Najväčší nákup v histórii firmy má hodnotu 16,7 miliardy dolárov.

Altera je veľký vývojár logických obvodov a hradlových polí. Spoločnosť sme nedávno spomínali v našom prehľade Kam kráča vývoj RAM?. Dnes však už patrí Intelu. Akvizíciu v hodnote 16,7 miliardy dolárov odobrila aj Európska komisia.

Intel bude môcť vďaka získaniu novej firmy efektívnejšie reagovať na potreby niektorých zákazníkov a vylepšovať hardvér. Technologickí giganti ako Facebook, Google alebo Microsoft totiž využívajú procesory Intel Xeon, avšak často tieto procesory posilňujú konfigurovateľnými čipmi FPGA (používateľsky konfigurovateľné obvody, Field Programmable Gate Array), ktoré vyrába Altera. Intel bude vďaka akvizícii od budúceho roka predávať procesory aj FPGA obvody spoločne, v budúcnosti ich chce skombinovať do jedného čipu.

Intel tvrdí, že takýto čip ponúkne výrazný nárast rýchlosti. V porovnaní s aktuálnym výkonom môže ísť až o dvojnásobný nárast, z čoho budú spoločnosti profitovať napr. pri automatickom rozpoznávaní tvárí. Intel však vyrobí čip, ktorý integruje technológie Altery, najskôr až v roku 2017.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu