Nočná mora internetu vecí je v tom, že ie všetky tieto zariadenia nie sú zatiaľ bezpečné. Experti odhalili, že niektoré inteligentné zariadenia môžu byť celkom dobrým zdrojom úniku PIN kódov a hesiel.

Snaha o prepojenie všetkého do jedného celku, vyhotovenie nositeľných zariadení s čoraz menšou hrúbkou a hmotnosťou sú jedným z faktorov, ktoré pútajú pozornosť hackerov. Aktuálne sú v ich hľadáčiku inteligentné hodinky a náramky.

Podľa výskumných tímov inteligentné hodinky môžu naozaj prezradiť PIN používateľa, pokiaľ ich má v hodinkách zapamätané. Experti skombinovali dáta z pohybového senzora v hodinkách a zadávania PINu cez klávesnicu. Výskum prebiehal na 20 používateľoch, ktorí používali tri rozličné typy hodiniek. Vo výsledku bolo možné prelomiť prístupový PIN s 80 % pravdepodobnosťou, pričom u mnohých používateľov bol PIN na hodinkách rovnaký, aký používajú pri svojej platobnej karte.

Ďalším zdrojom úniku dát je komunikácia hodiniek s mobilným telefónom a práve to je cesta, ako sa dostať do vnútra smartfónu a k zapamätaným heslám. Stačí na to bezdrôtový odpočúvač (sniffer), ktorý umožní napr. cez Bluetooth pripojenie únik dát. Problém býva aj to, že používatelia si softvér v nositeľných zariadeniach neaktualizujú.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.