Doteraz ste mali jasno medzi Core i a Core m procesormi a podľa názvu ste hneď vedeli, čo kupujete. Intel teraz zase robí zmätky s názvoslovím a Core m papierovo (takmer) mizne z trhu.

Core m nie sú zlé procesory. S nízkou 4,5W spotrebou ponúkajú slušný výkon na bežnú kancelársku prácu či pozeranie filmov, bez nutnosti aktívneho chladenia. Ideálna výbava do tenkých tabletov. Výkonovo sa nevyrovnávajú 15 W (a výkonnejším) Core i procesorom a rozhodne by ste po nich nesiahli ak chcete, napríklad, editovať video alebo pracovať v grafických programoch.

Intel však s architektúrou Kaby Lake zmenil názvoslovie a Core m5 a m7 procesory v ponuke zrazu nenájdete. Kam len zmizli? Jednoducho, zaradili sa medzi Core i5 a Core i7. Ak vám to pripomína R35-ku medzi fľašami rumu, či Másielko medzi maslami, nie ste v tom sami.

Normálne pri kúpe laptopu viete aký výkon dostanete keď si kupujete Core i5 a tušíte, že je to lepšie ako i3 a slabšie ako i7. Teraz je to zložitejšie, musíte si dávať pozor a čítať názov podrobnejšie. Pôvodné Core m čipy teraz spoznáte podľa písmena Y niekde v názve procesoru – napríklad i5-7Y54.

Celá situácia je ešte mätúcejšia keď si všimnete, že Intel takto premenoval len Core m5 a m7 (teda dnes už i5 a i7), a Core m3 ponechal s pôvodným názvom.

Nepochybne sa IT manažéri a entuziasti v nových názvoch celkom rýchlo zorientujú, ale bežný zákazník či malé firmy sa môžu ľahko pomýliť. Chce Intel mútiť vodu aby zlepšil predajnosť svojich slabších procesorov?

Zdroj: www.laptopmag.com
Autor: Pavol Ondruška

Značky:

Nechajte nám správu