Pomôže mu startup Mobileye.

Popredný producent čipov pred niekoľkými dňami uzavrel významný obchod a kúpou auto-vizuálneho startupu Mobileye rozšíri svoje pôsobenie v segmente autonómnych vozidiel. Intel sa chystá vybudovať flotilu 100 autonómnych vozidiel úrovne 4, ktoré budú testované v USA, Izraeli a Európe. Prvé vozidlá by sa mali dostať na cesty v priebehu tohto roka a predpokladaný počet 100 automobilov sa doplní postupne neskôr.

Autá od Intelu budú poskytovať autonómnu jazdu na úrovni 4, čo znamená, že budú schopné sa samostatne rozhodovať vo veľa vzniknutých situáciách. Najvyššia úroveň 5 je aktuálne v teoretickej úrovni a ponúka celkovú automatizáciu na všetkých úrovniach riadenia. Prvé zmienky o možnej akvizícii spoločnosti Mobileye vypustil Intel už v marci tohto roka a k uzavretiu obchodu došlo nakoniec 8. augusta 2017.

Významný obchod a vstup do segmentu autonómnych vozidiel podnietil Intel k agresívnym prvým krokom, aby sa uchytil na trhu s autonómnymi automobilmi a investície by sa mohli podľa spoločnosti vyšplhať na úroveň až 7 biliónov dolárov, pričom už v najbližších dvoch rokoch odhaduje svoje investície na sumu 250 miliónov dolárov. Intel má okrem akvizície spoločnosti Mobileye v automobilovom priemysle aj významné partnerstvá s BMW a Delphi, hlavným dodávateľom moderného softvéru a elektroniky vozidiel. 

Pripomeňme, že Mobileye poskytuje kamery pre použitie v celej rade vozidiel Audi ako napríklad Q7, A4 / A5 a nové Q5. Spoločnosť svojho času spolupracovala s Teslou na dokončení systému Autopilot, avšak firmy ukončili spoluprácu po smrteľnej nehode na Floride, kde bol pomocou Autopilota riadený model S.

Systém, ktorý vyvíja Intel s Mobileye, bude obsahovať kamery, možnosti spracovania obrazu, mikroprocesory a technológiu mapovania, ako aj softvér, ktorý určuje, ako reagovať na jazdné situácie, chodcov a iné vozidlá, známe ako „politika jazdy„. Spoločnosti dúfajú, že do roku 2019 začnú poskytovať svoje technológie výrobcom, ako sú Volvo a GM. Cieľom je vytvoriť plne rozvinuté riešenie, ktoré by umožnilo automobilkám integrovať samojazdiace technológie do nových vozidiel do roku 2019.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Autonómne autá a zdieľanie vozidiel. Ako vyzerá budúcnosť mobility?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu