Na výstave IFA v Berlíne ukázala spoločnosť TCL, že s ňou treba vážne počítať ako s ďalší,m veľkým čínskym hráčom. U nás je známa hlavne svojimi smartfónmi a televízormi. Teraz do portfólia pridáva tablety, subwoofery ale aj inteligentné hodinky a slúchadlá. Samozrejme, za príjemné TCL ceny. Ešte pripomeňme, že do jej portfólia patria aj značky Alcatel a Blackberry.

Medzi pobočkami TCL je aj Slovensko

Medzi pobočkami TCL je aj Slovensko

Začnime novými tabletmi, ktoré TCL ponúka v cene pod 300 eur: TCL 10 TAB MAX a TCL 10 TAB 10 MID 4G. TCL 10 TAB MAX má tenký okraj len 7,8 mm, pomer plochy displeja k celkovej ploche je 84,5 %. Súčasťou dodávky je aj dotykové pero na kreslenie alebo písanie poznámok a v dodávke aj softvér na ochranu detí pred nevhodným obsahom. Rovnako tablet sleduje, aby ho dieťa nesledovalo z príliš krátkej vzdialenosti. Tento tablet má kapacitu batérie 8000 mAh, vydrží na ňu 8 hodín prehrávania videa. Dá sa ovládať aj hlasovo. Jeho displej má 10 palcov je typu NXTVISION. Cena TCL 10 TAB MAX je 299 Eur,

TCL 10 TAB MAX

TCL 10 TAB MAX

TCL 10 TAB MID má 8-palcový FullHD NXTVISION displej, váži 325 gramov a jeho hrúbka je 8,5 mm. Cena TCL 10 TAB MID je 249 eur. Oba tablety prídu na trh od konca októbra.

TCL TAB 10 MID 4G

TCL TAB 10 MID 4G

Medzi konceptami ukázala firma aj displej typu NXTPAPER, čo je LCD displej reagujúci na svetlo. V tme je displej takmer neviditeľný, po tom ako zasvietite napr. nočnú lampu ale aj na bežnom dennom svetle sa rozsvieti tak, že dobre vidíte informácie na farebnom displeji. Má sa využívať predovšetkým v oblasti elektronických kníh, keďže má minimálnu spotrebu.

Videli sme hodinky TCL MOVE TIME MT43A. Sú to hodinky určené pre rozličné typy používateľov. Napr. je tu detekcia pádu, meranie kvality spánku a tlačidlo SOS, takže dajú sa využívať aj na monitorovanie starších ľudí. Z hodiniek je možné aj priamo telefonovať.

TCL MOVE TIME MT43A

Hodinky TCL MOVE TIME MT43A

Tieto hodinky majú aj slot pre SIM kartu, takže sa dá z nich aj telefonovať aj keď nemáte poruke telefón. Rovnako monitorujú činnosť srdca, čo je výhodné napr. pri behu. TCL ich bude predávať na vianočnom trhu za cenu 229 eur.

TCL MOVE AUDIO S200 sú slúchadlá z nášho pohľadu dizajnovo ale aj balením podobné na produkty značky Apple. Ide o skutočne bezdrôtové slúchadlá prichádzajúce v troch farbách – čiernej zelenej a bielej. Majú aj potlačenie okolitého hluku a ľahko sa nasadzujú do ucha.

Ovládanie je intuitívne pomocou dotyku prsta na ich povrchu. Takto sa dá nastaviť hlasitosť, prijať alebo zamietnuť hovor, prehrávať a preskakovať hudba. Slúchadlá podporujú aj Google Assistant. Na batériu vydržia 3,5 hodiny, s dodávanou nabíjacou kolískou/ochranným puzdrom vydržia celkovo na 23 hodín. Ich cena je len 99 eur.

Medzi konceptami sme videli TCL Rollable displej, čo je displej zakrivený na o 275°.

Je to zatiaľ koncept, ktorým firma ukazuje, čo všetko vie vytvoriť a bude ho ponúkať aj pre iných výrobcov. Zakrivenie je naozaj komplexné a ide od vrchného displeju celkom až do zadnej časti telefónu. Nie je ďaleko doba, keď bude možné vyrobiť smartfón, ktorý má displej spojitý na prednej i zadnej strane.

Z oblasti vízií je tu Projekt Archery 3.0. Ide o okuliare, ktoré poslúžia na dlhej ceste ako veľkoplošný projektor. Pritom ich máte na očiach, zvuk sa k vám dostane cez okuliare až do učí. Skúšali sme to a je to zaujímavý zážitok. Okuliare pritom už nie sú také robustné ako to bolo pre rokom a naozaj sa to dajú nosiť so sebou v prepravnom puzdre. Dajú sa tiež prispôsobiť, ak potrebujete optickú korekciu.

V ďalšom článku sa budeme venosť produktom TCL z oblasti televízorov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.