Ponúkajú dokonca aj prepojenie so službou Strava.

S lacnými inteligentnými hodinkami sa doslova vrece roztrhlo. Počas uplynulých týždňov mi na redakčnom stole pristálo množstvo nositeľných zariadení, ktoré chcú zaujať najmä atraktívnou cenou – okrem iného aj hodinky Hama Fit Watch 5910.

Tie ponúkajú ľahké a kompaktné šasi so štvorcovým 1,3-palcovým LCD displejom. Telo z plastu a ocele má hmotnosť 35 gramov. Displej je farebný a dotykový, vzhľadom na cenu hodnotím jeho kvalitu ako dobrú. Počas používania som si nevšimol nedostatky, svoj účel plnil dobre a s čitateľnosťou neboli problémy ani počas vonkajšieho používania. Jas displeja je však možné meniť iba manuálne.

Dizajn hodiniek a spracovanie sú pekné, menej náročným používateľom bude vyhotovenie bohato postačovať. Hodinky v porovnaní s konkurenciou zaujmú najmä nadštandardnou funkcionalitou – zabudovaným GPS senzorom. K jeho presnosti som však mal počas testovania výhrady, čomu sa budem podrobnejšie venovať v závere recenzie.

Hama Fit Watch 5910

Hama Fit Watch 5910. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Základné monitorovanie zdravia

Hama Fit Watch 5910 ponúkajú štandardnú funkcionalitu z hľadiska základných funkcií na monitorovanie zdravia. K dispozícii je celodňové automatické meranie tepu. S presnosťou merania tepu v pokoji a vyhodnotením pokojovej srdcovej frekvencie som bol spokojný. V prípade potreby si môžete automatické meranie tepu prepnúť na manuálne.

Hodinky tiež merajú spánok, ten vyhodnocujú na úrovni ľahkého, hlbokého spánku a bdenia. S určením celkovej dĺžky spánku a dobou bdenia som bol takisto spokojný. Meranie stresu či okysličenia krvi SpO2 tieto hodinky neponúkajú.

Hama využíva pre svoje nositeľné zariadenia podobnú platformu ako niektorí konkurenční výrobcovia. Táto platforma, resp. mobilná aplikácia zatiaľ nedosahuje kvalít aplikácie Mi Fit (náramky Xiaomi Mi Band sú najväčším konkurentom lacných inteligentných hodiniek), avšak Hama ponúka doteraz najlepšie spracovanie tejto platformy, s ktorým som sa stretol. To však neznamená, že je bez chýb.

Hama Fit Watch 5910

Hama Fit Watch 5910. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

K fungovaniu vyžadujú aplikáciu Hama FIT Pro

Hama Fit Watch 5910 je možné spárovať s telefónmi so systémom Android a iOS pomocou mobilnej aplikácie Hama FIT Pro. Rozdelená je do viacerých obrazoviek, pričom ponúka sumárny počet krokov, kalórií, prejdenú vzdialenosť a dobu aktivity počas dňa. K dispozícii sú tiež týždenné sumáre.

V porovnaní s konkurenčnými značkami, ktoré využívajú podobnú platformu, resp. dizajn a funkcie mobilnej aplikácie, ma potešilo, že aplikácia Hama FIT Pro ponúka aj prehľadný sumár všetkých aktivít s rozdelením tepu počas cvičenia do jednotlivých zón srdcovej frekvencie. Rovnako je k dispozícii režim cvičenia Iné, ktorý môžete využiť na monitorovanie ľubovoľného cvičenia.

Bohužiaľ, presnosť merania tepu a presnosť zabudovaného GPS senzora neohúria. V tomto smere treba počítať s väčšou či menšou odchýlkou v závislosti od typu cvičenia, resp. vonkajšej trasy v prípade merania GPS. Pokiaľ je pre vás monitorovanie cvičenia doplnková funkcia a ste nenáročný používateľ, potom vám môžu hodinky Hama Fit Watch 5910 postačovať. Náročnejším používateľom odporúčam priplatiť si za drahšie hodinky či fitness náramok.

Pre porovnanie, a áno, porovnávam hrušky s jablkami – hodinky od Hamy som používal počas monitorovania cvičenia spoločne s hodinkami od Garminu a Huawei. Fit Watch 5910 mi zaznamenali 2 km chôdzu na úseku, kde mi druhé hodinky namerali 2,5 km trasu. Prekvapilo ma to, pretože pri pohľade na mapu s výsledkami cvičenia vyzerali obe trasy veľmi podobne.

V prípade behania na 300 metrovom atletickom ovále mi druhé hodinky zaznamenali 3,3 km trasu a hodinky od Hamy o 1 km menej. To následne ovplyvňuje celkové štatistiky behania, takže si na to treba dať pozor. Otázkou znie, či je problém v GPS senzore alebo v spracovaní dát z neho.

Hama FIT Pro

Aplikácia Hama FIT Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Odolnosť IP68, prepojenie so Stravou

Pre úplnosť dodám, že Hama Fit Watch 5910 ponúkajú viaceré režimy aktivity, ktoré si môžete spravovať v mobilnej aplikácii. K dispozícii je monitorovanie behania, bicyklovania a chôdze vonku a vnútri. Poteší monitorovanie plávania (majú odolnosť IP68), jogy a už spomenutý všestranný režim Iné. Hodinky dokonca ponúkajú automatické rozpoznanie behu a chôdze – po pár minútach sa zobrazí upozornenie, či chcete zapnúť monitorovanie chôdze, resp. behu, ktoré manuálne potvrdíte alebo zamietnete.

Príjemnou pridanou hodnotou je priame prepojenie so službou Strava. Funguje to tak, že sa všetky zaznamenané pohybové aktivity automaticky uložia aj do vášho profilu v Strave. Výrobca by však mal opraviť nesprávne preklopenie dát o srdcovom tepe.

Hodinky vás upozornia na prichádzajúci hovor, táto funkcia však v kombinácii s iPhonom nefungovala korektne. K dispozícii je tiež zobrazovanie notifikácií, ocenil by som však použitie elegantnejšieho fontu, ktorý by spríjemnil ich čítanie na hodinkách. Hodinky vydrž na jedno nabitie až 6 dní, nabíjajú sa pomocou magnetického USB kábla.

Hama Fit Watch 5910

Hama Fit Watch 5910. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Verdikt

Hama Fit Watch 5910 patria medzi najlacnejšie inteligentné hodinky so zabudovaným GPS senzorom, ktoré som testoval. Ich kvalita je vzhľadom na cenu dobrá, avšak na údaje o prejdenej trase a na meranie tepu počas cvičenia sa nedá vždy spoľahnúť. V prípade chôdze sú údaje o tepe dostatočné presné, pri behaní sa môžu objaviť výraznejšie odchýlky.

Aj v prípade hodiniek Hama Fit Watch 5910 však platí to, čo spomínam prakticky v každej recenzii na hodinky v cene okolo 50 eur. Hodinky v tejto cene má zmysel zvážiť, ak máte obmedzený rozpočet, vyslovene vyžadujete nositeľné zariadenie s dizajnom hodiniek a stačia vám základné funkcie na monitorovanie zdravia a cvičenia, resp. v prípade pokročilých funkcií nevyžadujete vysokú presnosť.

Ak chcete zariadenie primárne na monitorovanie cvičenia s dôrazom na čo najlepšiu presnosť v cene okolo 50 eur, potom je náramok Xiaomi Mi Band 6 lepšia voľba a to aj napriek tomu, že k záznamu GPS súradníc vyžaduje spárovaný telefón.

Hama Fit Watch 5910

thumbs-up-icon

Páčilo sa mi

  • Atraktívny pomer cena/výbava
  • Ľahké a kompaktné spracovanie hodiniek, pohodlne sa nosia na ruke
  • Slušná výdrž batérie
  • Nadštandardné spracovanie použitej platformy, resp. aplikácie Hama FIT Pro
  • Slovenská lokalizácia aplikácie
  • Zabudovaný GPS senzor
  • Prepojenie so službou Strava

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa mi

  • Menej presné určenie prejdenej trasy a meranie tepu počas niektorých typov aktivít
  • Zobrazovanie notifikácií by si zaslúžilo krajší font
  • Nekorektné upozorňovanie na hovor v kombinácii s iPhonom (hodinky niekedy vibrujú, aj keď už telefonujem)
  • Chybný prenos údajov o srdcovom tepe do Stravy
  • Chybičky v lokalizácii aplikácie Hama FIT Pro a v nekorektnom formátovaní niektorých údajov (chýbajú medzery, atď.)

Cena: 59,90 eur

Zapožičal: Hama Slovakia

Technické špecifikácie:

Hama Fit Watch 5910
Typ a veľkost displeja1,3″, LCD
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityNie (k dispozícii je upozornenie na aktivitu) / áno
Barometer / GPSNie / áno
Odolnosť voči vodeIP68
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 6 dní, resp. 15 dní s monitorovaním tepu
Extra funkcievzhľadom na cenu zabudované GPS, prepojenie so Stravou
Rozmery / hmotnosť37 × 37 × 10 mm / 35 gramov

Pozrite si články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

Hama Sirium2100ambt: Inteligentný zvuk do domácnosti

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit