Inovatívna slovenská spoločnosť InoBat Auto zahájila prestavbu svojho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch. Ukončenie prestavby je naplánované na 2. kvartál roku 2022, pričom súčasťou R&D centra bude aj pilotná linka na výrobu batérií do elektrických automobilov. Závod sa nachádza na pozemku s rozlohou 27 000 m².

V budove budú R&D laboratóriá na výskum a vývoj, kancelárie aj prototypová linka na výrobu batérií. Súčasťou kancelárskej časti bude pritom aj VR miestnosť a auditórium. Tu budú prebiehať tréningy zamestnancov. Tiež tu budú ultrasuché priestory pre batérie a rôzne systémy na ochranu životného prostredia, zdravia zamestnancov a bezpečnosť. Výška celkových investícií do prestavby tohto centra pritom dosiahla hodnotu takmer 50 miliónov eur. Na predstavení sa zúčastnili aj najvyšší štátni predstavitelia, je zrejmé, že InoBat môže byť niečo ako ESET – firma, ktorá je svetovo známa.

Takto vyzerajú články do batérií vyrábané v budúcom závode InoBat
Takto vyzerajú články do batérií vyrábané v budúcom závode InoBat. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Hala bude ekologická

Firma InoBat Auto sa rozhodla prestavať už existujúcu halu hlavne z ekologických dôvodov. Zároveň, všetky kroky v rámci výstavby, ale aj samotná hala, budú priateľské k životnému prostrediu.

V prípade havárií nedôjde k úniku nebezpečných látok do pôdy či podzemných vôd. Linka vo Voderadoch tiež bude využívať obnoviteľné zdroje energie zo siete a hala A bude zásobená zelenou energiou z gridu, plánuje sa aj vlastná fotovoltaika.

Marián Boček, CEO spoločnosti InoBat Auto pri spustení rekonštrukcie haly
Marián Boček, CEO spoločnosti InoBat Auto pri spustení rekonštrukcie haly. Zdroj: InoBat

Závod vo Voderadoch bude zabezpečovať aj recykláciu použitých batérií, z ktorých väčšinu materiálu bude vedieť opakovane použiť.

Prémiové batérie

Spoločnosť InoBat Auto je jednou z mála európskych firiem pôsobiacich v oblasti batériového biznisu. Väčšina tohto biznisu je totiž v Ázii. Od svojej konkurencie sa InoBat odlišuje aj spôsobom výroby svojich batérií. Tie chce vyrábať každému zákazníkovi na mieru podľa špecifických potrieb. InoBat Auto batérie sú aktuálne testované v Kórei, prvé výsledky sú veľmi sľubné. Prvé batérie z tohto závodu uvidíme v lete tohto roku, hlavná časť výroby je naplánovaná na budúci rok.

Jedným z ďalších cieľov spoločnosti je aj spolupráca s akademickou obcou, či podpora vzdelávania v oblasti elektromobility a batériového biznisu. V spoločnosti InoBat Auto pracujú poprední slovenskí aj zahraniční experti s dlhoročnými skúsenosťami zo značiek ako je Tesla, BMW, Aston Martin, Nissan a ďalších. A naozaj na prezentácii boli ľudia zuo zahraničia, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s výrobou batérií do elektromobilov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu