Japonský výrobca áut Honda a telekomunikačný gigant SoftBank oznámili spoluprácu na vývoji autonómnych vozidiel s podporou 5G technológie.

Spolupráca by sa mala týkať hlavne vývoja komunikačných zariadení a protokolov pre autonómne vozidlá. Kým Honda bude dodávať samotné autá, SoftBank by mal poskytovať nové telekomunikačné technológie. A ako presne pomôže 5G pri vývoji a prevádzke autonómnych áut?

  • Vyššia rýchlosť: Mobilné siete musia byť schopné oveľa vyššej rýchlosti, aby zvládli prenosy obrovského objemu dát generovaných autonómnymi autami. Vďaka pásmu mmWave a ďalším pokrokom v oblasti bezdrôtového prenosu dát očakávame s 5G prenosové rýchlosti až 10 GB za sekundu. To je 600-krát viac ako najrýchlejšie dnešné LTE siete.
  • Menšia odozva: 5G umožní autonómnym autám vykonávať okamžité rozhodnutia. Namiesto toho, aby autá posielali obrovské množstvo dát do serverov vzdialených stovky kilometrov, 5G umiestni výpočtové zdroje priamo do sieťových staníc a veží, ktoré prepájajú autá medzi sebou na cestách pomocou bezdrôtových signálov.
  • Priame prepojenie medzi vozidlami: Autonómne vozidlá musia zbierať a spracovávať množstvo dát, aby mohli vykonávať informované rozhodnutia. Cieľom 5G je implementovať konektivitu, ktorá umožní autám komunikovať priamo medzi sebou a učiť sa od ostatných vozidiel na cestách.

Testy novej technológie budú prebiehať od apríla 2018 v severnom Japonsku, na súkromnej Honda testovacej trati Takasu Proving Ground.

Zdroj: Tom’s Hardware, SoftBank

Čo je 5G? A kedy príde?

Značky:

Nechajte nám správu