Mohlo by sa tak stať v prípade, pokiaľ sa preukáže, že spoločnosť Google zneužíva s platformou Android svoje dominantné postavenie na európskom trhu.

Európska komisia pripravuje niekoľko miliardovú pokutu, ktorá by mohla byť uložená už v priebehu budúceho mesiaca. Udeje sa tak v prípade, pokiaľ sa skutočne vyhľadávací gigant uzná vinným zo zneužívania postavenia systému Android na pôde Európskej únie.

Margrethe Vestagerová, eurokomisárka pre hospodársku súťaž uviedla, že jej úrad je pripravený oznámiť výsledky vyšetrovania v priebehu niekoľkých týždňov. Komisia pritom môže uložiť pokutu do výšky 10 % z celkového príjmu spoločnosti Google, čo by mohlo predstavovať až 11 miliárd dolárov. Išlo by tak o najvyššiu uloženú pokutu v technologickom sektore.

V roku 2017 bola už spoločnosti Google uložená rekordná pokuta vo výške 2,7 miliardy dolárov.

Hlavným lákadlom systému Android je jeho dostupnosť. Pre výrobcov zariadení je prístupný zadarmo, pričom protimonopolný úrad skúma, či spoločnosť Google nenúti svojimi licenčnými podmienkami výrobcov, aby uprednostňovali jej služby a aplikácie pred tými konkurenčnými. Takto by sa v podstate odstraňovala priama konkurencia pre Google, čím by spoločnosť porušovala protimonopolné pravidlá EÚ.

V prípade uloženia tejto astronomickej pokuty spoločnosti Google, by sa mohlo zvýšiť aj riziko vzniku ďalších sporov medzi európskym a americkým hospodárskym sektorom.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Microsoft uviedol do prevádzky nové podmorské dátové centrum

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu