Ľudstvo a stroje popri sebe fungujú celé desaťročia, ale budúci rok sa ich spolunažívanie výrazne prehĺbi.

Predstavte si, že idete na pracovný pohovor, no namiesto človeka bude vaše schopnosti a predpoklady vyhodnocovať umelá inteligencia. Alebo ste chorý, ale vašu diagnózu neurčí lekár. Stanoví ju stroj, a to presnejšie, ako by to dokázalo celé lekárske konzílium.

Obdobné scenáre môžu znieť futuristicky, no v skutočnosti nejde o nič, čo by už dnes nejestvovalo. V budúcom roku túto budúcnosť zažijú mnohí ľudia na vlastnej koži. Predpovedajú to spoločnosť  Dell Technologies spolu s Inštitútom pre budúcnosť (IFTF), ktorí vyhodnotili vplyv nových technológií na podnikanie aj na životy bežných ľudí.

Predpoveď č. 1: Stroje skontrolujú našu predpojatosť

V najbližších rokoch nám virtuálna realita a umelá inteligencia pomôžu rozhodovať a konať bez vplyvu emócií alebo predsudkov – samozrejme v situáciách, kedy to bude vhodné a užitočné. Napríklad pri nábore a povyšovaní ľudí, pri ktorých sa často stretávame s vedomými či podvedomými predsudkami.

Sieť hotelov Marriot už dnes využíva chatbota, ktorý simuluje skutočnú konverzáciu s uchádzačmi o prácu. Unilever posunul využívanie technológií pri nábore ešte ďalej – prvé kolá pohovorov robí cez video, pričom užší okruh kandidátov vyberá umelá inteligencia na základe ich vyjadrení, výrazov tváre a reči tela.

Umelá inteligencia a virtuálna realita, pri ktorej je identita uchádzača ukrytá za avatara, vylúči predpojatosť náborového pracovníka a zabezpečí, že z výberového konania vzíde najvhodnejší kandidát bez ohľadu na pohlavie, vek, rasu či iné črty, ktoré môžu skresliť objektívny úsudok.

Predpoveď č. 2: eSports sa vydajú na Olympiádu

Aj typicky fyzické aktivity ako je šport, sa dnes digitalizujú. Najlepším dôkazom je rastúca popularita takzvaných eSports, pri ktorých proti sebe súperia profesionálni hráči videohier. Nie dvaja proti sebe v tmavej miestnosti, ako kedysi, ale za účasti obecenstva a miliónov divákov za obrazovkami, čiže obdobne ako pri tradičných športových podujatiach.

Video službu Twitch od Amazonu zameranú na videohry dnes sleduje viac ľudí, ako napríklad televízny kanál pre predplatiteľov HBO. Aj svetové finále League of Legends malo o 5 miliónov divákov viac, ako basketbalová liga NBA.

Najlepší hráči eSports sú dnes v niektorých kruhoch považovaní za atlétov, hoci jedinými fyzickými predpokladmi pre vysokú výkonnosť vo videohrách sú rýchle hmatové reakcie a motorika. Nemusíte súhlasiť, ale z eSports sa stáva mainstreamová zábava a podľa niektorých názorov je len otázkou času, kedy sa dostanú aj na Olympijské hry.

Predpoveď č. 3: Veci budú mať IQ… a časom aj EQ

Budúci rok nastane veľký pokrok v „zinteligentňovaní“, a to nielen domácností či vozidiel, ale aj firiem a celých miest. Najlepšie to vidíme na dnešných autách, ktoré dokážu merať vzdialenosť od okolitých vozidiel a rozpoznávať gestá.

Samozrejme, smerujeme k autonómnym vozidlám, ale ešte predtým si zvykneme na to, že naše autá sa rutinne samé objednajú do servisu, vopred informujú dílera čo v nich treba urobiť a naplánujú si update svojho softvéru, podobne ako to dnes robia počítače.

Časom strojom pribudne aj emocionálna inteligencia, ktorá zatiaľ veciam s vysokým IQ chýba, takže budú schopné vnímať a identifikovať naše emócie a reagovať na ne rovnako ako človek.

Predpoveď č. 4: Rozšírená realita prevalcuje virtuálnu realitu

Kým headsety pre virtuálnu realitu ešte stále nenaplnili očakávania tak, ako by si to výrobcovia želali, headsety pre rozšírenú realitu (v angličtine známa pod skratkou Augmented Reality), ktorá obohacuje tradičné videnie sveta o digitálne informácie, čaká svetlá budúcnosť.

Rozšírená realita sa už dnes využíva napríklad v stavebníctve, kde umožňuje architektom, inžinierom a stavbárom vizualizovať nové projekty, koordinovať práce založené na spoločnom pohľade na výstavbu a školiť zamestnancov.

Rozšírená realita sa stáva de facto spôsobom, ako zvýšiť naše schopnosti a efektívnosť. Navyše nás neizoluje tak, ako virtuálna realita, ktorej doménou zostanú hlavne videohry. 

Predpoveď č. 5: Umelá inteligencia nás viac doplní ako nahradí

Pochmúrne scenáre o náhrade ľudí strojmi sa nemusia naplniť. Dell Technologies a IFTF tvrdia, že umelá inteligencia oslobodí ľudí od rutinných duševných prác a umožní im viac sa sústrediť na inovácie a výskum.

Umelá inteligencia zároveň vytvorí nové pracovné miesta, napríklad pozície zamerané na jej tréning a dolaďovanie, aby vedela napríklad sama vyhodnotiť, čo je a čo už nie je biznisový prínos. Pri vhodnom nastavaní parametrov dokáže technológia odporučiť obchodné príležitosti rýchlosťou svetla.

Predpoveď č. 6: Spolupráca ľudí so strojmi zlepší vzťahy so zákazníkmi

V budúcom roku majú firmy vďaka takzvanej prediktívnej analytike, strojovému učeniu a umelej inteligencii, šancu porozumieť zákazníkom lepšie ako kedykoľvek v minulosti – a ponúkať im služby presne v čase, kedy ich chcú, prípadne dokonca ešte o čosi skôr. Prv než si sami uvedomia, že ich potrebujú.

Pilierom zákazníckeho servisu bude perfektná spolupráca ľudí a strojov, ktorí sa budú navzájom dopĺňať. Namiesto toho, aby firmy úplne nahradili agentov call centier chatbotmi prvej generácie s obmedzenou schopnosťou reagovať, budú ľudia a virtuálni agenti pracovať spoločne v jednom tíme.

Predpoveď č. 7: Začne sa cesta do megacloudu

V roku 2018 sa firmy ešte viac pohrnú do multi-cloudového prostredia, aby využili všetky výhody rozličných modelov využívania IT, od privátneho cez verejný až po hybridný cloud. Ale popri tom, ako sa aplikácie a spracovanie transakcií presúvajú na rôzne miesta, dôjde nevyhnutne tiež k vytváraniu izolovaných IT ostrovčekov. Teda uzavretých systémov, ktoré obmedzia schopnosť firiem naplno využiť dátovú analytiku a umelú inteligenciu.

Ďalším krokom preto bude vznik megacloudov, ktoré poprepájajú viaceré privátne a verejné cloudy tak, aby sa správali ako jeden celistvý systém.

Predpoveď č. 8: Firmy zabojujú proti kybernetickým hrozbám

Čoraz prepojenejší svet prináša veľa výhod, ale nesie aj riziká. Vlny chaosu sa dnes, keď technológie prepájajú všetkých a všetko, šíria ďalej a rýchlejšie ako v minulosti.  Aj nepatrné chyby či zlyhania môžu mať obrovské následky. Preto bude najbližší rok pre mnohé firmy rokom boja a ochrany proti kybernetickým hrozbám vrátane únikov dát. Rolu v tom zohrajú aj nové nariadenia, ako je európska smernica známa pod skratkou GDPR.

Značky: