Aktuálny zoznam hier, ktoré sú/budú dostupné na bezplatné stiahnutie pre počítače aj konzoly.

Hrať sa zadarmo a legálne je možné a to viacerými spôsobmi. Na trhu existujú tzv. free-to-play hry, ktoré si môžete stiahnuť a nainštalovať bez platenia. Nejde o časovo obmedzené ponuky a takéto hry sú dostupné pre počítače, pre PlayStation a Xbox. Free-to-play hry si môžete stiahnuť z obchodov, ako je Steam či Epic Games Store, resp. z digitálnych obchodov pre konzoly.

Aby sme vám uľahčili hľadanie free-to-play hier, v článku uvádzame odkazy na jednotlivé obchody. V prípade služby Google Stadia si hry môžete zahrať aj bez nutnosti vlastniť herný počítač alebo hernú konzolu. Postačí vám akýkoľvek počítač s webovým prehliadačom či mobilné zariadenie so systémom Android a iOS. Podmienkou je kvalitné a stabilné pripojenie do internetu.

Free-to-play hry na stiahnutie zadarmo:

Na webe touchit.sk sa v samostatnom článku pravidelne zameriavame aj na platené hry, ktoré sú/budú bezplatne dostupné a to iba počas obmedzenej doby.

Herný notebook
Zdroj: NVIDIA

PC hry: Hry zadarmo v obchode Epic Games Store

Platené hry pre počítače vám zadarmo nedá takmer nikto. Občasne sa objavujú špeciálne akcie v obchodoch GOG.com či Steam, avšak na pravidelnej báze takýto benefit ponúka iba Epic Games Store. Bezplatné hry sa pravidelne obmieňajú a zadarmo sú dostupné počas jedného týždňa, od štvrtka do štvrtka 17:00.

Februárová ponuka vyzerá nasledovne, pričom hru, ktorá je práve dostupná zadarmo, si jednoducho skontrolujete na tejto stránke. Prostredníctvom nej si hru môžete pridať aj do vášho účtu. Jedinou podmienkou je, aby ste si ho v obchode Epic Games Store vytvorili. Za vytvorenie účtu a jeho používanie nič neplatíte.

Hry zadarmo v Epic Games Store:

Epic Games Store
Obchod Epic Games Store pravidelne rozdáva PC hry zadarmo. Zdroj: Epic Games

PlayStation: Hry zadarmo v službe PlayStation Plus

Platené hry pre PlayStation môžete zadarmo získať každý mesiac v službe PlayStation Plus. Táto služba je podmienkou pre online hranie, takže si ju platí veľké množstvo majiteľov a používateľov hernej konzoly od Sony. Bezplatné hry každý mesiac sú benefitom služby PlayStation Plus, pričom sú dostupné vždy od prvého utorka v mesiaci.

Hry sú zadarmo dostupné počas jedného mesiaca (až na výnimky) a potom ich nahradia iné tituly. Počas tejto doby si ich musíte pridať do vášho účtu, aby ste ich mohli hrať. Všetky PS Plus hry, ktoré si aktivujete, môžete hrať kedykoľvek – podmienkou je aktívne predplatné. Po vypršaní predplatného prídete o prístup k týmto hrám a opätovne sa vám odomknú, keď si obnovíte PS Plus.

PS4 hry sú vďaka spätnej kompatibilite hrateľné aj na konzole PlayStation 5. Predplatné služby PlayStation Plus je najvýhodnejšie pri platbe na rok vopred, vtedy stojí 60 eur na 12 mesiacov.

Hry zadarmo v službe PlayStation Plus:

Zdroj: PlayStation

Xbox: Hry zadarmo v službe Xbox Live Gold

Platené hry pre Xbox môžete zadarmo získať každý mesiac v službe Xbox Live Gold. Táto služba je podmienkou pre online hranie, takže si ju platí veľké množstvo majiteľov a používateľov Xboxu. Bezplatné hry každý mesiac sú benefitom služby Live Gold, pričom sú dostupné vždy od 1. a 16. dňa v mesiaci.

Hry sú zadarmo dostupné počas jedného mesiaca a potom ich nahradia iné tituly. Počas tejto doby si ich musíte pridať do vášho účtu, aby ste ich mohli hrať. Xbox 360 hry, ktoré si aktivujete cez Live Gold, môžete hrať kedykoľvek a fungovať vám budú aj v prípade, že vám skončí predplatné služby Live Gold.

Hry pre konzolu Xbox One a novšie generácie, ktoré si aktivujete cez Live Gold, môžete hrať kedykoľvek – podmienkou je aktívne predplatné. Po vypršaní predplatného prídete o prístup k týmto hrám a opätovne sa vám odomknú, keď si obnovíte Live Gold.

Xbox 360 hry sú vďaka spätnej kompatibilite hrateľné aj na konzolách Xbox One a Xbox Series X a S. Hry pre Xbox One fungujú aj na konzolách Xbox Series X a S. Predplatné Xbox Live Gold sa najviac oplatí pri platbe na rok vopred, vtedy stojí 60 eur. Predplatenú kartu na 12 mesiacov však kúpite aj výhodnejšie.

Hry zadarmo v službe Xbox Live Gold:

Zdroj: Xbox

Google Stadia: Hry zadarmo v službe Stadia Pro

Google Stadia je služba cloudového hrania. Na hranie nepotrebujete špeciálny hardvér, ako je výkonný počítač či herná konzola. Postačí vám ľubovoľný počítač s webovým prehliadačom alebo mobilné zariadenie so systémom Android a iOS. Podmienkou je však rýchle a stabilné pripojenie do internetu.

Službu Google Stadia môžete využívať zadarmo – vtedy si môžete zahrať hry, ktoré ste si cez túto službu zakúpili a to v rozlíšení do Full HD pri 60 fps. K dispozícii je aj predplatné Stadia Pro, ktoré zvýši rozlíšenie na 4K HDR pri 60 fps a zároveň obsahuje prístup k hrám zadarmo. Cena predplatného je 9,99 eur mesačne.

Knižnica bezplatných hier pre Stadiu Pro sa pravidelne obmieňa, aktuálny kompletný zoznam si môžete pozrieť cez tento odkaz. A rovnako ako v službách PS Plus a Xbox Live Gold, aj v tomto prípade pribúdajú nové hry každý mesiac. K dispozícii na aktiváciu sú od 1. dňa v mesiaci.

Hry zadarmo v službe Stadia Pro:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit