Apple je v oblasti aktualizácií neprekonateľný. 

Spoločnosť z Cupertina vždy vedela, ako si udržať čo najviac zákazníkov. Jednou z hlavných stratégií Applu je dlhá a predovšetkým rýchla softvérová podpora, ktorá stále prichádza aj na pomerne staré modely. To telefónom pomáha udržať ich pri živote, a tak napríklad rodičia môžu bez problémov posunúť svoje staršie modely deťom, a tie ich môžu ešte niekoľko rokov bezpečne používať.

V tomto smere je Android samozrejme úplne inde, ale pokiaľ si aj tento OS rozoberieme na drobné, tak je potrebné vyzdvihnúť príkladné aktualizácie spoločnosti Samsung, avšak aj ona je závislá na spoločnosti Google, ktorá musí najskôr systém pripraviť a sprístupniť ostatným výrobcom telefónov. V každom prípade je pomerne zaujímavé uviesť údaje z polovice apríla, kedy sa Android 13 nachádzal iba na 12,1 % zariadení s týmto OS, avšak k júnu sa podiel zvýšil iba na necelých15 %. Netreba však ani zdôrazňovať, že Apple to má v adaptácii novej verzie OS vždy oveľa ľahšie, keďže si navrhuje hardvér aj softvér.

V tejto oblasti je Apple skutočne ďaleko pred Androidom a za všetko hovoria aj nové štatistiky, ktoré informujú o podiele systému iOS 16. Táto verzia bola vydaná v septembri minulého roka, a aktuálne sa nachádza už na 81 % aktívnych iPhonov. Kebyže sa zameriame iba na najnovšie série, tak toto číslo narastie až na 90 %.

Štatistika uvádza aj podiel iOS 15. Táto verzia sa nachádza na 13 % všetkých iPhonov (8 % z ostatných štyroch rokov). Na zvyšku zariadení beží niektorá zo starších verzií systému iOS. 

Ani tablety na tom nie sú vôbec zle. Systém iPadOS 16 totiž beží až na 71 % a iPadOS 15 na 20 % tabletov. V prípade modelov vydaných za ostatné štyri roky má systém iPadOS 16 76 % podiel. Podiel iPadOS 15 je 18 %.

Zdroj: Apple, GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.