Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Účastníci FIA ETRC si zmerajú sily pri ETRC Digital Racing Challenge, celé preteky sa prenášajú z pretekárskej dráhy do obývačky

Tohtoročný 24. máj sa zapíše do histórie FIA majstrovstiev Európy ťahačov (FIA European Truck Racing Championship; ETCR) ako pamätný deň, keď sa jeden z najväčších a najzaujímavejších seriálov pretekov na svete presunul z pretekového okruhu do virtuálnej reality. ETRC i Goodyear neskrývajú nadšenie, že 24. mája mohli privítať späť vodičov i fanúšikov na mimoriadnej udalosti napínavého motoristického športu pri ETRC Digital Racing Challenge.

Doterajší šampióni pretekov ťahačov i noví pretekári, napríklad najmladší účastník celej sezóny Téo Calvet, čakajú na štart sezóny 2020 už od začiatku roka. Vzhľadom na to, že skutočné preteky boli odložené a uvedú ich až otváracie preteky plánované na 29. a 30. augusta v Moste, nemohli sa dočkať, aby sa zaradili na štart aspoň vo virtuálnom svete.

V roku 2019 som získal juniorský titul na Majstrovstvách Francúzska ťahačov a teraz sa už skutočne teším na začiatok svojej prvej sezóny v ETRC ako člen jedného z najlepších tímov na svete – BUGGYRA RACING. ETRC Digital Racing Challenge považujem za skvelý spôsob, ako udržať ducha súťaže. Je skvelé, že už teraz môžem týmto spôsobom nastúpiť proti svojim súperom, ale dúfam, že sa už čoskoro stretneme i na skutočnom okruhu! Mojím cieľom pre sezónu 2020 je skončiť v Top 10 a súťažiť o víťazstvo v Grammer Cupu,“ povedal Téo Calvet, pretekár ETRC za tím BUGGYRA RACING.

V nedeľu 24. mája sa pretekári zapísaní na celú sezónu FIA ETRC i vodiči, ktorým bol vstup povolený mimo poradia, sa zúčastnili prvých pretekov seriálu ETRC Digital Racing Challenge, ktoré sú zložené celkovo z osem virtuálnych udalostí. Prvé stretnutie medzi esami motoristického športu sa uskutočnilo na virtuálnej trati Hungaroring, kópii slávnej maďarské trate, na ktorej by sa za normálnych okolností v poslednom aprílovom víkende sezóna 2020 otvárala. Oba preteky úvodného kola na ňom vyhral miestny šampión Norbert Kiss. Mladý pretekár Téo Calvet skončil v prvých pretekoch štvrtý a v druhých pretekoch bol na čele, dokým sa Kissovi po veľkom súboji nepodarilo ho predbehnúť a dôjsť si tak pre svoje druhé víťazstvo toho dňa. Súboj bude pokračovať behom druhého kola European Truck Racing Championship Digital Series, ktoré sa uskutoční 7. júna na ďalšej legendárnej trati – v talianskom Misane.

Rovnako, ako v reálnom svete, idú vodiči aj do týchto pretekov na plný plyn. Je vidieť, že si dobre natrénovali, ako ovládať svoje virtuálne  ťahače zo sedadla zvoleného simulátora. Herná platforma Assetto Corsa im umožňuje urobiť aj personalizáciu ich nákladných vozidiel opatrených znakom ich skutočného tímu a s pneumatikami značky Goodyear. „Ako exkluzívny partner FIA European Truck Racing Championship a ako spoločnosť oddaná inováciám sa v Goodyeare tešíme na nový rozmer seriálu v digitálnom priestore. Prinesie vzrušenie z pretekov do bezpečného prostredia obývacích izieb vodičov, tímov a fanúšikov na celom svete,“ povedal Maciej Szymanski, riaditeľ marketingu nákladných pneumatík Goodyear v Európe. „Na otvorenie sezóny FIA European Truck Racing Championship 2020 v auguste v Českej republike sme pripravení. Novinkou tohto roku sú ikonické odtlačky Goodyear na bočnici pneumatiky, podobné tým, ktoré sme v minulosti používali pri rekordných 368 víťazstvách na Veľkej cene Formuly 1. Dnes označujú vysoko výkonnú zmes pneumatík, ktoré dodávame pre slávne preteky NASCAR, FIA majstrovstvá sveta endurance (WEC), FIA svetový pohár cestovných vozidiel (WTCR) a Pure ETRC.“

„Prvýkrát som na pneumatikách Goodyear zvíťazil, keď som mal 16 rokov a som s nimi od svojho prvého dňa na pretekoch ťahačov! Pretekať na takých vysoko kvalitných pneumatikách je snom každého pretekára, pretože sú dostatočne odolné, aby zvládli i extrémne pretekové podmienky, ako napríklad v zákrutách alebo pri manévroch vo vysokej rýchlosti. Odborníci značky sú nám navyše počas pretekov vždy pripravení pomôcť, rovnako ako to robia v bežnej praxi s dopravcami,“ dodal Calvet.

Až do otvorenia oficiálnych pretekov ťahačov kamiónov sa bude ETRC Digital Racing Challenge vysielať na celom svete v podobe dvojhodinových živých prenosov na sociálnych sieťach ETRC. Virtuálne preteky monitoruje a kontroluje oficiálny zástupca pretekov a sprevádza ich odborný komentár. Nalaďte si ich druhé kolo v nedeľu 7. júna.

Kalendár ETRC Digital Racing Challenge

  1. Nedeľa 24. mája 2020 Hungaroring
  2. Nedeľa 7. júna 2020 Misano
  3. Nedeľa 21. júna 2020 Slovakia Ring
  4. Nedeľa 28. júna 2020 Nürburgring
  5. Nedeľa 5. júla 2020 Most
  6. Nedeľa 19. júla 2020 Zolder
  7. Nedeľa 2. augusta 2020 Le Mans
  8. Nedeľa 16. augusta 2020 Jarama

Značky: