Najobľúbenejší internetový prehliadač ponúka množstvo praktických funkcií, ktoré mnohým používateľom unikajú, čo je škoda.

Začneme všeobecne, a to tým, že ak chcete mať vždy dostupné všetky novinky v rámci prehliadača Google Chrome, tak ho musíte mať aktualizovaný, inak sa k novým funkciám nedostanete. Teraz k veci! V tomto článku vám dáme do pozornosti jednu veľmi praktickú natívnu funkciu, ktorá sa týka predovšetkým audiovizuálnych webov ako napr. YouTube a pod.

Táto funkcia nemá primárne pomenovanie, no v jednoduchosti ide o dobre použiteľný obraz v obraze + ovládanie spusteného videa z akejkoľvek inej karty/stránky. Ak si pustíte na YouTube nejaký obsah, no primárne vás zaujíma iba jeho audio, tak si môžete prezerať inú stránku/kartu v tomto prehliadači, pričom budete mať neustále kontrolu nad tým, čo ste na YouTube a pod. spustili a nemusíte opakovane preskakovať z karty na kartu.

Druhá možnosť, teda obraz v obraze v praxi funguje tak, že si môžete v rámci akejkoľvek stránky/karty spustiť nielen audio z videa, ktoré ste otvorili na YouTube, ale aj zmenšený obraz, s ktorým sa dá pracovať – meniť jeho pozícia a veľkosť. Ak napr. pracujete na nejakom projekte a nejaké YouTube video je vám v tom nápomocné, tak nemusíte skákať z karty na kartu, ale si jednoducho „vyhodíte“ minimalizované okno s daným videom na akejkoľvek inej stránke/karte a máte všetko pokope. Táto funkcia sa dá využiť na „XY“ spôsobov, pričom záleží len na potrebách používateľa.

Kde nájdem túto funkciu? Ak spustíte ľubovoľné video na YouTube a pod., tak sa vám v hornej časti prehliadača – vedľa panelu s rozšíreniami (vpravo) – okamžite zobrazí ikona noty s troma akoby pomlčkami, na ktorú keď kliknete, tak vám bude ponúknuté vzdialené ovládanie daného videa, a to v rámci celého prehliadača. Prehrávaný súbor môžete zastaviť/spustiť, posúvať vpred/vzad alebo „vyhodiť“ kdekoľvek na plochu malé okno s obrazom, ktorý môžete presúvať a meniť jeho veľkosť podľa potreby.

Google Chrome
Google Chrome

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE