Hľadáte inteligentné hodinky za pár eur?

Segment inteligentných hodiniek výrazne rastie a to znamená, že sa na trhu stretnete s množstvom lacných zariadení. Vybrať si z nich môže byť častokrát náročnejšie v porovnaní s drahými modelmi, pretože v ich prípade sa viete orientovať aspoň na základe značky. Pri hľadaní lacných hodiniek je to však častokrát o šťastí – obvykle nepoznáte žiadneho výrobcu a recenzií na webe je minimum.

S rešpektom som preto pristupoval aj k hodinkám Haylou. Tie ma však príjemne prekvapili. Na rozdiel od niektorých konkurentov fungujú spoľahlivo. Je zrejmé, že v prípade hodiniek v cene na úrovni 30 alebo 40 eur nečakám zázraky. Avšak v tejto kategórii bohužiaľ nie je ešte stále štandardom ani to, že zariadenie funguje po softvérovej stránke spoľahlivo, a že sa pri jeho používaní necítim ako tester.

V redakcii som používal celkovo tri modely hodiniek Haylou. Recenziu na najdrahšie hodinky Haylou RT si môžete prečítať v samostatnom článku, TU. A pokiaľ vás hocaké hodinky od Haylou zaujali alebo zaujmú, tak si danú recenziu prečítajte, nakoľko v nej popisujem niektoré aspekty detailnejšie ako v tomto prehľadovom článku.

Inteligentné hodinky Haylou

Inteligentné hodinky Haylou. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Haylou Smart Watch 2 (LS02): Malé a kompaktné hodinky s dobrým displejom

Haylou Smart Watch 2 (modelové označenie LS02) sa v oficiálnej slovenskej distribúcii predávajú štandardne za 29,99 eur. V dobe prípravy tohto článku boli dostupné s 10 % zľavou, čo ešte viac zvýšilo ich atraktívny pomer cena/výbava. Tieto hodinky majú malé a kompaktné telo a pokiaľ nevyžadujete okrúhly ciferník, tak vám ich odporúčam – majú najkrajší displej spomedzi všetkých Haylou modelov, ktoré som testoval.

Haylou Smart Watch 2 majú najjemnejšiu obrazovku a pôsobia kvalitným dojmom aj napriek ich nízkej cene. Hodinky nemajú automatické nastavenie jasu, k dispozícii je manuálne nastavenie v štyroch úrovniach. To však platí pre všetky modely, o ktorých píšem v tomto článku. 1,4-palcový TFT displej s rozlíšením 320 × 320 pixelov je mierne zaoblený a má o niečo hrubšie rámiky v porovnaní s drahšími hodinkami. Neprekážalo mi to.

Hodinky majú plastové telo s rozmermi 48 × 36 × 11,5 mm a hmotnosťou 38 gramov. Sú odolné voči vode a prachu na úrovni IP68 a majú výdrž až 20 dní s celodňovým monitorovaním tepu. Jednotlivé Haylou modely sa odlišujú z hľadiska funkcionality iba minimálne, porovnanie funkcií nájdete v poslednej časti tohto článku.

V porovnaní s drahšími modelmi však Haylou Smart Watch 2 nemajú funkciu merania okysličenia krvi SpO2 a takisto neponúkajú inštaláciu dodatočných ciferníkov – vystačiť si musíte iba s tými, ktoré sú v základnej výbave hodiniek.

Haylou Smart Watch 2

Haylou Smart Watch 2. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Haylou Solar (LS05): Okrúhly ciferník a kovové telo

Haylou Solar ponúkajú v porovnaní s hodinkami Smart Watch 2 okrúhly ciferník a kovové telo. Konštrukcia pôsobí odolne a slušná je tiež kvalita displeja. Všimol som si však vyššiu zrnitosť obrazovky, čo je dané nižším rozlíšením a väčším rozmerom obrazovky.

Model Solar má 1,28-palcový TFT displej s rozlíšením 240 × 240 pixelov. Telo je odolné voči vode a prachu na úrovni IP68 a má rozmery 45,3 × 45,3 × 11,4 mm. Hmotnosť je 54 gramov. Výdrž dosahuje 15 dní so zapnutým celodňovým meraním tepu.

Haylou Solar nemajú meranie okysličenia krvi SpO2. Ponúkajú však inštaláciu dodatočných ciferníkov a vytvoriť si môžete aj svoj vlastný ciferník. Z hľadiska ostatných funkcií dávam do pozornosti poslednú časť tohto článku.

Haylou Solar

Haylou Solar. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Haylou RT (LS05S): S meraním okysličenia krvi SpO2

Haylou RT sú najlepšie vybavené hodinky tejto značky, ktoré som testoval. Ich cena v slovenskej distribúcii je 44 eur, počas prípravy tohto článku boli k dispozícii za 40 eur v zľave.

Haylou RT sú vylepšenou verziou modelu Solar. Majú o trošku odolnejšie šasi a do výbavy dostali kvalitnejší senzor tepu aj s funkciou merania okysličenia krvi SpO2. 1,28-palcový TFT displej má rozlíšenie 240 × 240 pixelov a všimnete si miernu zrnitosť.

Ďalšie informácie o týchto hodinkách nájdete v samostatnej recenzii, TU.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Základné funkcie, slovenská lokalizácia chýba

Všetky hodinky značky Haylou som počas testovania používal s aplikáciou Haylou Fun. Tá je k dispozícii na stiahnutie z obchodu App Store a Google Play. Osobne som hodinky používal v kombinácii s iPhonom, takže zážitok sa môže v prípade Android aplikácie mierne odlišovať.

Aplikácia Haylou Fun bola v angličtine, zmenu jazyka som nenašiel. Rovnako tomu bolo aj v prípade hodiniek.

Všetky hodinky Haylou ponúkajú základné funkcie na monitorovanie zdravia. V aplikácii si môžete zapnúť manuálne alebo celodňové monitorovanie tepu. Samozrejmosťou je automatické počítanie krokov, spálených kalórií a základná analýza spánku. Hodinky vyhodnocujú hlboký, ľahký spánok a dobu prebudenia.

Haylou Fun umožňuje prispôsobiť režim nerušiť, nastaviť si budík či pripomienku sedenia s pokročilými možnosťami. Hodinky je možné aktivovať pohybovým gestom a túto funkciu si v prípade potreby môžete vypnúť. Automaticky sa vypne počas aktívneho režimu nerušiť.

Hodinky Haylou ponúkajú režimy behania, rýchlej chôdze, bicyklovania, všeobecného cvičenia a ďalšie. Z hľadiska funkcionality je dôležité upozorniť na to, že pokiaľ spustíte monitorovanie cvičenia z hodiniek, nevyužívajú sa GPS dáta z pripojeného telefónu. Pre tento účel treba spustiť monitorovanie cvičenia priamo z aplikácie Haylou Fun a vtedy sa zaznamenáva aj GPS trasa. Výsledkom sú dáta o tempe, trvaní cvičenia, spálených kalóriách a rozdelenie tepu do jednotlivých zón.

Haylou RT

Hodinky Haylou RT a aplikácia Haylou Fun. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Hodinky Haylou ponúkajú dobrý pomer cena/dizajn/funkcionalita a predstavujú zaujímavú alternatívu k fitness náramkom v rovnakej cenovej kategórii.

Treba objektívne povedať, že z hľadiska monitorovania cvičenia vám môže aj starší Xiaomi Mi Band 5 ponúknuť lepšiu funkcionalitu, avšak niektorí používatelia tieto funkcie nevyužívajú naplno, resp. preferujú dizajn hodiniek a v takomto prípade môžu byť hodinky Haylou atraktívna voľba.

Haylou Smart Watch 2 (LS02) ma potešili vizuálne najlepším displejom spomedzi všetkých mnou testovaných Haylou hodiniek. Tento displej je však štvorcový, čo môže niekomu prekážať.

Haylou Solar (LS05) majú dizajn tradičných hodiniek s okrúhlym displejom. V porovnaní s modelom Smart Watch 2 majú kovové telo a podporujú inštaláciu softvérových ciferníkov.

Haylou RT (LS05S) sú z hľadiska konštrukcie najlepšie vybavené hodinky Haylou. Pridanou hodnotou v porovnaní s modelom Solar je funkcia manuálneho merania okysličenia krvi SpO2.

Hodinky Haylou

Cena:

Zapožičal: smarterhome.sk

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Haylou Smart Watch 2 (LS02)Haylou Solar (LS05)Haylou RT (LS05S)
KonštrukciaPlastové teloKovové telo
Typ a veľkosť displeja1,4″, TFT, 320 × 320 px, štvorcový1,28″, TFT, 240 × 240 px, okrúhly
Monitorovanie aktivityManuálne spustenie monitorovania a pre záznam GPS trasy treba spustiť monitorovanie cvičenia z aplikácie
Barometer / GPSNie / nie
Odolnosť voči vodeIP68
FunkcieCelodňové meranie tepu, počítanie krokov, kalórií, analýza hlbokého / ľahkého spánku a doby prebudenia, režim Nerušiť, budík, pripomienky sedenia, zobrazovanie notifikácií
Inštalácia ďalších ciferníkovNieÁnoÁno
Meranie okysličenia krvi SpO2NieNieÁno
Výdrž batérieAž 30 dní, resp. 20 dní s monitorovaním tepuAž 30 dní, resp. 15 dní s monitorovaním tepuAž 20 dní, resp. 15 dní s monitorovaním tepu
Rozmery / hmotnosť48 × 36 × 11,5 mm / 38 gramov45,3 × 45,3 × 11,4 mm / 54 gramov45,5 × 45,5 × 12,4 mm / 50 gramov

Prečítajte si aj:

Haylou RT: Aké sú inteligentné hodinky za 44 eur? (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit