Monitoring hladiny kyslíka v krvi je funkcia, ktorá sa v poslednom roku zdá byť viac užitočnou, než sme si mysleli. Dokáže odhaliť problémy s dýchaním a tým napríklad aj začínajúce príznaky covidu. Na meranie si môžete zaobstarať oxymeter alebo si vybrať z fitness hodiniek a náramkov. Umožňuje to aj HONOR Band 6, ktorý sa zameriava na vysokú presnosť tohto merania. 

Čo vlastne indikuje hladina kyslíka v krvi?

Monitorovaním saturácie kyslíka v krvi (SpO2) môžeme zistiť, či naše telo má dostatočný prísun kyslíka, ktorý zrovna potrebujeme. Červené krvinky, ktoré prešli pľúcami, by mali byť kyslíkom plne nasýtené. Preto sa saturácia krvi udáva v % a indikuje množstvo kyslíka, ktoré červené krvinky v našom krvnom obehu prenášajú v porovnaní s jeho plnou kapacitou.

Úloha merania SpO2

Nízka hladina kyslíka v krvi nám môže spôsobiť skutočné zdravotné ťažkosti

Miera okysličenie krvi môže pomôcť ukázať, ako dobre dokáže naše telo zvládať  veľmi náročný tréning alebo trekovú túru vo vysokých nadmorských výškach. O nedostatku kyslíka v krvi, tzv. Hypoxii by mohli horolezci alebo personál lietadiel rozprávať. Aby všetko fungovalo, ako má, celé naše telo jednoducho potrebuje dostatočný prísun kyslíka.

Nízka hladina kyslíka v krvi potom môže mať vplyv na správne fungovanie srdca, pľúc, pečene, obličiek alebo aj našej centrálnej mozgovej sústavy. Nízka hladina kyslíka v krvi býva príčinou, prečo nemôžeme chytiť dych. Potrápi nás ale aj nespavosť, únava alebo výpadky pamäte. Monitorovaním SpO2 pomôže pri kvalitnej regenerácii po intenzívnom tréningu, zvýšení výkonu pri tréningu, ale aj k bezpečnejšej aklimatizáciu vo vyšších nadmorských výškach. Budeme včas vedieť, kedy si radšej vydýchnuť a zvoľniť tempo.

Nízka hladina kyslíka v krvi

Strážte si hladinu kyslíka na dennej báze

Vďaka monitoringu kyslíka v pravidelnom čase môžeme včas odhaliť, že nás niečo trápi alebo napríklad že v ďalšom intenzívnom tréningu už nemáme pokračovať, alebo ešte máme pridať. Ak trpíte na ťažkosti s dýchaním, častou dýchavičnosťou alebo aj chronickým ochorením dýchacích ciest, určite sa vám oplatí si hladinu kyslíka v krvi postrážiť.

Monitoring SpO2 pomocou inteligentného náramku

Monitoring týchto hodnôt sa môže hodiť tiež tým, ktorí sa často vystavujú vysokému stresu a môže pomôcť pri pravidelnom monitoringu a so znížením hladiny stresu. Dnešné fitness náramky, ako napríklad HONOR Band 6, majú tiež vstavaného inteligentného trénera. Jedna z funkcií navyše je dychové cvičenie, ktoré môže pri veľmi stresovej situácii pomôcť do optimalizovať upokojenie.

Optimálna hodnota SpO2 je 92% až 100%. Ak je hodnota nižšia ako 90%, mali by ste s náročnou fyzickou aktivitou prestať a vyhľadať lekársku pomoc.

Viac o inteligentnom náramku Honor Band 6

Honor Band 6: Fitness náramok, ktorý láka veľkým displejom (RECENZIA)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.