Pokiaľ ich budete chcieť v Obchod Play prvýkrát vyhľadať, už ich nenájdete.

Zdá sa, že Google pripravuje veľké upratovanie. V Obchode Play sa aktuálne nachádza približne 3,5 milióna aplikácií, čiže je veľká pravdepodobnosť, že veľa z nich je “po dátume spotreby”.

Aj keď vo väčšine prípadov tieto aplikácie nepredstavujú takmer žiadne bezpečnostné riziko, Google to chce používateľom systému Android garantovať na 100 %. Aj z tohto dôvodu spoločnosť začne pred novými používateľmi skrývať zastarané aplikácie. Projekt bude spustený od novembra tohto roka.

Pokiaľ stále používate nejakú zo starých aplikácií, nemajte obavy – používať ju budete môcť aj naďalej. Stále sa vám bude zobrazovať v Obchode s aplikáciami, a stále bude pre vás dostupná aj k opakovanému inštalovaniu. Ak ste však aplikáciu, ktorú Google považuje za zastaranú, nikdy nepoužívali, v Obchode Play sa vám od novembra už nezobrazí. 

Nové pravidlá spoločnosti Google sa dotknú aplikácií, ktoré sú o viac ako 2 roky staršie od aktuálnej verzie. Pre nových používateľov tak nebude možné vyhľadať aplikácie, ktoré boli vyvíjané pre Android 10 a staršie verzie. S každou novou verziou systému Android sa dvojročné okno bude posúvať. 

Google sa k celej záležitosti vyjadril nasledovne:

Používatelia s najnovšími zariadeniami alebo používatelia, ktorí pravidelne aktualizujú svoje zariadenia, očakávajú, že využijú plný potenciál všetkých ochranných prvkov ochrany súkromia a bezpečnosti, ktoré systém Android ponúka. Rozšírenie našich požiadaviek na cieľovú úroveň API ochráni používateľov pred inštaláciou starších aplikácií, ktoré tieto ochrany nemusia mať.

Pokiaľ vy ste chceli stále používať jednu zo starších aplikácií a stratili ste k nej prístup, na jej nainštalovanie stále môžete využiť alternatívne obchody s aplikáciami.

Zdroj: AnroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.