Elektrobicykle sú už na Slovensku veľmi populárne.

Je to príjemné spojenie možnosti bicyklovania s tým, že keď to potrebujete, tak vám asistenčný motor pomôže. Máte tak oveľa viac príležitostí na to, aby ste prekonali zaujímavé trate a istotu, že to naozaj absolvujete v pohode.

Treba si však vybrať overeného výrobcu, aby ste mali istotu, že si kupujete kvalitu. Tento mesiac predstavujeme SDURO HardNine 7.0 2017 od nemeckého výrobcu Haibike. Ten vyrába prémiové elektrické bicykle od roku 2010. Tento sme si na test vybrali výborný elektrobicykel s pevnou zadnou konštrukciou s príjemnou geometriou na každodenné jazdenie v horskom teréne. Jeho jazdné vlastnosti oceníte hlavne pri dlhých, tiahlych výjazdoch po lesných cestách s prudkými stúpaniami.

Veľkosť kolies 29“ umožňuje veľmi dobrú priechodnosť terénom, bicykel aj pri vyšších rýchlostiach dobre drží smer jazdy. Pritom je veľmi pohodlný pri jazdení. Môžete si objednať veľkosť 48, 44 a 40.

Nový motor

Korunou krásy tohto bicykla je hlavne nový elektromotor Yamaha PW-X. Ten je o 380 gramov ľahší ako predchádzajúci motor Yamaha PW. Okrem zmeny hmotnosti je tu rozdiel aj v rozmeroch, jeho objem je voči minulosti menší o 13 %. PW-X schudol hlavne do šírky a hĺbky.

Nový motor Yamaha PW-X je menší a výkonnejší. Viac je zakomponovaný do rámu bicykla

Aj napriek zníženiu veľkosti a hmotnosti však výkon motora PW-X nie je nižší. Navyše sa zlepšil maximálny krútiaci moment, vylepšený je odpich a iná je aj kadenčná krivka. V novom motore Yamaha sa zároveň zvýšil počet západiek hnacieho systému z dvoch na štyri. Vo výsledku pôsobí pri zábere dvojnásobok západiek ako doteraz. Nástup asistencie motora PW-X pri prvom šliapnutí do pedálu je oveľa akčnejší. Vďaka menším rozmerom sa nový motor lepšie zaintegroval do rámu bicykla.

Trvalo udržateľný výkon

Navyše, väčšina technických parametrov motora pri elektobicykloch sa sústreďuje na maximálny krútiaci moment. Táto hodnota síce hovorí, akú silu je motor schopný krátkodobo vykonať, ale nie je to údaj o tom, aký krútiaci moment je aj udržateľný trvalo. Často sa tak stáva, že sila motora klesá pri vyššej kadencii. Konštrukcia nového Yamaha motora je však dimenzovaná aj na tento parameter. PW-X zvyšuje maximálnu kadenciu pre asistenciu až na 120 otáčok za minútu a dokáže trvalo udržať krútiaci moment až na úrovni 80 Nm. Zlepšená je tak aj kadenčná krivka a to pri bicyklovaní pocítite okamžite.

Štyri stupne podpory

Motor PW-X má aj širší rozsah podpory. K doterajším režimom úrovení podpory (Off, Eco +, Eco, Standard a High) pribudol teraz aj nový režim EXPW pre najsilnejší režim asistencie motora. Ten je určený pre najťažšie a najnáročnejšie terény. Pripomeňme, že úroveň podpory motora sa vyjadruje v percentách zvýšenia sily vynaloženej jazdcom. Režim ECO+ tak má podporu 50 %, ECO 100 %, Standard 190 %, High 280 % a nový režim EXPW podporuje jazdu až o 320 %. Dojazd na plne nabitú batériu v režime ECO+ je zhruba 150 km.

Integrovaný displej

Haibike SDURO HardNine 7.0 2017 je vybavený displejom Yamaha LCD, ktorý kombinuje ľaho ovládateľný ovládač umiestnený na riadidlách pri ľavej ruke a plne integrovaný displej v strede riadidiel. Na displeji potom vidíte úroveň nabitia batérie, ostávajúci dojazd, okamžitú, priemernú a maximálna rýchlosť. Ale tiež je tu prejdenú vzdialenosť za deň alebo celkovo, potom aktuálny čas a samozrejme vidíte aj zvolenú úroveň podpory. Táto je signalizovaná netradične pomocou farby nápisu v ráme displeja a tak na prvý pohľad vidíte, aký stupeň podpory práve používate. Využiť môžete aj podporu elektromotora pri tlačení tohto bicykla.

Displej je teraz plne integrovaný v strede riadidiel

Ďalšie parametre

Batéria Yamaha má kapacitu 500 Wh a pomocou rýchlo nabíjačky Yamaha 4A sa táto batéria nabije za 4 hodiny. Model 7.0 má ďalej prednú vidlicu FOX Rhythm 34 Lockout so zdvihom 110 mm a hydraulické diskové brzdy Magura MT4. Výborná je aj možnosť zaradiť celkovo 20 prevodov, pričom na zadnom kolese je 10 prevodov.

Batéria má kapacitu 500 Wh, je odnímateľná a chránená zámkom

Skúsenosti z jazdy

Jazda s tým bicyklom je pohodlná a istotu v smere bicykla získate aj dostatočne širokými pneumatikami a konštrukciou kolies. Silu motora si vychutnáte od prvého okamžiku ako si sadnete na bicykel. Najvyšší stupeň podpory akceleruje váš pohyb keď prekonávate vysoké prevýšenia, bude vašim dobrým spoločníkom. Na celodenný výlet v náročnom teréne je to ideálny elektrobicykel.

Cena: 3599 Eur
Zapožičal: eBajk.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu