Hyundai v Amsterdame predstavil svoje najnovšie novinky a potvrdil, že cesta elektrických áut je pre túto značku kľúčová.

Po vyše 60 000 predaných kusoch od uvedenia na trh v roku 2019 nový IONIQ prináša čistú mobilitu pre viacej ľudí. IONIQ Electric má modifikovaný dizajn, konektivitu a elektrický pohonný systém. Novinkou sú aj telematické služby Bluelink, aktívne bezpečnostné a asistenčné systémy SmartSense, ako aj vylepšený infotainment spolu s modifikovaným dizajnom karosérie a interiéru. Plne elektrický IONIQ Electric má okrem toho novú  akumulátorovú batériu s kapacitou 38,3 kW (plus 36 %), vďaka čomu má predĺžený dojazd až na 311 km (WLTP).

Elektromotor dosahuje výkon 100 kW (136 k) a maximálny krútiaci moment 295 Nm. Okrem toho má nový IONIQ Electric integrovanú nabíjačku na striedavý prúd s väčším výkonom 7,2 kW oproti pôvodným 6,6 kW. Na rýchlonabíjacej stanici s výkonom 100 kW sa nová batéria dá nabiť jednosmerným prúdom na 80 % využiteľnej kapacity za iba 54 minút. 

Nová úroveň digitálnej konektivity

Nový IONIQ je vybavený telematickým systémom Hyundai Bluelink, ktorý umožňuje pri elektrickej verzii IONIQ Electric pomocou aplikácie na diaľku ovládať kúrenie/klimatizáciu vozidla, ako aj kontrolovať a programovať nabíjanie batérie pohonu. Pri ostatných verziách Bluelink umožňuje vozidlo zamknúť alebo odomknúť na diaľku pomocou aplikácie v smartfóne.

S novým radom IONIQ uvádza Hyundai aj eCall – systém automatického volania záchranného dispečingu, aktivovaného nafúknutím airbagov. Vodič môže eCall ovládať aj manuálne tlačidlom na strope kabíny nad vnútorným spätným zrkadlom. Pri núdzovom volaní systém do záchranného dispečingu posiela aj dôležité informácie o nehode (identifikáciu vozidla, jeho polohu, čas nehody, smer jazdy a informácie o intenzite nárazu zo senzorov airbagov). Ak si k novému vozidlu IONIQ objednáte príplatkový navigačný systém AVN (Audio Visual Navigation), získate služby Hyundai LIVE Services, predplatené na 5 rokov. Systém BlueLink sa na Slovensku objaví vo vozidlách Hyundai v roku 2020.

Tie zahŕňajú dopravné informácie v reálnom čase, správy o počasí, zobrazovanie najbližších čerpacích staníc paliva aj s cenami, zobrazovanie voľných parkovacích miest na uliciach, online vyhľadávanie bodov záujmu POI, informácie o autorizovaných predajcoch/servisoch a informácie o stacionárnych radaroch. Systém AVN zobrazuje širokú škálu užitočných informácií na delenom dotykovom displeji s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca) a je vybavený hlasovým ovládaním v šiestich jazykoch, podporovaným cloudom (spolu s Bluelink).

Obrazovka sa dá prispôsobiť výberom z dvoch zobrazení a editáciou ikon. Okrem štandardných funkcií Android Auto a Apple CarPlay má systém AVN novú funkciu Multi-Bluetooth, ktorá umožňuje súčasné pripojenie dvoch smartfónov na prehrávanie hudby cez Bluetooth streaming.

Modifikovaný interiér

IONIQ má aj modifikovaný dizajn interiéru. Ako alternatívu k štandardnej látke poťahov sedadiel Fossil Grey si môžete objednať štyri farebné kožené poťahy sedadiel: Fossil Grey, Shale Grey, Red Umber (exkluzívne pre hybrid and plug-in) a Electric Shadow (exkluzívne pre elektrickú verziu). Obklady prístrojového panelu majú vyhotovenie Dark Chrome Accent. Pod obrazovkou navigačného systému AVN je umiestnený ovládací panel klimatizácie a kúrenia s novým dizajnom a lesklou povrchovou úpravou.

Nové tlačidlá umožňujú intuitívne ovládanie kúrenia, ventilácie a klimatizácie. Štandardný displej LCD na stredovej konzole modelu IONIQ Electric s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 17,8 cm (voliteľný pre verzie hybrid a plug-in hybrid) je vybavený náladovým osvetlením na vizualizáciu jednotlivých jazdných režimov. Modernizovaný dizajn interiéru dotvára modré ambientné osvetlenie na stredovej konzole a spodnej časti prístrojového panelu na strane spolujazdca. 

Modernizácia vonkajšieho vzhľadu

Predná časť karosérie nového modelu IONIQ Electric bola modifikovaná novým charakteristickým štruktúrovaným reliéfom na uzatvorenej prednej maske. Predný nárazník má v spodnej časti strieborný obklad, denné svetlá majú antracitové obruby, čo vytvára dynamickejší vzhľad. Denné svetlá z LED ako aj predné reflektory a zadné skupinové svetlá z LED dostali úplne nový dizajn a svetelnú grafiku. Novým prvkom na zadnej časti karosérie je antracitový obklad zadného nárazníka.

Modely IONIQ Electric a Plug-in majú 16-palcové disky z ľahkej zliatiny s novým dizajnom.

Pre nový IONIQ je na výber 9 farieb laku karosérie, z ktorých štyri sú nové: Fluidic Metal, Electric Shadow, Liquid Sand a Typhoon Silver. Z pôvodnej palety zostali zachované farby Phantom Black, Polar White, Iron Gray, Intense Blue a Fiery Red. 

Jeden z najlepších bezpečnostných kompletov v segmente

Pre komfortnú a bezpečnú jazdu majú všetky nové modely IONIQ komplet bezpečnostných technológií Hyundai SmartSense. Tento komplet asistenčných systémov počas jazdy kontinuálne monitoruje prostredie okolo vozidla a pomáha predchádzať nebezpečným situáciám. Štandardné bezpečnostné vybavenie nového modelu IONIQ zahŕňa protikolízny asistenčný systém Front Collision Warning a Avoidance Assist s detekciou chodcov a cyklistov, výstražný systém Driver Attention Warning upozorňujúci vodiča na únavu, výstražný systém Lane Keeping Assist upozorňujúci na neúmyselné opustenie jazdného pruhu a asistent diaľkových svetiel High Beam Assist.

Voliteľným prvkom je asistenčný systém na udržiavanie jazdného pruhu Lane Following Assist, ktorý udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu a systém Intelligent Speed Limit Warning, ktorý pomocou prednej kamery a s podporou informácií z navigačného systému rozoznáva dopravné značky obmedzujúce rýchlosť jazdy, ako aj značky zákazu predbiehania a zobrazuje ich na displeji v združenom prístroji v reálnom čase.

Adaptívny tempomat Smart Cruise Control (SCC) s funkciou Stop & Go využíva predný radarový senzor na monitorovanie vozidla idúceho vpredu a udržiava vodičom nastavený odstup v rámci predvolenej maximálnej rýchlosti. Ak vozidlo vpredu zastane, SCC automaticky zastaví IONIQ a opäť ho rozbehne, keď sa premávka dá do pohybu. Nová funkcia Leading Vehicle Departure Alert upozorní vodiča, keď sa vozidlo idúce vpredu opäť rozbehne.

Ďalším voliteľnými bezpečnostnými systémami je monitorovanie mŕtvych uhlov vonkajších spätných zrkadiel Blind-Spot Collision Warning a asistenčný systém pre vyparkovanie Rear Cross-Traffic Collision Warning. 

Prvky zlepšujúce ovládanie

Z modelu Kona Electric nový IONIQ Electric prebral ovládací prvok zvyšujúci efektivitu rekuperácie – ovládanie elektrických bŕzd  prostredníctvom ľavej radiacej páčky na volante. Vodič tak môže úplne zastaviť vozidlo pritiahnutím a podržaním tejto páčky bez toho, aby musel použiť brzdový pedál.

Intenzita rekuperácie sa pri dobiehaní bez motora vozidla automaticky prispôsobuje sklonu cesty a dopravnej situácii (funkcia Smart Regenerative Braking). Okrem toho má nový IONIQ Electric ďalší jazdný režim Eco+, dopĺňajúci štandardné režimy Eco, Comfort a Sport. Nastavením režimu Eco+ vodič výrazne zníži spotrebu energie a ušetrenú energiu môže využiť v núdzových situáciách. Nová IONIQ Electric sa začne predávať v septembri 2019.

Technické údaje

Elektromotor
TypSynchrónny s permanentnými magnetmi
Maximálny výkon100 kW (136 k)
Maximálny krútiaci moment295 Nm
Maximálna rýchlosť165 km/h
Kombinované emisie CO20 g/km
Dojazd (WLTP)311 km

Batéria
TypLítiovo-iónová polymérová
Kapacita38,3 kWh
Elektrický výkon113 kW
Energetická hustota wh/kg112,4 wh/kg (bez vyhrievania batérie)

111,2 wh/kg (s vyhrievaním batérie)

Napätie319,4 V

Integrovaná nabíjačka
Maximálny výkon7,2 kW
Čas nabíjania
Čas nabíjania na 80 % (z “0 %”)/ štandardne jednosmerným prúdomMinimum 6 hodín 5 minút
Čas nabíjania na 80 % (z “0 %”)/ rýchle nabíjanie jednosmerným prúdomNa 50 kW nabíjacom stojane: cca 57 minút

Na 100 kW nabíjacom stojane: cca 54 minút

 

Prevodovka
AutomatickáJednostupňový redukčný prevod

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu