Zaujmú aj niečím iným, ako je dizajn?

Huawei začal na Slovensku predávať špeciálnu edíciu svojich slúchadiel FreeBuds 4 s názvom FreeBuds Lipstick. Táto edícia zaujme najmä dizajnom a je určená primárne pre ženy, ale aj pre ostatných používateľov, ktorí by chceli mať slúchadlá s dizajnom rúžu. My sme slúchadlá otestovali v redakcii.

FreeBuds Lipstick majú rovnakú technologickú výbavu a funkcie ako FreeBuds 4. Odlišujú sa však už spomenutým dizajnom, ktorý je v prípade verzie Lipstick skutočne unikátny a elegantný. Otázkou však ostáva, či ste ochotný zaplatiť za takýto dizajn takmer dvojnásobnú cenu – štandardné FreeBuds 4 sa predávajú za 100 až 130 eur a slovenská cena slúchadiel Lipstick je 215 eur.

FreeBuds Lipstick využívajú 14,3 mm meniče, procesor Kirin A1 a konektivitu cez Bluetooth 5.2. Sú odolné voči vode a prachu na úrovni IPX4 a podporujú kodeky AAC a SBC. Aktívne odhlučnenie dokáže podľa údajov výrobcu tlmiť hluk až do úrovne 25 dB.

Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Lipstick

Kvalitný zvuk s rovnomerným podaním

Zvuk je bohatý na detaily a s dobrou dynamikou. V prednastavenom režime je kladený dôraz na rovnomerné podanie basov aj výšok, avšak v rámci aplikácie Huawei AI Life si môžete zvoliť výraznejšie basy alebo výšky. Osobne som používal slúchadlá v režime extra basov a nemal som pocit, že by boli prebasované.

Pripomienky nemám ani ku kvalite zabudovaných mikrofónov. Vzhľadom k dobrému pohodliu pri nosení sú FreeBuds Lipstick vhodné na telefonovanie a takisto aj na videohovory a konferenčné hovory cez počítač. Slúchadlá je možné používať s dvoma zariadeniami súbežne, takže ich môžete mať pripojené k telefónu aj počítaču a podľa potreby meniť zdroj zvuku.

FreeBuds Lipstick umožňujú samostatné používanie ľavého alebo pravého slúchadla. Takisto majú funkciu rozpoznania nosenia, takže si môžete nastaviť, aby sa automaticky pozastavilo prehrávanie, ak vyberiete niektoré zo slúchadiel z ucha.

Výdrž na jedno nabitie je až 4 hodiny, resp. až 2,5 hodiny v prípade aktívneho odhlučnenia. V kombinácii s nabíjacím puzdrom je výdrž až 22 hodín. Nabíjacie puzdro môžete nabíjať iba káblovo pomocou USB-C konektora.

Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Lipstick

Aktívne odhlučnenie má zmysel. Nie je však všemocné

Slúchadlá majú otvorený dizajn. Jeho výhodou je, že slúchadlá nevkladáte až do zvukovodu, takže budú pre niektorých používateľov pohodlnejšie na nosenie. Jednoduchšia je tiež komunikácia s okolím, keď máte slúchadlá v ušiach. Stačí pozastaviť prehrávanie hudby a môžete sa rozprávať s iným človekom aj bez toho, aby ste si museli vybrať slúchadlá z uší.

Nevýhoda dizajnu spočíva v odhlučnení. FreeBuds Lipstick majú nulové pasívne odhlučnenie a spoliehať sa môžu iba na aktívne odhlučnenie. Jeho kvalita je prekvapujúco dobrá – slúchadlá počas môjho testovania dokázali citeľne eliminovať hluk motora vozidla a rozdiel medzi zapnutým a vypnutým odhlučnením bol výrazný.

Keď sa však začali moji spolucestujúci v aute rozprávať, musel som zvýšiť hlasitosť slúchadiel, aby som dokázal vnímať detaily hudby, ktorú som počúval. Fyziku a absenciu pasívneho odhlučnenia jednoducho neoklamete, avšak aktívne odhlučnenie predstavuje v určitých situáciách pridanú hodnotu.

Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Lipstick

Môžete ich pripojiť k dvom zariadeniam súčasne

Aby ste naplno využili potenciál slúchadiel aj v prípade smartfónu inej značky, ako je Huawei, odporúčam inštaláciu aplikácie Huawei AI Life, ktorá je k dispozícii pre Android (ak nemáte v telefóne obchod AppGallery, stiahnite si ju z webu Huawei, TU) aj iOS. Pomocou tejto aplikácie môžete upravovať nastavenia a aktualizovať firmvér slúchadiel.

Dizajn a spracovanie slúchadiel FreeBuds Lipstick je prvotriedne. Platí to pre nabíjacie puzdro a aj pre samotné slúchadlá. Slúchadlá sú ľahké, majú hmotnosť iba 4,1 gramu. S vyťahovaním slúchadiel z puzdra som nemal problémy a chválim tiež komfort nosenia. FreeBuds Lipstick je možné nosiť aj počas dlhšej doby a nebudú vám v ušiach prekážať. Oceňujem, že v ušiach držia pevne, takže s nimi môžete cvičiť aj behať a nevypadnú vám.

Oceňujem pokročilé ovládanie priamo cez slúchadlá. Dvojitým poklepaním na slúchadlo môžete pozastaviť prehrávanie alebo prijať hovor. Dlhým podržaním môžete zapnúť aktívne odhlučnenie alebo odmietnuť hovor a pohybom smerom hore/dolu môžete regulovať hlasitosť slúchadiel. V tomto smere nemám pripomienky.

Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Lipstick

Verdikt

Slúchadlá Huawei FreeBuds 4 patria aj dnes medzi to najlepšie, čo je aktuálne dostupné v segmente kôstkových slúchadiel s otvoreným dizajnom v cene na úrovni 100 až 130 eur. FreeBuds Lipstick stavajú na tomto základe a rozširujú ho o unikátny dizajn. Za ten si však priplatíte.

Cena: 215 eur

Zapožičal: Huawei

  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds LipstickZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ unikátny, štýlový a neokukaný dizajn puzdra
  • ✓ ľahké slúchadlá, ktoré sa pohodlne nosia
  • ✓ spoľahlivo držia v ušiach
  • ✓ možnosť používať pravé alebo ľavé slúchadlo samostatne
  • ✓ dobrá kvalita reprodukcie zvuku
  • ✓ aktívne odhlučnenie zvuku je v niektorých situáciách prínosom
  • ✓ dajú sa používať s dvoma zariadeniami súbežne

Nepáči sa nám

  • ✕ aktívne odhlučnenie nedosahuje kvality odhlučnenia štupľovitých slúchadiel (je to logické, ale treba na to upozorniť)
  • ✕ na dnešné pomery slabšia výdrž batérie
  • ✕ v Google Play je stará verzia aplikácie Huawei AI Life, treba si ju stiahnuť z webu Huawei
  • ✕ vyššia cena, platíte najmä za dizajn

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit