Aj vám sa to stáva? Idete na bicykli alebo stojíte v električke a pod., pričom máte k dispozícii iba jednu ruku, do ktorej vezmete smartfón, na ktorom si potrebujete prezrieť trasu v Google mapách – presnejšie – priblížiť a oddialiť mapový podklad. V jednej ruke je to čistá akrobacia, však?

 A to najmä s ohľadom na veľkosti dnešných „lopát“, pardon smartfónov :). Často vídame, že sa niekto jednou rukou snaží priblížiť alebo oddialiť mapový podklad v aplikácii, pričom v ruke rôzne prekladá telefón, pchá na obrazovku dva prsty a telefón visí „na vlásku“ (najčastejšie v hromadnej doprave, kedy je jedna ruka obsadená v rámci pridŕžania). Pád telefónu na zem môže znamenať celkom slušný škrt v rozpočte a to, ako sa hovorí, nechceš! Je pravdou, že pár ľudí na to má relatívne efektívny skill, ktorý funguje, no daný používateľ musí mať dlhé prsty. Zabudnite na to, dá sa to robiť podstatne jednoduchšie a vôbec nezáleží na dĺžke prstov, ani na veľkosti zariadenia.

Google Mapy

Google Mapy

Ako priblížim a oddialim mapový podklad jedným prstom? 

Veľmi jednoducho! Na mapu stačí dvakrát po sebe rýchlejšie kliknúť, pričom v rámci druhého kliku necháte prst na displeji (bez odtiahnutia od dotykovej plochy) a ťaháte hore alebo dole. Smerom hore mapový podklad oddialite a smerom dole priblížite. Jednoduché, efektívne a v mnohých situáciách neoceniteľné. Tento trik používame už dlhodobo, pričom sme si mysleli, že ho pozná väčšina používateľov, no nie je to celkom tak. Koniec akrobacii, na všetko si vystačíte jedným prstom.

Na záver dodajme, že tento trik funguje okrem Google máp aj v rámci aplikácie Apple mapy, Mapy.cz a iné. Waze to nepodporuje.

Prečítajte si aj:

Google Mapy: Vyskúšali sme navigáciu pomocou rozšírenej reality

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE