All-in-One počítače sú v poslednej dobe čoraz obľúbenejšie u používateľov aj výrobcov.

Pokročilé technológie totiž umožňujú zabudovať pomerne výkonné komponenty do kompaktného tela a toto riešenie je ideálne práve pre AiO počítače. Tie obsahujú v tele monitora všetky potrebné komponenty.

V predchádzajúcich vydaniach TOUCHIT sme predstavili niekoľko aktuálnych noviniek z tohto segmentu. HP Envy Pro 34“ Curved je však počítač, aký sme doteraz ešte nevideli. Jeho základom je 34-palcová širokouhlá obrazovka s rozlíšením 3440 × 1440, ktorá je zakrivená. Monitorov s podobnými vlastnosťami sme testovali už niekoľko, v prípade All-in-One počítačov je však zariadenie od HP prvotinou, ktorú recenzujeme.

Veľký a široký monitor je fajn na prácu, ale v prípade hier je skôr na škodu kvôli slabšiemu výkonu grafickej karty

Veľkosťou ohúri, dizajnom nie

Bez ohľadu na to, že vás počítač na prvý pohľad asi ohúri, nie je vyslovene dizajnovým skvostom. Obrazovka má rám z plastu, ktorý nevyzerá príliš elegantne. Po oboch bokoch sú výrazné reproduktory a o trochu šmrncu sa pokúšajú dve kovové nožičky. Jednoducho, dizajnový skvost to nie je. Je to veľký monitor so zabudovaným počítačom. Reproduktory chválime, dokážu hrať naozaj hlasito, avšak pri vysokých hlasitostiach dochádza k miernemu skresleniu zvuku. Ich kvalita je však vo všeobecnosti dobrá, takže si netreba kupovať samostatné externé reproduktory.

Základom testovanej konfigurácie je procesor Intel Core i7-6700T s frekvenciou 2,80 GHz. Vo výbave nájdete aj 8 GB operačnú pamäť a grafickú kartu GeForce GTX 960A. Počítač obsahuje iba jeden disk, konkrétne SSD úložisko s kapacitou 240 GB. Konfigurácia je zvolená dobre, uvažovali by sme však nad 16 GB operačnou pamäťou a možno trochu väčším diskom.

Konštrukcii dominuje veľký displej, avšak samotný dizajn je pomerne jednoduchý

Výrobcovi ťažko niečo vytýkať z hľadiska toho, ako zostavil tento počítač. All-in-One zariadenia majú svoje limity a pokiaľ zvažujete kúpu nového počítača a rozhodujete sa medzi AiO PC a klasickým stolným PC, do pozornosti dávame počítač LYNX Grunex ProGamer. Porovnajte si oba počítače z hľadiska komponentov, výkonu a nameraných hodnôt. Do úvahy treba brať aj celkovú cenu a prípadnú investíciu za monitor v prípade klasického stolného PC. Pravdepodobne nikoho neprekvapíme tvrdením, že v prípade AiO platíte najmä za kompaktnosť zariadenia, ale bežný stolný počítač, hoci bude zavadzať pod stolom, ponúka viac výkonu a eventuálne aj dlhšiu životnosť komponentov kvôli lepšiemu chladeniu a nižším prevádzkovým teplotám – aj keď nie vždy to platí.

Vhodný na prácu, s hrami sa potrápi

Hlavným lákadlom počítača HP Envy Pro 34“ Curved je určite zakrivený 34-palcový monitor. Extra šírka je vhodná na multitasking, pretože môžete mať vedľa seba plnohodnotne otvorené dve aplikácie vo veľkých oknách. Keď však používate iba jednu aplikáciu, vyzerá to niekedy čudne – určite v prípade prehliadania webových stránok v režime celej obrazovky. Zaoblený displej nie je vždy ideálny ani na filmy. Pokiaľ nemáte video vo formáte, ktoré je špeciálne prispôsobené pomeru strán 21:9, po bokoch vás budú otravovať čierne pruhy. Vďaka HDMI vstupu môžete obrazovku počítača využiť aj ako monitor, na zobrazenie signálu z iného zariadenia.

Vo výbave nájdete aj Intel RealSense kameru, ktorá vás automaticky prihlási do systému Windows 10

V prípade hier je monitor na škodu. Grafická karta GeForce GTX 960A zvládne dnešné hry v hrateľnej prevádzke iba vo Full HD rozlíšení a pokiaľ budete chcieť hrať v plnom rozlíšení 3440 × 1440, výsledok nebude príliš plynulý. V prípade Mafie 3 sme dosahovali 13 fps, Deus Ex: Mankind Divided bol o niečo štedrejší, ale 16 fps nie je optimálna prevádzka. Po prepnutí do Full HD rozlíšenia dokázali hry vykresľovať aspoň 30 fps, takže už boli dobre hrateľné. Problémom bola deformácia obrazu kvôli pomeru strán 21:9, ale to sa dá zmeniť v nastaveniach.

Dodajme, že pri hraní sme namerali teplotu procesora na úrovni 80 ÷ 90 °C. Podobné teploty dosahujú aj notebooky, v prípade stolných PC sa bežne pohybujeme na úrovni 60 °C. Grafická karta sa zahriala na 72 °C. Spotreba počítača je 27 W počas kancelárskej práce a 92 W v záťaži pri hraní.

Verdikt

HP Envy Pro 34“ Curved nie je príkladom klasického All-in-One počítača, ktorý chce zaujať masy používateľov. Je to špecialita, najmä kvôli 34-palcovému zaoblenému displeju. Z hľadiska konfigurácie obsahuje pravdepodobne to najlepšie, čo je aktuálne na trhu k dispozícii, snáď s výnimkou grafickej karty. Počítač odporúčame používateľom, ktorí hľadajú AiO riešenie na prácu a ocenia veľkosť monitora. Jeho šírka je ideálna na prácu s dvoma a viac aplikáciami súbežne, ale pre potreby bežnej kancelárskej práce ide o zbytočný luxus.

Cena: 1799 EUR
Zapožičal: HP

Parametre a namerané hodnoty:

ProcesorIntel Core i7-6700T, štvorjadro, až 3,6 GHz
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 960A, 2 GB GDDR5
Operačná pamäť8 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk240 GB SSD
Porty2 × USB 2.0, 4 × USB 3.0, HDMI, čítačka SD kariet, ethernet
Operačný systémWindows 10
Rozmery929 × 466 × 168
PCMark 8
Home accelerated3428
Creative accelerated4576
Work acceleratedtest neprebehol
3DMark
Time Spy1289
Fire Strike850 (Ultra) / 1990 (Extreme) / 3985
Sky Diver12616
Cloud Gate16642
Ice Storm36500

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit