Každý z výrobcov mobilných telefónov alebo tabletov už uviedol alebo ohlásil inteligentné hodinky. Toto príslušenstvo je aktuálne v kurze.

Hodinky s databázou kontaktov však prichádzali na trh už v 80. rokoch minulého storočia. Takéto produkty predstavili Casio, Seico, Timex či Fossil. Tieto hodinky mali aj určitú spoluprácu s počítačom, ale ten správy čas pre ne ešte nenastal.

Stalo sa tak až s príchodom inteligentných telefónov, ktoré začali preberať úlohu počítačov. Medzi prvými takýmito inteligentnými hodinkami tu boli značky ako FitBit a Pebble, neskôr prišli s hodinkami aj velikáni ako Samsung či Sony, a potom to už išlo veľmi rýchlo. Dnes si aj na Slovensku bez problémov kúpite inteligentné hodinky a spárujete si ich s mobilným telefónom každej platformy. V našom teste sme sa pozreli na to, aké sú novinky v tejto oblasti.

Na čo sú vlastne dobré inteligentné hodinky?

Ich hlavnou úlohou je ukazovať čas, monitorovať používateľov životný štýl a odbremeniť ho od neustáleho vyberania telefónu z vrecka kvôli kontrole mailov a SMS. Na hodinkách máte ihneď prehľad o prijatej SMS, novej správe i prichádzajúcom hovore. Hodinky pri príchode novej udalosti vibrujú, a tak decentne a pritom dosť výrazne informujú používateľa. Tak aj v hlučnom prostredí, keď máte telefón vo vrecku alebo v taške, neprídete o dôležitý prichádzajúci hovor. Rovnako máte priamo na ruke informáciu o naplánovanom stretnutí, meninách či narodeninách, informáciu o počasí, navigáciu napr. domov alebo do práce. Dajú sa ovládať aj hlasom, problém v tomto prípade je, že slovenčina zatiaľ nepatrí medzi podporované jazyky.

inteligentne_hodinky_nowat

Inteligentné hodinky prinášajú aj aplikácie nového typu. Môžu byť napr. kľúčom od hotela na objednanú dobu pobytu, môžu fungovať ako vstupenka na podujatie, letenka či cestovný lístok, ale tiež je to mobilná peňaženka.

Operačné systémy pre inteligentné hodinky

Dnes existujú viaceré operačné systémy, ktoré využívajú inteligentné hodinky. Asi najčastejším je Android Wear od Google. Tento systém využívajú firmy, ktoré vyrábajú telefóny pre operačný systém Android, napr. je to ASUS, Acer, Huawei, LG, Samsung alebo Sony. Niektoré z týchto firiem ale idú aj vlastnou cestou. LG tak začalo využívať operačný systém WebOS, ktorý nájdeme aj v ich televízoroch. Samsung to veľmi dobre rozbehol so systémom Tizen, ktorý je opäť aj v ich televízoroch. Samozrejme, sú tu Apple Watch, ktoré využívajú operačný systém watchOS a tieto hodinky patria v zahraničí k najpredávanejším. Na Slovensku sa zatiaľ oficiálne nepredávajú. Aj Microsoft má svoje hodinky – Microsoft Band, ktoré používajú operačný systém Windows. Tieto hodinky sa taktiež na Slovensku oficiálne nepredávajú.

Garmin vívoactive

garmin_vivoactive_nowat
Tak toto sú hodinky, ktoré nám najviac vyhovovali. Pokiaľ je teda vaším cieľom monitorovať svoju aktivitu. Fungujú totiž s iOS aj s Androidom a sú inteligentné aj vtedy, keď nie sú prepojené so smartfónom. Majú hrúbku len 8 mm a sú ľahké na nosenie. Displej je dotykový a je ho vidieť v jasnom svetle aj v noci (po spustení podsvietenia tlačidlom). Vo výbave je aj GPS snímač a pri jeho zapnutí vydrží na lítium-ionovú batériu až 10 hodín. Pokiaľ nebudete používať GPS v hodinkách, batéria vydrží 3 týždne. Aplikácie sú určené pre bežné aktivity, ako je beh (vonku aj vnútri), cyklistika (vonku aj vnútri), golf (38 000 ihrísk na celom svete) a plávanie (čas, počet záberov, vzdialenosť na základe zadanej dĺžky bazéna). Vyhodnocovať sa dá aj spánok a môže nájsť aj prepojený smartfón. Štatistiky si môžete pozrieť priamo na hodinkách a nemusíte tak urobiť až vtedy, keď máte pri sebe smartfón. Máte tiež možnosť ovládať multimédiá a prezerať si naplánované stretnutia. Samozrejme, pohodlnejšie sa výsledky sledujú na väčšom displeji smartfónu v aplikácii Garmin Connect Mobile. Keď ho budete mať pripojený s mobilom, využijete aj upozornenia na prichádzajúci hovor, SMS, mail a notifikácie z kalendára a sociálnych sietí. S aplikáciou MyFinessPal sa dá sledovať aj prijatá strava, hodinky je možné pripojiť na ďalšie snímače s technológiou Ant+ (snímač rýchlosti pri bicyklovaní). Ak budete počas dňa dlhšie sedieť, hodinky vás začnú upozorňovať na to, aby ste sa hýbali.


obalka_2015_3_nowatViac sa o inteligentných hodinkách dočítate v letnom dvojčísle touchIT.

V úplnom znení článku testujeme hodinky: Garmin vívoactive, Motorola Moto 360, Samsung Gear S, Sony SmartWatch 3 SWR50, Withings Activité POP. A rovnako píšeme aj o tom, aké hodinky sú iba pripravované pre náš trh.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

 

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

 

 

 

 

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

 

 

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowat V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Radíme: Ako na internet na dovolenke?

Internet dnes považujeme za samozrejmú súčasť nášho života. Zvykli sme si naň, a preto ho chceme používať všade. Aj v zahraničí na dovolenke. Nemusí to byť kvôli pracovným povinnostiam, ale kvôli tomu, aby sme zostali v kontakte s priateľmi, rodinou a prípadne sa s nimi podelili o fotografie a zážitky. Ponúka sa niekoľko spôsobov, ako byť online.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowat Internetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowat O mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k nášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.