Je to tak, pri jeho dojazde na elektrickú batériu okolo 70 km sa to naozaj dá. Treba mať ale viac času, kratšie trasy a wallbox nabíjačku doma či v práci. My sme s ním prešli za týždeň po Slovensku 1200 km a vieme o čom hovoríme. Polovicu trasy sme prešli na elektrinu.

 

V skutočnosti je to však hybrid a tak ho dobre využijete aj vtedy, ak máte času málo a vo výhľade na vašej trase nemáte elektrickú nabíjačku. S výhodou pri ňom využijete aplikáciu MercedesMe, na diaľku tak viete zistiť jeho dojazd. A okrem tohto sa ho môžete aj hlasovo napr. po česky opýtať, koľko je hodín alebo aké bude počasie. Po slovensky však zatiaľ ešte nevie. Je to tak trochu auto z budúcnosti, pričom je v predaji už teraz. Auto v testovacej výbave stálo okolo 50-tisíc eur.

Mercedes A250e pritom nijako výraznejšie nelimituje váš batožinový priestor, hoci batéria je uložená v priestore pod zadnými sedadlami. Štvorvalcový motor je umiestnený vpredu. My sme ho testovali pri našej dovolenke na Slovensku a kombináciou benzínového a elektrického motora sme dosiahli spotrebu 2,4 litra/100 km.

Oceňujeme aj technologickú výbavu, napr. brezdrôtové nabíjanie mobilu, podpora Android Auto a Apple CarPlay, snímanie auta v mŕtvom uhle, snímanie dopravných značiek a pod. Špeciálnou výbavou pri tomto type auta je integrácia rýchlej nabíjačky pre DC nabíjanie a to čakanie na nabitie batérie výrazne skráti. Na rýchlonabíjačke ZSE sme batériu nabili z 0 na 100 % za pol hodinu. Využili sme aj nabíjanie v hotelovom wallboxe pri hoteli Patria na Štrbskom plese. Tu sme na nabíjanie čakali menej ako 2 hodiny a celý proces nabíjania sme sledovali bezdrôtovo cez mobilný telefón. Súčasťou výbavy je aj nabíjačka pre 230 V zásuvku, s ktorou trvá plné nabitie batérie cez 6 hodín. Závisí teda naozaj na vás, ako sa ponáhľate a koľko času chcete či môžete venovať nabíjaniu batérie. Nabíjanie na domácej nabíjačke alebo na walboxe doma potom prináša zníženie nákladov na dopravu. Pre rýchlonabíjanie na ZSE Drive alebo Greenway je podstatné, aký máte u týchto distribútorov zaplatený program.

Okrem toho nabíjate batériu aj rekuperáciou pri jeho brzdení. Takto sme batériu v A250e nabili pri zjazde Donovaly smerom do Banskej Bystrice tak, že sme na batériu prešli následných 10 km.

Rozpoznávanie dopravných značiek aj s doplnkovými tabuľami

Rozpoznávanie dopravných značiek aj s doplnkovými tabuľami

Celkovo je Mercedes A250e vynikajúce auto, s ktorým sa zabavíte, z hľadiska samotnej dopravy môže byť ekonomické i ekologické a veľmi dobre vyzerá.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu