Limuzínu BMW 745e sme testovali v Mníchove počas tzv. eDays. Túto prezentačnú prehliadku súčasných elektrických áut usporiadal bavorský výrobca automobilov vo svojej centrále pre vybraných novinárov z Európy. V rámci dvojdňovej akcie sme detailne otestovali tri vozidlá: BMW 745e, potom X3xDrive30e a premiéru zažila novinka s označením BMW 545e.

V tomto článku sa budeme venovať limuzíne BMW 745e, ktorá kombinuje 3-litrový elektrický motor a elektrický motor s batériou, pričom na čistú elektrinu je dojazd 50 km. Na čistú elektrinu je maximálna rýchlosť skutočne 140 km/h. Systémový výkon je 290 kW a krútiaci moment 600 Nm. Auto umožňuje len nabíjanie z elektrickej zásuvky 230 V alebo z wallboxu. Zaujímali sme o cenu BMW wallboxu a je to od 800 po 3000 eur podľa jej vybavenia.

Rovnako sme sa zaujímali, prečo toto auto nemá možnosť prikúpenia si podpory pre rýchlonabíjanie a dostali sme odpoveď, že pravdepodobný scenár pri hybridnom aute je nabíjanie doma počas noci, resp. v práci a na to rýchlonabíjačka nie je potrebná. Pritom podpora pre rýchlonabíjanie by ďalej zvýšila cenu tohto auta minimálne o 700 eur. Na 230 V zásuvku 16 A „pustí“ nabíjačka 3,7 kW výkon nabíjania a batéria bude nabitá za menej ako 5 hodín. Preto je to myslené na nabíjanie počas noci v garáži.

Režimy jazdy sú hybridný, športový, čisto elektrický alebo taký, kedy si kapacitu batérie odkladáte na neskôr. Ideálne je jazdiť na hybridnom režime s tým, že máte naplánovanú cestu v navigačnom systéme a 745e potom vie, kam idete a podľa tohto rozloží optimálne energiu na celú trasu. Batéria je uložená v zadnej časti a jej uloženie sa len minimálne podpíše na obmedzení priestoru pre batožinu.

Výhoda je, že priestor pre cestujúcich vzadu nie je limitovaný nijako a je tu dostatok priestoru aj pohodlia pre urastených cestujúcich. Vrátane tabletu na ovládanie pohodlia vzadu pomocou (Samsung) tabletu.

Samotná základná cena na nemeckom trhu je 102 000 eur, cena testovaného vozidla bola 132 000 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu