Vyskúšali sme na vlastné uši 🙂 prvotriedny digitálne/analógový USB prevodník HiFace DAC od talianskej profesionálnej audio spoločnosti M2TECH. Úlohou tohto „oranžového USB kľúču“ je zabezpečiť najlepší zvukový výkon pri prehrávaní hudobných súborov. Tento DAC prevodník je oproti klasickým prevodníkom veľmi malý, čo môže evokovať slabší výkon. A je to pravda, nebude ponúkať presne to, čo umožňujú veľké DAC prevodníky. Ale vzhľadom na jeho veľkosť a určenie podáva veľmi slušný výkon vo svojej triede. Výrobca tvrdí, že najlepší. Prenos digitálnej hudby z počítačov je v súčasnosti naozaj veľmi jednoduchý, ale kvôli vnútorným limitom a spôsobe implementácie digitálnych audio rozhraní v počítači je oveľa ťažšie zabezpečiť ten skutočne najlepší zvukový výkon.

20160324_142146

Mimoriadna vlastnosť tohto DAC prevodníka (kvôli veľkosti) je vzorkovacia frekvencia až 384 kHz a maximálne rozlíšenie až 32 bitov. Väčšina konkurentov ponúka 192 kHz/24 bitov. Aj vďaka tejto vlastnosti prekonáva HIFace DAC všetky limity štandardných digitálne/analógových USB prevodníkov, pretože popri dômyselnom návrhu elektronických častí využíva špičkový výkon rozhrania USB 2.0 a asynchrónny prenos dát.

20160324_142233

HiFace DAC je používateľsky jednoduchý a k okamžitému použitiu stačí stiahnuť a nainštalovať ovládač, ktorý je dostupný na oficiálnom webe výrobcu. Žiadna ďalšia inštalácia nie je potrebná. Stačí sa cez ovládací panel dostať k nastaveniam zvuku a ako prehrávacie zariadenie predvoliť HiFace DAC. Napokon odporúčame prehrávať kvalitnú hudbu vo formátoch, ako je FLAC, čo je takmer najpoužívanejší formát prvotnej produkcie hudby. Najčastejšie používaný formát MP3 je hlavne o úspore miesta, pričom kvalita je vo väčšine prípadov mizerná. V dnešnej dobe veľkokapacitných úložísk sa nemusíme báť siahnuť po kvalitných formátoch, čím hudobný zážitok nadobudne úplne nový rozmer. Taktiež softvérový prehrávač by mohol byť na lepšej úrovni, ako ten predinštalovaný a my odporúčame FooBar, ktorý je z oficiálneho webu na stiahnutie zadarmo. Ponúka dostatok nastavení a príjemné používateľské prostredie. Vo Windows-e sa dá použiť v módoch Direct Sound, Kernel Streaming, WASAPI a ASIO. (treba nainštalovať ovládač)

Snímka foobar

Na napájanie HIFace DAC je potrebných 5V, na čo postačuje USB vstup v počítači a nie je potrebný iný externý zdroj energie.

Balenie je zaujímavé, nakoľko v dodanej škatuľke nájdete len HIFace DAC USB prevodník. Všetky informácie a návody sú na webe spoločnosti M2TECH, o čom vás informuje popis na škatuli.

 

Veľkým prekvapením bolo, že tento DAC prevodník je kompatibilný aj s niektorými zariadeniami Android a iOS zariadeniami. My sme ho vyskúšali na zariadení Samsung Galaxy Note 4  a naozaj to funguje. Aplikácia pre Android je USB Audio Player PRO, ktorá má dostatok nastavení a prívetivé až jednoduché prostredie. V Google play je spoplatnená sumou 6,99 eur. Nutnosťou pre použitie tohto zariadenia je, aby podporoval smartfón funkciu OTG. Pripojením USB redukcie k smartfónu, stačí HIFace DAC pripojiť a ihneď môžete prehrávať hudbu bez ďalších inštalácií. Ale pozor, bez tejto aplikácie hudbu cez HiFace DAC neprehráte, nakoľko systém smartfónu nie schopný rozpoznať takýto externý zvukový výstup.

Snímka1

Nevýhodou tohto zariadenia je prehrávanie cez slúchadlá, kedy je výkon oslabený a pri požiadavke na používanie slúchadiel bude najvhodnejšie používať aj slúchadlový zosilňovač, aby ste dosiahli požadovanú hlasitosť. Bez slúchadlového zosilňovača to bude skôr slabší zážitok. To má za následok ďalšie náklady, čo môže presiahnuť sumu síce väčších, ale vybavenejších a výkonnejších USB DAC prevodníkov. Aj keď možno bez dostupnosti 384 kHz/32 bit.

DSC_0223

Kvalitu sme si overili a konštatujeme, že aj pre amatérske ucho je rozdiel pri prehrávaní kvalitnej hudby cez takýto prevodník, pričom ak pár krát zapojíte kábel do klasického výstupu na notebooku a opätovne do HIFace výstupu, budete počuť rozdiel na 100 %. Stačí sa dobre započúvať. Aj keď sme mali na začiatku pochybnosti, postupom času a prehrávania hudby sme prišli na úplne iný rozmer hudobného zážitku a to aj v domácich podmienkach. Je známe, že pre dosiahnutie výborného zvuku je potrebné investovať do mnohých kvalitných komponentov a to aj do prepojovacích káblov. My sme pri teste nemali úplne špičkovú Hi-Fi zostavu a komponenty, ale veríme tomu, že pri špičkovej zostave, by to bol ešte o niečo lepší zážitok.

20160326_173333

Technické parametre

  • Vzorkovacie frekvencie: 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4, 192, 352,8, 384 kHz
  • Rozlíšenie: 16 až 32 bitov
  • USB:USB Audio Class 2.0
  • Kompatibilita: Windows XP(1), Windows Vista (32 a 64 bitov), Windows 7 (32 a 64 bitov), Windows 8/10 (32 a 64 bitov); OSX (10.6.4 alebo novší); Linux (ALSA 1.0.24 alebo novší
  • Presnosť interného taktu: ± 10 ppm pri teplote 0 °C až 60 °C, typ. 2 ppm pri teplote 25 °C
  • Napätie na analógovom výstupe: 2 Vrms pri 10 kΩ
  • Impedancia analógového výstupu: 470 Ω js. 0,1 Ω pri 1 kHz
  • Frekvenčný rozsah: 5 – 22 000 Hz (pri vz. frekv. 44,1 kHz) 5 – 150 000 Hz (pri vz. frekv. 384 kHz)
  • THD + N: -112 dB pri 0 dBFS
  • Napájanie: 5 V z USB
  • Spotreba: 150 mA
  • Minimálne požiadavky: Takt procesora 1,3 GHz, 1 GB RAM, port USB 2.0
  • Rozmery: 88 × 14 × 20 mm (s konektormi)
  • Váha: 20 g

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti: Interaudio

Cena testovaného produktu: 149 eur

Verdikt TOUCHIT

Digitálno/analógový prevodník HIFace DAC je zaujímavé zariadenie. Vďaka nemu sme objavili trošku iný pohľad na kvalitnú hudbu (nie sme Hi-Fi maniaci), takže to bola pre nás zaujímavá skúsenosť. S ohľadom na cenu je potrebné zvážiť, čo potrebujete a v akej veľkosti. Za cenu tohto zariadenia by ste si mohli kúpiť aj lepšie produkty, no ale aj väčšie. HIFace DAC môžete mať neustále u seba a počúvať kvalitnú hudbu všade napr. prostredníctvom notebookuJ. Alebo si ho jednoducho spojiť so smartfónom a počúvať obľúbené skladby. Veľkosť a adekvátna výkonnosť sú jeho hlavné tromfy, ostatné záleží na každom používateľovi, čo si vyberie. Pre začiatočníkov v Hi-Fi svete je to príjemné uvítanie a určite poteší. Ideálne je pre niekoho, kto požaduje miniatúrny, nekomplikovaný, ale zároveň kvalitný DAC prevodník.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE