iOS 10 priniesol niekoľko zaujímavých noviniek a vylepšení, ktoré sú dobre použiteľné. Netreba však zabúdať na funkcie, ktoré iOS ponúka už niekoľko rokov – jednou z nich je čítanie textov. 

Téme iOS 10 sa venoval kolega Roman v samostatnom článku – iPhone 7 a iOS 10 podrobne.

V tomto článku vám poradíme, ako naučiť iPhone čítať texty. Teda, učiť ho to netreba, on to vie, treba to len aktivovať. Na čo je to dobré? Na to, keď vás napr. zaujme článok na našom webe a vy by ste si ho radšej vypočuli, ako prečítali. To nebude žiadny problém.

Aktivácia

Prejdite do > nastavenia > všeobecné > prístupnosť > reč. Tu potvrdíte položku – rozprávať výber. To je všetko, odteraz si môžete nechať akýkoľvek text prerozprávať. Ak vám však nevyhovuje hlas alebo rýchlosť rozprávania, všetko je možné nastaviť v tomto kontexte. Možností je viacero, čítaný text môže byť označovaný – slovo po slove / veta po vete. Alebo si môžete nechať prečítať kompletnú obrazovku – potiahnutím dvoch prstov nadol z hornej časti obrazovky.

Čítanie vami požadovaného textu aktivujete dlhým podržaním prsta na obrazovke s daným textom, kde sa zobrazí klasický výber – kopírovať > označiť > a pod. Tu však pribudne jedna položka – Rozprávať. Následne stačí ohraničiť požadovaný text a nechať si ho prerozprávať. Funguje to spoľahlivo a čítanie je zrozumiteľné.

ios-10

Doplnok pre písanie

V položke reč sa nachádzajú aj nastavenia pre písanie, kde môžete aktivovať automatické prerozprávanie každého písaného slova alebo jednotlivých písmen. Ďalej je možné aktivovať > prerozprávanie auto-opráv textu, nápovedy znakov a čítanie predikcií. Tieto funkcie nie sú pre každého použiteľné, ale veríme, že niektorí používatelia by to mohli využiť, resp. by im to mohlo pomôcť.

ios-5

TIP – ako rýchlo písať s presnou diakritikou 

Ak často na iPhone píšete, vyskúšajte zadávanie textov hlasom. Táto funkcia funguje excelentne, pričom veľmi rýchlo zadáte (nadiktujete) akýkoľvek text aj s diakritikou. Aktivácia je stlačením tlačidla s ikonou mikrofónu na klávesnici. Následne už diktujete a iPhone zadáva text.

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone 7: Stále najlepší

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE