Google vylepšuje svoje mapy tak, aby sa lepšie zvýraznili prírodné vlastnosti prezeraného regiónu. Po novom na mapách nájdete ľadové čiapky horských končiarov, lepšie sú zobrazené púšte, pláže či husté lesy.

Google tvrdí, že nové mapy budú k dispozícii v 220 krajinách a teritóriách, ktoré v súčasnosti pokrýva. Podľa Google uvidíme zmenu v mapách od najväčších metropolitných oblastí až po malé dedinky.

Google údajne využil nové satelitné snímky ako základ prepracovaných máp a súčasne aplikoval nové algoritmy na vernejšie zobrazenie máp. Vo výsledku by sa na vašich displejoch mali zobraziť lepšie mapy, v ktorých sa dajú dobre pozorovať prírodné krásy ako sú zasnežené vrcholky kopcov, husté lesy, zelené polia či piesočnaté pláže. Najlepšie to samozrejme vidieť na porovnávacom obrázku, kde sa vybrali mapu Chorvátska.

Spolu so zmenami v prírodnom svete pracuje Google vo vybraných mestách na podrobnejších informáciách pri mapách ulíc. Kým predtým Google mapy jednoducho ukazovali len samotné ulice napr. v New Yorku, San Franciscu alebo v Londýne, čoskoro budú v týchto troch mestách zobrazovať aj rôzne charakteristiky ulíc, ako sú samotné cesty, chodníky, prechody pre chodcov, ostrovčeky pre peších a pod. Google tvrdí, že nový dizajn zobrazuje tvar a šírku danej cesty „v reálnej mierke“.

Vernejšie zobrazenie mapy ulíc (napravo) bude dostupné pre New York, San Francisco a Londýn

Vernejšie zobrazenie mapy ulíc (napravo) bude dostupné pre New York, San Francisco a Londýn

Google, prirodzene, nie je jedinou firmou, ktorá sa snaží vylepšiť a spresniť svoj navigačný softvér. Minulý rok vydal aktualizáciu máp Apple a tá výrazne zlepšila množstvo detailov vrátane prírodných krás. Na vlastných mapách pracuje aj Huawei a práve od neho sa čaká momentálne najviac vylepšení.

Google tvrdí, že podrobnejšie mapy s vernejším zobrazením prírody sa začnú v zariadeniach používateľov objavovať už najbližší týždeň a to po celom svete. K podrobnejším mapám ulíc v New Yorku, San Franciscu a Londýne sa v najbližších mesiacoch pridajú aj ďalšie mestá.

Zdroj: The Verge

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.