Nejde o najlepší marketingový ťah.

Huawei dnes patrí medzi najvýznamnejších výrobcov smartfónov na svete a iba málo firiem sa môže pochváliť tak výrazným posunom smerom vpred za posledných pár rokov. A hoci sa spoločnosti výborne darí v Ázii aj v Európe, americký trh pre ňu predstavuje doteraz nerozlúsknutý oriešok.

Huawei sa snaží presadiť v USA už niekoľko rokov, zatiaľ neúspešne. Výrobca spočiatku musel reagovať na kritiku amerických používateľov a novinárov, ktorí často kritizovali nadstavbu EMUI. Dnes je situácia o poznanie lepšia, názory používateľov, recenzie a YouTube videá viac poukazujú na kvality smartfónov Huawei. Lenže ceste k úspechu bránia aj politické dôvody – Huawei Mate 10 Pro mali predávať operátori, nakoniec je telefón dostupný v USA iba vo voľnom predaji. Zlé jazyky tvrdia, že za týmto rozhodnutím je obava z čínskej špionáže, avšak je jasné, že Huawei by nič podobné neriskoval. Úspech na americkom trhu je pre čínskeho výrobcu obrovská výzva a veľký cieľ.

Rozhodnutie amerických operátorov nezaradiť do svojej ponuky Mate 10 Pro je však pre Huawei veľká rana, nakoľko majú až 90% podiel trhu, čo sa predaja telefónov týka. A aj keď sa bude smartfónom výborne dariť vo voľnom predaji, výrobca sa potrebuje presadiť najmä v portfóliu operátorov, aby dosiahol v USA skutočný úspech.

Huawei sa v USA trochu nešťastne rozhodol spropagovať svoj telefón formou súťaže, ktorá vyžadovala publikovanie používateľskej recenzie na stránke obchodu. Zdroj: 9to5google

Kontroverzná súťaž

Huawei sa však nevzdáva a svoju novinku sa snaží spopularizovať na americkom trhu všemožnými spôsobmi. Okrem iného aj súťažou o účasť v beta teste, keďže Mate 10 Pro sa dostane v USA do predaja až počas najbližších dní. Na súťaži by nebolo nič zlé, pokiaľ by záujemcovia o beta testovanie nemuseli zverejniť svoj dôvod v sekcii používateľských recenzií na webe obchodu Best Buy. Umelo tak vytvorili viac ako stovku recenzií, ktorých výpovedná hodnota bola často nulová a mohli pôsobiť manipulujúco.

Falošné recenzie si všimol portál 9to5Google, ktorý o celej kauze informoval a vyjadril predpoklad, že Huawei si chcel množstvom 5-hviezdičkových recenzií získať pozornosť používateľov a potenciálne tak zvýšiť predaje telefónu. Best Buy po prevalení kauzy a na požiadanie spoločnosti Huawei stiahol umelo vytvorené používateľské recenzie zo svojej stránky. Pre The Verge to potvrdil hovorca spoločnosti.

K celej kauze dodáme len toľko, že Huawei Mate 10 Pro je skvelý telefón. Nás v redakcii už o svojich prednostiach presvedčil a za našim hodnotením si stojíme aj dnes. Podobné prešľapy však môžu Huaweiu viac ublížiť ako pomôcť a to práve na strategicky dôležitom americkom trhu, ktorý je pre ďalší rozvoj spoločnosti kľúčový. Huawei si potrebuje v USA vybudovať povedomie o značke a je zrejmé, že správy o falošných recenziách mu určite nepomôžu.

Jedna zo „súťažných“ recenzií. Zdroj: 9to5google

Zdroj: 9to5google, theverge

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei Mate 10 Pro: 6 palcov pre masy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu