Jedným z našich redakčných vozidiel je Hyundai Tucson 2016 a treba povedať, že sme s ním spokojní. Tešili sme na test najnovšej verzie Tucsona, ktorý sme mali v prémiovej výbave a vedeli sme tak ľahko porovnávať tieto dve generácie.

Nový Tucson sa vylepšil hlavne zo stránky moderných technológií. Nachádza sa tu bezdrôtové Qi nabíjanie mobilných telefónov, je tu tiež automatické prepínanie tlmené/diaľkové svetlá. Otvorene povedané, to by sme si na našom staršom vozidle asi priali z noviniek najviac.

Výrobca ďalej do nového Tucsona zabudoval aj podporu pre  Apple Car a Android Auto, dá sa využiť aj zrkladlenie displeja telefónu na displeji v palubnej doske. Pribudol aj USB port pre cestujúcich na zadných sedadlách.

Z hľadiska dizajnu sa nový Tucson veľmi podobá na starší, čo hodnotíme kladne. Zmeny vidíte na tvare predného chladiča, ktorý pôsobí mohutnejším dojmom. Na zadnej strane si všimnete rozdiely pri zadných odrazkách a umiestnení zadných hmloviek. Zmeny sú tiež v zadnom kufri, dvojití dno sa teraz dá pekne poskladať a tvorí tak lepší poriadok pri manipulácii s vecami pod ním.

Z asistentov je v prémiovej verzii všetko potrebné – adaptívny temponat, snímač pozornosti, nepovoleného prekročenia jazdného pruhu, zapínač trvalého režimu 4×4. K dispozícii sú aj tri jazdné režimy, výrazné zmeny medzi nimi sme však pri teste nezaregistrovali. Páčil sa nám aj 360° pohľad okolo vozidla pri cúvaní, priali by sme si ale ukrytú kameru, aby v zimnom období nebola zašpinená.

Rovnako môže byť zaujímavá informácia o rozdelení výkonu na jednotlivé kolesá pri jazde. Hudobný systém je KRELL Premium a hral dobre, automatické sklápanie okien je v oboch predných dverách. Pre vodiča je k dispozícii aj bedrová opierka.

Testované vozidlo Tucson 1,6 T-GDi 7 DCT 4×4 Premium bolo vybavené 4-valcovým benzínovým motorom s objemom 1591 cm3 a výkonom 130 kW/177 koní. Maximálny krútiaci moment je 265 Nm, k tomu 7-stupňová automatická prevodovka. Výrobca udáva spotrebu paliva 8,8 litra/100 km v meste, mimo mesta 6,8 litra/100 km, kombinovaná spotreba je podľa výrobcu 7,5 litra/100 km. My sme s autom jazdili skôr agresívne a dostali sme na celkovú kombinovanú spotrebu okolo 10 litrov/100 km.

Maximálna rýchlosť je 201 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 9,1 sekundy. Celková dĺžka vozidla je 4 480 mm, šírka 1 850 mm a výška 1 660 mm. Objem batožinového priestoru je 513 litrov, po sklopení zadných sedadiel je to až 1 503 litrov. Objem palivovej nádrže je 62 litrov. Z vlastnej skúsenosti konštatujeme, že Tucson je univerzálne auto s mnohým využitím, môžete s ním do divadla ale aj na sťahovanie nábytku.

Základná cena tohto vozidla je aktuálne 18 990 eur. K príplatkovej výbave v našom prípade patrila 7-stupňová dvojspojková automatická prevodovka (2000 eur), kožené čalúnenie sedadiel s ventiláciou predných sedadiel (1000 eur) a metalický lak (500 eur). Celková cena tohto testovaného vozidla je 32 190 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu