roku na aktuálnych 7,2 milióna v tomto.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Samsung predal za prvý mesiac 8 miliónov kusov Galaxy S9

 

Nechajte nám správu