Športový dizajn nového modelu Hyundai TUCSON N Line dostal doplnky exteriéru a interiéru inšpirované divíziou Hyundai N. Okrem dynamického vzhľadu dostanú niektoré pohonné jednotky upravené elektronicky riadené pruženie ECS a tým aj športovejšie vlastnosti. Nový model TUCSON N Line bude dostupný od jari 2021.

Hyundai TUCSON N Line

Hyundai TUCSON N Line

V krátkom slede po predstavení nového modelu TUCSON, pripravila automobilka Hyundai Motor pre svoj najpredávanejší model v Európe aj športovú verziu N Line. Nový model TUCSON N Line spája dynamický dizajn, komfort a pokročilé možnosti konektivity modelu TUCSON so štýlom a postojom verzie N Line inšpirovanej motoršportom.

Nový model Hyundai TUCSON N Line prináša výrazné a športové dizajnové prvky exteriéru a špeciálne interiérové doplnky, takže zákazníci si môžu užiť ešte vzrušujúcejší zážitok z jazdy.

Dynamický dizajn exteriéru inšpirovaný motoršportom

Rovnako ako štandardný model, aj nový TUCSON N Line sa vyznačuje progresívnym dizajnom s ostrými líniami, uhlami a hranami a nechýbajú ani pre model TUCSON charakteristické parametrické vzory.

Hyundai TUCSON N Line

Hyundai TUCSON N Line

Svalnatý postoj dizajnu exteriéru nového modelu TUCSON N Line vychádza z dizajnovej identity automobilky Hyundai s názvom Sensuous Sportiness a zároveň ihneď evokuje zameranie na vysoký výkon. Rovnako ako štandardný model TUCSON, aj verzia N Line využíva nápadné geometrické vzory známe aj ako parametrické drahokamy, ktoré jej dávajú energický charakter. Navyše športové zameranie umocňuje aj nízky a široký postoj.

Na prednej časti sa parametrické drahokamy nachádzajú na maske chladiča, ktorá je umiestnená vyššie a zároveň je širšia ako v prípade nového modelu TUCSON. Pre potreby verzie N Line sa parametrické prvky na maske chladiča mierne upravili a v závislosti od uhla pohľadu vytvárajú dodatočné odrazy. Na maske chladiča sa nachádza aj logo N Line. Pod maskou chladiča má svoje miesto nárazník s upravenými otvormi na vstup vzduchu, ktoré sú vyššie a väčšie ako na štandardnom modeli TUCSON, čím vytvárajú športovejší vzhľad. Nárazník na spodnej strane harmonicky dopĺňa strieborná ochranná platňa. Príťažlivý vzhľad predných svetlometov dopĺňa čierne orámovanie.

Hyundai TUCSON N Line

Hyundai TUCSON N Line

Zboku sa nový model TUCSON N Line vyznačuje energickým prelisom, ktorý vytvára dynamické proporcie a línie. Tie vedú k uhladenejšiemu vzhľadu. Dopĺňa ho príťažlivé čierne lesklé orámovanie dverí. Orámovanie sa končí rýchlym oblúkom C-stĺpika, čím vzniká pocit neustáleho pohybu vpred inšpirovaný pretekárskymi okruhmi. Uhladený vzhľad bočnej línie nového modelu TUCSON N Line dopĺňajú štýlové bočné spätné zrkadlá čiernej farby Phantom Black.

Športový vzhľad zadnej strany nového modelu TUCSON N Line podčiarkuje aerodynamický spojler, ktorý je dlhší ako na štandardných modeloch a je ozdobený plutvami. Nižšiu zadnú časť ozvláštňuje červený reflexný pásik a difúzor. O tom, že dizajnéri tohto modelu sa inšpirovali svetom vysoko výkonných vozidiel, svedčí aj agresívna dvojitá koncovka výfukového potrubia.

Súčasť výbavy nového modelu TUCSON N Line tvoria aj výraznejšie a športovejšie 19-palcové disky kolies z ľahkých zliatin. Pokračujú v téme Sensuous Sportiness, preto ich dizajn obohatil vzor s parametrickou štruktúrou. Dopĺňajú ich blatníky vo farbe karosérie vozidla.

Hyundai TUCSON N Line

Hyundai TUCSON N Line

Nový model TUCSON N Line si môžete vybrať spomedzi siedmich farieb exteriéru. Väčšiu možnosť personalizácie potom zaručuje výber strechy v čiernej kontrastnej farbe Phantom Black dostupnej k piatim farbám karosérie. 

Farby exteriéru:

  • Sivá Shadow Grey [exkluzívna pre N Line], na požiadanie čierna strecha Phantom Black
  • Biela Polar White, na požiadanie čierna strecha Phantom Black
  • Červená Engine Red, na požiadanie čierna strecha Phantom Black
  • Červená Sunset Red, na požiadanie čierna strecha Phantom Black
  • Tmavá Dark Knight, na požiadanie čierna strecha Phantom Black
  • Strieborná Shimmering Silver
  • Čierna Phantom Black

Priestranný interiér so športovými doplnkami

Nový premyslený a priestranný interiér modelu TUCSON N Line dostal plynulé tvary inšpirované vodopádmi. Teraz ich dopĺňajú športové interiérové doplnky N Line a exkluzívne farebné vyhotovenie.

Zákazníci nového modelu TUCSON N Line si môžu užiť športové sedadlá s označením N čalúnené kombináciou čierneho semišu a kože s červeným prešívaním. Červené prešívanie sa potom nachádza aj na výplni dverí a na lakťových opierkach, sivý priestor palubnej dosky pred spolujazdcom ozdobujú červené doplnky. Špeciálny N volant dopĺňa logo N. Ďalšie N dizajnové prvky majú svoje miesto na koženej hlavici radiacej páky či na kryte stredovej konzoly s tlačidlami na radenie automatickej prevodovky — podľa toho, akú prevodovku využíva konkrétne vozidlo. Ďalší športový nádych dodáva interiéru aj čierne čalúnenie stropu. Medzi ďalšie prvky N Line patria kovové pedále, opierka na nohu a prahy.

Hyundai TUCSON N Line

Hyundai TUCSON N Line

Niektoré motorizácie s vylepšenými jazdnými vlastnosťami

Nový model TUCSON N Line vznikol a absolvoval všetky testy v Európe. Rovnako ako nový model TUCSON dostal na požiadanie dodávané Elektronicky riadené pruženie ECS, ktoré sa vďaka adaptívnej technológii pruženia dokáže prispôsobiť rôznym druhom povrchov. S pomocou systému ECS sa konštruktérom automobilky Hyundai podarilo dosiahnuť veľmi všestranné jazdné vlastnosti, ktoré sa prispôsobujú aktuálnej situácii a požiadavkám vodiča.

Systém ECS automaticky a neustále kontroluje odpruženie vozidla, aby poskytol maximálny možný komfort jazdy a výkon. Darí sa to dosahovať vďaka spracovaniu údajov ako rýchlosť, povrch vozovky, prejazdy cez zákruty, brzdenie či zrýchľovanie. Ovládaním tlmiacej sily na každom kolese zvlášť, dokáže ESC obmedzovať kolísanie, nakláňanie a vertikálny pohyb, čo zlepšuje jazdné vlastnosti a ovládateľnosť vozidla. Konštruktéri v Hyundai Motor Europe Technical Center (HMETC) vytvorili pre nové modely TUCSON N Line s motormi vybavenými 48 V technológiou špeciálne upravené nastavenie ECS. Vďaka tomu si zákazníci modelu N Line užijú viac zábavy z jazdy, čo dokonalo dopĺňa športový vzhľad vozidla.

Konštruktéri automobilky Hyundai upravili tlmiče a softvér ECS pre nové modely TUCSON N Line tak, aby poskytovali lepšie tlmenie vibrácií a lepšiu ovládateľnosť. V nových modeloch TUCSON N Line je systém ECS nastavený tak, aby dokázal rýchlejšie a intenzívnejšie reagovať na pohyby karosérie aj na povely riadenia. V režime Normal sa konštruktéri zamerali na dobrý komfort jazdy v mestskej premávke a vozidlo výraznejšie stuhne až pri rýchlostiach bežných na okresných cestách. Režim Sport je ostrejší a v celom rozsahu rýchlostí ponúka viac kontroly a odozvy. Intenzívnejšie základné prepojenie a menej nakláňania spôsobujú, že vodič má na vozovke ešte väčšiu kontrolu nad vozidlom.

Výsledkom úprav softvéru ECS je aj tuhšie a priamejšie riadenie, ktoré sa líši od ostatných verzií.

Ponuka motorov, bezpečnosť a konektivita

Rovnako ako v štandardnej verzii, aj pre nový model TUCSON N Line je v ponuke viacero úsporných a výkonných pohonných jednotiek s rôznymi úrovňami elektrifikácie, alebo aj bez nej. Verzia N Line je dostupná so všetkými motorizáciami okrem najslabšieho naftového motora.

Každý pohon vychádza z jedného z dvojice motorov Hyundai Smartstream zameraných na maximálnu úsporu paliva: benzínový 4-valec s objemom 1,6 litra T-GDI naftový 4-valec s objemom 1,6 litra CRDi.

Motory:

  • 6 T-GDI Plug-in Hybrid (195 kW/265 k)
  • 6 T-GDI Hybrid (170 kW/230 k)
  • 6 T-GDI 48V Mild Hybrid (132 kW/180 k alebo 110 kW/150 k)
  • 6 T-GDI (110 kW/150 k)
  • 6 CRDi 48V (100 kW/136 k)

Rovnako ako v novom modeli TUCSON, aj tu sa nachádza mnoho technológií zameraných na človeka, ktoré poskytujú intuitívne ovládanie vrátane plne nastaviteľného digitálneho kokpitu s dvoma 10,25-palcovými obrazovkami — jedna slúži ako prístrojová doska, druhá, s dotykovou funkciou a navigáciou, ovláda a zobrazuje aj online funkcie Hyundai Bluelink®. Tak vzniká priestor na individuálne úpravy, ktorý je zároveň intuitívne pripravený na špičkový technologický zážitok.

Súčasťou výbavy nového modelu TUCSON N Line je aj technológia Multi-Air Mode. Pozostáva z kombinácie priameho a nepriameho prúdenia vzduchu klimatizácie a kúrenia, čím vzniká príjemnejšie prostredie s jemnejším prúdením vzduchu. O pohodlie cestujúcich na predných aj zadných sedadlách sa stará trojzónová klimatizácia. Komfort vodiča a cestujúcich zvyšujú aj odvetrávané sedadlá vpredu či vyhrievané sedadlá vpredu aj vzadu.

Nový model TUCSON N Line dostal aj najlepší balík asistenčných systémov vodiča a prvkov aktívnej bezpečnosti v triede. Vďaka tomu ide o jedno z najbezpečnejších vozidiel na trhu. Asistent na monitorovanie mŕtveho uhla BCA premieta pri zapnutej smerovke obraz na prístrojovú dosku. Asistent na jazdu na diaľnici (HDA) udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu a prispôsobuje rýchlosť na základe údajov z navigácie a okolitej dopravy a to napríklad pred blížiacimi sa zákrutami. Pre hybridné a plug-in hybridné modely je k dispozícii aj Diaľkový inteligentný parkovací asistent (RSPA) schopný sám zaparkovať vozidlo, čím oslobodí vodiča od tlaku z parkovania v náročných podmienkach. K lepšiemu výhľadu, ochrane cestujúcich na predných a zadných sedadlách a na predchádzanie nehodám slúži množstvo ďalších asistenčných prvkov.

Nový TUCSON N Line bude v Európe dostupný v 2. kvartáli roku 2021. Hybridné a plug-in hybridné verzie budú nasledovať od leta 2021.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu