Prvá generácia inteligentných hodiniek Moto 360 bola svojím spôsobom revolučná.

Ponúkla okrúhly displej a patrila k prvým hodinkám so systémom Android Wear, ktoré sa dostali na trh. Pre mnohých používateľov boli hodinky od Motoroly synonymom tejto platformy. A treba povedať, že zaslúžene. Od konca minulého roka je v predaji druhá generácia týchto hodiniek a kúpiť si ich môžete aj priamo na Slovensku.

My sme mali kusy na test zapožičané od spoločnosti AGEM Computers. Tá predáva hodinky vo všetkých vyhotoveniach. K dispozícii je klasická verzia Moto 360 2. generácie s ciferníkmi o veľkosti 42 a 46 mm. Na trh sa dostali aj hodinky s označením Moto 360 Sport. Tie síce v názve nemajú „2. generácia“, ale parametrami sú veľmi podobné klasickej verzii hodiniek. Malé rozdiely sa síce nájdu, je to dané čiastočne odlišným zameraním hodiniek.

Hodinky majú čistý systém Android Wear, dodatočne si môžete nainštalovať aplikáciu Moto Body, čo odporúčame

Hodinky majú čistý systém Android Wear, dodatočne si môžete nainštalovať aplikáciu Moto Body, čo odporúčame

Bez ohľadu na konkrétny model, všetky hodinky Moto 360 2. generácie a Moto 360 Sport majú okrúhly displej, operačný systém Android Wear v čistom vyhotovení (nebudú vás otravovať predinštalované aplikácie ako v prípade niektorých konkurenčných modelov) a štandardnú hardvérovú výbavu, ktorá pozostáva z procesora Qualcomm Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz, 4 GB úložiska a 512 MB operačnej pamäte. Takúto výbavu nájdete vo väčšine dnešných hodiniek so systémom Android Wear. Výnimkou sú vybrané značky ako Tag Heuer alebo Fossil, ktoré používajú procesory od Intelu. Avšak, keď porovnáme aktuálnu generáciu Moto 360 hodiniek s modelmi, ktoré sa dajú bežne kúpiť na našom trhu – Huawei Watch alebo ASUS ZenWatch 2, hardvérový základ je totožný. Jednotlivé hodinky sa následne odlišujú drobnosťami, ako je senzor tepu alebo integrovaný reproduktor, ktorý platforma Android Wear už umožňuje používať. Ten však v hodinkách Moto 360 nenájdete.

Štýlové inteligentné hodinky

Moto 360 2. generácie vás v štandardnom prevedení neprekvapí. Ak teda pozorne sledujete novinky zo sveta Android Wear. Ako sme spomínali, klasický model je dostupný v dvoch verziách, my sme testovali verziu so 46 mm ciferníkom a 1,56-palcovým displejom s rozlíšením 360 × 330. Štýlové kovové telo dopĺňa remienok z kože od známej firmy Horween a hodinky sa v takomto prevedení predávajú v AGEM-e za cenu 361 eur. Lacnejšia verzia so 42 mm ciferníkom a čiernym koženým remienkom stojí 308,45 eura. Remienky sú vymeniteľné.

Chválime kvalitu konštrukcie a celkové vyhotovenie. Displej je dostatočne veľký a hodinky nepôsobia na mužskej ruke príliš masívne. V kombinácii s hnedým remienkom pôsobia naozaj elegantne a v priamom porovnaní s Huawei Watch je ťažké vybrať jedného „víťaza súťaže krásy“. Obe hodinky majú svoje čaro. V prípade Huawei Watch nás viac potešila ponuka predinštalovaných softvérových ciferníkov, avšak to je nedostatok, ktorý rýchlo odstránite pomocou ciferníkov tretích strán. Reakcie systému sú totožné s konkurenciou, sem-tam sa pri listovaní v zozname aplikácií môže objaviť trhaná animácia pohybu, ale to platí pre všetky hodinky so systémom Android Wear.

Moto 360 2. generácie patria medzi najkrajšie inteligentné hodinky na trhu. Obľúbili sme si kombináciu kovového tela a hnedého koženého remienka

Moto 360 2. generácie patria medzi najkrajšie inteligentné hodinky na trhu. Obľúbili sme si kombináciu kovového tela a hnedého koženého remienka

Kvalita displeja je výborná a Moto 360 2. generácie majú v porovnaní s konkurenciou jednu veľkú výhodu. Ponúkajú automatické nastavenie jasu. Je to užitočná pomôcka, nemusíte si manuálne upravovať jas podľa toho, či je deň a ste vonku na slnečnom svetle alebo je už tma a šoférujete napr. auto (v tomto prípade pohybmi rúk zadávate gesto na zobudenie hodiniek). Moto 360 nastavuje jas pomerne spoľahlivo, počas niekoľkodňového testovania sme sa nestretli s nedostatkami. Hodinky sme používali aj v šetriacom režime, keď neustále zobrazujú čas. Tento režim vo väčšine prípadov postačuje, aby ste dokázali povedať, koľko je práve hodín. Na priamom slnku je však slabá intenzita problémom, čitateľnosť je nedostatočná, a preto treba displej aktivovať. Ďalší prípad, keď oceníte automatické prispôsobenie jasu displeja.

Dodajme, že hodinky majú 400 mAh batériu, 300 mAh v prípade verzie s menším ciferníkom. Na jedno nabitie vám vydržia fungovať viac ako 24 hodín, eventuálne môžu dosiahnuť aj dva dni. Záleží na spôsobe, ako ich používate, resp. ako veľmi ste aktívni. Zariadenie sme počas testovania používali spoločne s hodinkami ASUS ZenWatch 2 a výdrž bola prakticky totožná. Moto 360 majú optický senzor tepu, samozrejmosťou je mikrofón. Hodinky merajú tep aj automaticky, priebežne.

Model, navrhnutý špeciálne pre športovcov

Moto 360 Sport sú hodinky Moto 360 2. generácie v špeciálnom prevedení pre športovcov. Prejavuje sa to niekoľkými zmenami. Hodinky majú gumový remienok a gumový povrch nájdete prakticky na celej konštrukcii hodiniek. V porovnaní s bežnou verziou sa odlišujú aj tým, že majú vo výbave GPS senzor. Zariadenie pomocou neho dokáže merať, akú vzdialenosť ste prešli/prebehli a na základe toho určiť rýchlosť a ďalšie údaje. Vďaka tomu nemusíte so sebou nosiť telefón – ostatné hodinky, ktoré nemajú GPS senzor, tieto údaje merajú pomocou smartfónu. Z GPS senzoru v hodinkách profituje oficiálna aplikácia Moto Body (môžete si ju dodatočne nainštalovať), ale aj ďalšie Android aplikácie, vrátane služieb Fitbit, MapMyRun alebo Strava.

Druhou atypickou vlastnosťou športovej verzie je displej. Má 1,37 palca, rozlíšenie 360 × 325, automatický jas, avšak využíva technológiu AnyLight, čo so sebou prináša výhody aj nevýhody. V prvom rade, na priamom slnečnom svetle sú tieto hodinky veľmi dobre čitateľné, a to aj v šetriacom režime, keď hodinky stále zobrazujú čas. Niekedy budete musieť displej mierne nakloniť, aby ste získali optimálny dopad svetla, ale čitateľnosť je prekvapujúco dobrá. Nevýhodou je, že v tmavom prostredí je šetriaci režim takmer zbytočný, vtedy je čitateľnosť nedostatočná. Po aktivovaní displeja je jeho čitateľnosť porovnateľná s ostatnými Android Wear hodinkami, avšak vykreslenie bielej farby má krémový odtieň. To si však uvedomíte iba v prípade, že máte na ruke viacero hodiniek a môžete displeje priamo porovnať.

Moto 360 Sport majú takisto senzor tepu, výdrž batérie je o cca 15 až 20 % kratšia v porovnaní so štandardnou verziou so 46 mm ciferníkom. Zariadenie vydrží fungovať aj viac ako deň počas bežného používania. Treba brať do úvahy, že monitorovanie behu spotrebováva batériu intenzívnejšie ako nosenie hodiniek v práci, resp. počas štandardného chodenia v rámci pracovného dňa.

Verdikt touchIT

Moto 360 2. generácie sú výborné hodinky. Profitujú z toho, že Google neustále vylepšuje platformu Android Wear. Výrobcovi sa takisto podarilo znížiť hrúbku zariadenia o 0,1 mm. Kombináciu kovového tela s koženým remienkom sme si obľúbili a Moto 360 považujeme za jedny z najlepších hodiniek, ktoré si môžete aktuálne kúpiť k Android telefónu.

Športová verzia nie je natoľko elegantná ako štandardný model. Niekoho však môže osloviť GPS senzor, ktorý meria prejdenú alebo prebehnutú vzdialenosť aj bez nutnosti pripojenia k hodinkám. Displej AnyLight je zaujímavá technológia. Jej jednoznačnou výhodou je používanie hodiniek v režime „always-on“ na slnečnom svetle. To robí ostatným hodinkám so systémom Android Wear problém, Moto 360 Sport však túto situáciu zvláda prekvapujúco dobre. Na úkor toho, že v tme je „always-on“ režim nepoužiteľný a treba ho zapnúť pohybovým gestom alebo ťuknutím na displej.

Cena: Moto 360 2. generácie – 308,45 EUR (42 mm), 361,08 EUR (46 mm), Moto 360 Sport – 308,45 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit