GreenWay je historicky prvou sieťou elektronabíjačiek na Slovensku. Jej štart sa datuje už do roku 2006, kedy bol elektromobil na Slovensku skôr raritou.

Dnes má vo svojej sieti na Slovensku 31 rýchlonabíjačiek a partnerskú sieť mala napr. v Poľku. To však bežnému Slovákovi príliš nevyhovuje, Poľsko určite nie je pre typického obyvateľa našej krajiny najčastejšia krajina. Rovnako sa spoločnosť v minulosti dosť bránila mobilnej aplikácii, všetko ovládanie cez mobil bolo smerované len na webovú stránku. To tiež už v roku 2019 nie je optimálne riešenie.

V tomto roku prebieha modernizácia nabíjačiek a dnes sú nové modely nabíjačiek s výkonom 50 kW. To stále nie je nejaký rekord, ale určite je to lepšie predchádzajúcich 44 kW. Pribudnú aj 150 kW modely, konkurencia však ide ešte ďalej na čerpacej stanici pri Budči a čochvíľa sa 350 kW nabíjačka objaví aj v Bratislave.

Nové programy

Od novembra je v prípade GreenWay k dispozícii nový cenník služieb, využiť sa dá aj medzinárodný roaming, pribudla mobilná aplikácia a novinky sú aj pre obchodných cestujúcich.

So zavedením nového cenníku prichádzajú 3 typy paušálov ako aj možnosť jednorazového nabíjania (napr. pre zahraničných návštevníkov). Pre používateľov ktorí potrebujú nabíjať iba občas, požičiavajú si elektromobil alebo na ňom príležitostne jazdia v práci je určený program Energia Standard. V tomto prípade neplatíte mesačné poplatky.

Nové programy GreeenWay

Nové programy GreeenWay. Ako vidíte, veľmi lacný špás to nie je

Vyberte si správny program

Program Energia Standard sa vám teda vyplatí, ak mesačne prejazdíte menej ako 400 km. Pritom neplatíte žiadne mesačné poplatky, čo je super. Na občasné používanie elektromobilu je to ideálna voľba. Ak prejazdíte viac ako 400 km ale menej ako 550 km, a nemáte doma Wall box nabíjačku, potom je tu pre vás program Energia Plus. Znamená to už mesačný poplatok 14,90 eur ale pre DC nabíjanie oveľa príjemnejšiu cenu. Zadarmo môžete mať auto na nabíjačke 60, resp. 45 minút. Energia MAX je program pre ľudí, ktorí jazdia elektromobilom veľa a spoliehajú sa na sieť nabíjačiek GreenWay.

Aj v zahraničí za domáce ceny

Špeciálna téma je roaming. GreenWay totiž poskytuje na Slovensku i v zahraničí po celej Európe nabíjanie za rovnaké ceny ako vo svojej domácej sieti a to bez dodatočných poplatkov. To tu ešte nebolo, v prípade konkurencie totiž totiž treba zaplatiť 69 eur ako denný poplatok a potom už za energiu neplatíte.

Operátor v prípade roamingu vyzýva na dodržiavanie zásady férového využívania a nabíjať by ste mali predovšetkým v rámci siete GreenWay. Tento operátor sa tiež stáva súčasťou Hubject intercharge, jednej z najväčších svetových nabíjacích sietí, čo vám umožní využívať desiatky tisíc nabíjacích staníc a mať slobodu a flexibilitu pri nabíjaní na cestách po Slovensku a Európe.

Na diskusii počas Energy Manifest sa zúčastnil aj zástupca GreenWay

Na diskusii počas Energy Manifest sa zúčastnil aj zástupca GreenWay

Poplatok za „parkovanie“

Ako je z tabuľky zrejmé, okrem poplatku za odobratú energiu je tu aj poplatok za minúty naviac – až 0,10 eur za minútu, čo je celkom dosť. Treba si teda vaše nabíjanie naozaj dobre strážiť a práve to aj umožňuje nová mobilná aplikácia. Zavedenie tohto poplatku súvisí s tým, že sa operátor chce vyhnúť blokovaniu nabíjačiek, čo je na Slovensku celom bežný jav. čas zadarmo je rozličný pre rôzne programy. Pre pomalé AC nabíjanie sa v čase o 20:00 do 8:00 čas nepočíta a teda dá sa aj takto nabiť elektromobil, aj keď to naozaj pomalý spôsob nabíjania. Pokiaľ použíjete Ultra Fast nabíjačku s výkonm vyšším ako 150 kW, zaplatíte za odobratú energiu opäť viac. Nabíjanie však bude rýchlejšie.

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia je k dispozícii pre Android aj iOS. Veľkou výhodou v nej je aj to, že si môžete pozrieť, ktoré z konektorov na vybranej nabíjacej stanici sú voľné. Po spustení nabíjanie vidíte v aplikácii aj jeho priebeh, čo v minulosti veľmi chýbalo. V aplikácii sa dá priradiť aj platobná karta a potom je spôsob platby za odobraté služby veľmi jednoduchý. Už teda nie je je o mesačnom zúčtovaní. Priamo v aplikácii aj vidíte svoje minulé nabíjania.

Navyše, pokiaľ si teraz zvolíte jeden zo zvýhodnených cenových programov (Energia Plus alebo Energia Max), okamžite môžete využiť zvýhodnené ceny za nabíjanie a do konca roka 2019 neplatíte žiadny mesačný poplatok!

Peter Žiga, Energy Manifest

Viac o riešení GreenWay pre B2B

GreenWay uvádza nové produkty pre biznis klientov, ktorí chcú ponúkať nabíjacie služby

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu