Tohtoročná zimná súťaž športovcov so zdravotným postihnutím bude mať najvyššiu účasť, a to rekordných 567 športovcov zo 48 krajín.

Paralympíjské hry 2018 začínajú dnes v meste PyeongChang a pri tejto príležitosti spoločnosť Google na hlavnej stránke svojho vyhľadávača spustila animovaný spot, ktorý vyzdvihuje športy, v ktorých zdravotne postihnutí športovci zabojujú o cenné kovy.

Google doodle oznamuje otvorenie Paralympijských hier 2018

Hry sa začali ako malé zhromaždenie britských veteránov druhej svetovej vojny v roku 1948. Paralympijské hry sa zmenili na najväčšiu športovú udalosť na svete pre športovcov s telesným postihnutím. Od roku 1960 sa konajú paralympijské hry v tom istom roku, v ktorom sa konajú zimné olympijské hry. Tohtoročná súťaž bude najväčšou zimnou paralympiádou, s rekordným počtom 567 športovcov zo 48 krajín sveta. Bude sa bojovať o 80 cenných kovov v šiestich športoch: alpské lyžovanie, biatlon, bežecké lyžovanie, para hokej, snowboarding a curling na invalidnom vozíku.

Je fantastickou správou pre rast zimných para športov, že rekordný počet športovcov a krajín bude súťažiť na PyeongChang 2018 zimných paralympijských hrách„, uviedol Andrew Parson, predseda Medzinárodného paralympijského výboru.

Tri krajiny sa poprvýkrát objavia na zimnej paralympiáde v Južnej Kórei. Severná Kórea a Gruzínsko posielajú dvoch športovcov, zatiaľ čo Tadžikistan iba jedného.

Najväčšia delegácia, ktorá sa zúčastní hier prichádza z USA. Pod vlajkou USA bude bojovať 68 športovcov, za ktorými nasleduje Kanada s 52. Ruskí športovci opäť vystúpia pod neutrálnou vlajkou. Paralympiády sa zúčastní 30 ruských športovcov. Ruské dopingové prehrešky sa dotkli aj paralympijskych hier.

Hry prebiehajú od 9. do 18. marca.

zdroj: cnet

Prečítajte si aj:

Organizátori Olympijských hier potvrdili hackerský útok. Nechcú však prezradiť, odkiaľ bol vedený (video)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.