Notebooky sme rozdelili do kategórií podľa toho, ktorý žiačik alebo študent ich bude používať.

Iné preferencie má žiak na ZŠ, iné na strednej a na vysokej škole. V neposlednom rade má iné preferencie aj rodič, ktorý to celé väčšinou musí zaplatiť. Ako si teda vybrať nástroj pre seba alebo vašu ratolesť? Nasledujúce naše odporúčania vám pomôžu zvážiť aktuálne potreby alebo sa odraziť do vyšších cenových hladín. Budete vedieť, za čo presne priplácate a zvážite, či je to pre vašu ratolesť potrebné.

Žiačik

csm_f551_quer_65dfc65e8d_web2016_8_nowat

ASUS F550

Keďže sme našu tému načali práve týmto parametrom, zostaneme pri ňom. Je jasné, že sa pozeráte na výkon zariadenia, no tiež na možnosti jeho prenášania. Na hranie, pozeranie videí na internete alebo jednoduché hry, postačí aj základný notebook. Pre žiaka základnej školy bude postačovať notebook v cenovej hladine do 400 eur. Odporúčame použiť model s 15,6 alebo 17,3″ uhlopriečkou. Výkon zariadenia nebude prioritný. V dnešnej dobe ale získate aj za takéto peniaze solídny stroj, ktorý splní všetky potrebné očakávania. Je celkom prirodzené, že vaša ratolesť nebude môcť hrávať hry ako Rise of Tomb Raider alebo Tom Clancy’s The Division. Akú teda budú mať stroje v tejto cene výhodu?

Uprednostnenie Full HD displeja pred HD verziou je podľa nás väčší argument ako priplácať za rýchlejší procesor.

Pôjde najmä o to, aby vaše dieťa malo počítač, na ktorom bude môcť robiť nejaké jednoduché úlohy do školy, vo vyšších ročníkoch využívať textový editor. Zámerne sme sem nezaradili notebooky s menšou uhlopriečkou, ušetríte tak oči a krčnú chrbticu dieťaťa. 15,6″ modely majú celkovo posadený vyšší displej, aj preto, lebo zvyknú byť hrubšie. Druhou záležitosťou je, že primárne chcete mať dohľad nad počítačom. Ideálne teda, aby sa dal premiestniť z izby do izby, no je lepšie ak bude mať svoje miesto v domácnosti. Nebude tak primárne na prenášanie, čím by sa zvýšilo riziko poškodenia alebo straty.

Cenová hladina do 400 eur

Procesor: Intel Pentium, Core i3, AMD A6 alebo A8, frekvencia ÷ 1 GHz
Pamäť: 4 GB RAM
Pevný disk: 1 TB
Displej: HD rozlíšenie – 1366 × 768

Naše tipy

Základný: HP 250 G4 – 289 EUR
Stredný: Lenovo IdeaPad G50 – 319 EUR
Najvyšší: ASUS F550 – 389 EUR

Stredoškolák

hp250g5_web2016_8_nowat

HP 250 G5

Študent strednej školy už vie, čo chce. Otázkou je teda spraviť kompromis medzi jeho požiadavkami a finančnými možnosťami. Tu sme ponechali strop na sume 700 eur. Situácia v amerických filmoch, kde aj malé deti majú MacBooky, je u nás nereálna. V tejto triede už treba počítač, ktorý nebude predstavovať vyslovený základ. Bude sa na ňom dať normálne pracovať, vytvárať si rôzne projekty a pracovať s obrázkami. Znie to možno tak všeobecne, no táto skupina používateľov potrebuje počítač, ktorý je vhodný na spracovanie veľkého počtu fotiek, bude sa na ňom dať programovať, kresliť alebo strihať video. Nebude to úplne profi stroj, no video sa v ňom bude dať spracovať. Podstatou je už konfigurácia, ktorá pôsobí univerzálne. Počítať môžete s Intel Core i procesormi, verziami počítačov s SSD diskom ako aj Full HD displejom. Práve tu bude vyššie rozlíšenie displeja vítané. Vo všeobecnosti odporúčame kúpiť radšej konfiguráciu s pomalším CPU a vyšším rozlíšením. Oplatí sa to. Ak nemáte veľmi špecifické požiadavky, takisto sa prihovárame za kúpu verzie s SSD diskom než klasickým. Tu narazíte na kúsky s 1000 GB klasickým diskom. No porovnávať budete so 128 GB SSD. Priepastný rozdiel v kapacite, no aj v rýchlosti štartu systému a celkovom komforte používania. Ak bude treba, časom radšej dokúpte externý disk s kapacitou 500 GB, ktorý vás vyjde na 49 eur.

Čo sa týka uhlopriečky, tu je situácia zhruba rovnaká. 15,6″ model bude mať najlepší pomer cena / výkon. Dokážete zohnať aj konvertibilné notebooky. Viac to však budú notebooky, inak to celé bude pôsobiť ako hrubý a ťažký tablet. Existujú aj menšie modely, no nepredpokladáme že študent strednej školy potrebuje nosiť počítač so sebou.

Cenová hladina do 700 eur

Procesor: Intel Core i3, i5, AMD A10, frekvencia ÷ 2 GHz
Pamäť: 4 / 8 GB RAM
Pevný disk: 1 TB HDD / 256 GB / 128 GB SSD
Displej: Full HD rozlíšenie – 1920 × 1080

Naše tipy

Základný: Acer TravelMate P257 – 459 EUR
Stredný: HP 250 G5 – 579 EUR
Najvyšší: Lenovo E51-80 – 679 EUR

Vysokoškolák

Lenovo Yoga 900

Lenovo Yoga 900

Táto kategória by sa dala označiť za najvoľnejšiu. Bohužiaľ nezvykne priamo platiť, čím vyššia navštevovaná škola, tým vyšším rozpočet. Čiže, ak potrebujete počítač kategórie pre človeka, ktorý ho bude chcieť nosiť so sebou, môžete využiť naše odporúčania v segmente pre stredoškolákov S výnimkou 15,6″ modelov sa budete pravdepodobne obzerať po 13,3″ verziách. Rozdiel potom môže byť v rozlíšení. Namiesto Full HD bude HD a namiesto SSD disku sa do ceny zmestí len klasický disk. No existujú kúsky, ktoré majú aj SSD disk.

Aj keď mnohé notebooky vyzerajú technicky rovnako, odlišujú sa svojím spracovaním. Verte, že je za čo si priplatiť.

Ak teda počítame, že táto skupina by mohla mať vyššie nároky a mierne vyšší rozpočet, dostávame sa k strojom s lepším dielenským spracovaním, lepšou výdržou pri práci na baterku. Toto sú počítače, ktoré už zvyknú obsahovať podsvietenú klávesnicu. Vo výsledku budú mať rovnaké parametre, no je prirodzené, že tu vyberáte počítače primárne s SSD diskom a Full HD rozlíšením. Na modely ako HP Spectre 13 to pravdepodobne ešte nebude, no už získavate tenký dizajn, rýchle procesory z radu Core i7, prípadne Core M, ktoré netreba aktívne chladiť. Nebudú tak hučať vo vlaku ani v prednáškovej miestnosti.

Cenová hladina nad 700 eur

Procesor: Intel Core i7, frekvencia ÷ 2 GHz
Pamäť: 8 / 16 GB RAM
Pevný disk: 1 TB HDD / 256 GB SSD
Displej: Full HD rozlíšenie

Naše tipy

Základný: HP Envy 15 Tablet PC – 849 EUR
Stredný: ASUS ZenBook UX305 – 919 EUR
Najvyšší: Lenovo Yoga 900 – 1199 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.