Apple AirTag je kompaktný lokalizátor, ktorý sa stal okamžite po predstavení hitom, nakoľko má priaznivú cenu a výbornú funkčnosť, ktorá sa s prichádzajúcim iOS 15 znásobuje.

Ak vás zaujíma, čo všetko Apple AirTag dokáže a ako funguje v praxi, tak si prečítajte našu podrobnú recenziu – TU. V tomto článku sa pozrieme na jednu dôležitú novinku, ktorú očakáva množstvo používateľov tohto lokalizátora a jej absenciu sme kritizovali aj v recenzii. To je však minulosť, nakoľko s prepracovaným iOS 15 prichádza aj absentujúca funkcia – upozorniť pri zabudnutí!

Apple AirTag

Apple AirTag

AirTag viete veľmi presne a efektívne lokalizovať v dosahu Bluetooth (za pomoci UWB – Ultra Wideband), ale aj mimo jeho dosahu vďaka miliónom Apple zariadení po celom svete, no ak ste sa od neho vzdialili, tak ste na to neboli nijako upozornení, čo je chyba. Toto je základná funkcia, ktorá mala byť sprístupnená hneď, no Apple si ju nechal na neskôr. Sme optimisti, takže lepšie neskôr ako nikdy :).

V praxi to znamená, že ak odchádzate z domu a AirTag máte napr. v peňaženke alebo na kľúčoch od práce a odídete bez týchto predmetov, resp. sa od nich vzdialite (mimo dosah Bluetooth), tak vám veľmi rýchlo príde notifikácia na iPhone, že ste si daný predmet zabudli, pričom ho viete v prípade potreby aj presne lokalizovať. Takto sa vám už „nikdy“ nestane, že si doma, v reštaurácii, v taxíku alebo kdekoľvek inde zabudnete svoje osobné veci. Tieto hlásenia bude dostávať primárne zariadenie, ku ktorému je AirTag pôvodne priradený (viď. snímku obrazovky), ale vyhľadať a pod. ho môžete aj pomocou iného zariadenia s rovnakým Apple ID.

„Funkcia upozorniť pri zabudnutí vás informuje zakaždým, keď zanecháte svoje predmety na neznámom mieste, resp. kdekoľvek a vzdialite sa od nich.“

Nová funkcia – upozorniť pri zabudnutí – používa ako dôveryhodné miesto adresu domova z vašej vizitky, čo v praxi znamená, že na dôveryhodných miestach často odkladáte svoje predmety a nechcete na to byť zakaždým upozorňovaní. To je ale otázne, nakoľko niekto vyžaduje, aby ho to upozornilo vždy, keď sa od daného predmetu vzdiali. Tá notifikácia nie je až tak otravná, aby sa to nedalo zvládnuť 🙂 .

Každopádne je fajn, že si môžete v aplikácii nájsť pridať rôzne takéto miesta, v rámci ktorých vám upozornenia na zabudnuté veci a predmety chodiť nebudú – aby vás to prípadne neotravovalo. Ja osobne vyžadujem, aby ma to upozorňovalo vždy, čo je praktické, nakoľko si nezabudnem potrebné veci doma ani nikde inde. Možností využitia je veľa, a to je na tom to najlepšie. Rovnakým spôsobom to funguje aj v rámci ostatných zariadení s iOS 15 – ak túto funkciu v nastaveniach aplikácie – Nájsť – povolíte a využívate viacero Apple zariadení.

Prečítajte si aj:

Ako resetovať AirTag, aby ste ho mohli používať s odlišným Apple ID?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE