Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rekonštrukcia starého domu je komplexným procesom, ktorý poriadne preverí vašu trpezlivosť, organizačné schopnosti a v neposlednom rade aj váš rozpočet.

Existujú však rozhodnutia, ktoré vám vo výsledku môžu ušetriť relatívne veľa peňazí. Ak máte teda pred sebou projekt rekonštrukcie starého domu, alebo nad ňou ešte len uvažujete, tieto tipy sú určené práve vám. Na čo by ste sa mali zamerať?

Máte možnosť zmenšiť rozlohu domu? Urobte to!

Staré domy neraz ponúkajú veľkorysú rozlohu, jej využiteľnosť už ale môže byť horšia a zbytočne veľký dom sa vám môže neskôr stať zbytočnou príťažou. Typickým príkladom sú dvojgeneračné vidiecke domy, prípadne domy s pristavanou dlhou a úzkou časťou. Architektúra starého domu bude v tomto prípade prispôsobená spôsobu života našich predkov. Vy však už takúto priestorovú dispozíciu nevyužijete a tak je to vhodné v rámci rekonštrukcie zmeniť.

Pochopiteľne, takúto zásadnú zmenu si treba dobre rozmyslieť a naplánovať. Ideálne, ak si na pomoc zavoláte odborníka. Dlhú časť domu pokojne skráťte, prípadne ju môžete od zvyšku domu oddeliť a z pôvodne obytnej časti spraviť garáž. Aké sú výhody zmenšenia rozlohy a prípadných búracích prác?

V prvom rade, zbúranú časť domu nebudete musieť rekonštruovať. Ďalšou úsporou je, že menší dom bude mať nižšiu spotrebu energií a zároveň si ho ľahšie zútulníte. Napokon, najdrahší priestor je práve ten, pre ktorý nemáte žiadne využitie.

Rekonštrukcia v záhradeZdroj: elements.envato.com

Zistite, čo sa nachádza pod zemským povrchom

Nemyslíme tým, že by ste si mali hneď objednávať archeologický prieskum. Čo však určite môžeme odporučiť je, aby ste zistili v akom stave sú potrubia, a to najmä ak sú pôvodné. Ľahko sa vám môže stať, že po rekonštrukcii sa vyskytne problém s potrubím, ktorý si bude vyžadovať výkopové práce a iné zložité stavebné úpravy. Všetky tieto starosti si môžete ušetriť dôkladnou inšpekciou potrubného systému, ak sa obrátite napríklad na krtkovanie Dunajská Streda, prípadne si zvolíte bližšiu lokalitu.

V tejto súvislosti iba dodajme, že netreba myslieť iba na to, čo sa nachádza pod povrchom zeme, ale aj v stenách, skrátka nechajte preveriť všetky rozvody. Žiadne z nich totiž nevydržia večne.

Prestavba domuZdroj: elements.envato.com

Siahnite po moderných materiáloch s jednoduchou montážou

Nemalé peniaze ušetríte aj správnym výberom materiálu. Hoci sa rozhodnete ponechať domu pôvodné architektonické prvky, moderných riešení sa nemusíte obávať. Napríklad, WPC terasa imitujúca tmavé drevo je vhodnou voľbou aj k domom s tradičnou vidieckou architektúrou. Ide o vhodný príklad aj z iného pohľadu. Tým, že ide o tzv. ľahké podlahové riešenie, nevyžaduje si zložité a drahé budovanie základov, a tak si jednoduchú terasu môžete poskladať aj sami. Ušetríte teda na zložitej stavbe a izolácii základov, rovnako ako aj za prácu pri samotnej stavbe terasy.

Záverom sa ešte vráťme na začiatok. Na počiatku rekonštrukcie by totiž mal byť vždy dôkladne spracovaný projekt, ktorý bude ponúkať odpoveď na každú z vašich požiadaviek. Budete napríklad o rok pozerať rodinné bazény? Tak práve projekt rekonštrukcie a úpravy terénu v okolí domu by s tým mal počítať, aby ste sa napokon neocitli pred prekážkou, ktorej prekonanie by bolo buď neúmerne drahé, alebo rovno nemožné.

Značky: